WAŻNE
TERAZ

Klamka zapadła. NATO rozpoczyna Eastern Sentry

Do ciasta kokosowego dodaje sezonowe owoce. Każdy pyta, skąd pomysł na ten deser

Jeśli szukasz przepisu na deser, który zaskoczy smakiem i prostotą przygotowania, ciasto kokosowe ze śliwkami jest strzałem w dziesiątkę. Soczyste owoce w połączeniu z delikatnym, kokosowym ciastem tworzą wyjątkowy smak, który pokochasz od pierwszego kęsa.

Ciasto kokosowe ze śliwkami sprawdzi się na weekendowy deserCiasto kokosowe ze śliwkami sprawdzi się na weekendowy deser
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | A_Lein
Karol Wiak

Sezon na śliwki to dla mnie zawsze mały kulinarny festiwal. Lubię eksperymentować z ich smakiem i konsystencją – część zostawiam do dżemów, część przerabiam na różne desery. W tym roku postanowiłem połączyć je z moim ulubionym ciastem ucieranym, dodając do niego wiórki kokosowe i odrobinę cytryny. Efekt? Wilgotne, miękkie, aromatyczne ciasto, które znika w mgnieniu oka.

Śliwki do deserów – jak je wykorzystać?

Śliwki to dla mnie owoc, który pojawia się sezonowo, ale zawsze robi wielkie wrażenie. Pamiętam, jak w zeszłym roku leżały w skrzyni w spiżarni i część przerobiłem na dżem, a część postanowiłem wykorzystać w cieście. To wtedy wpadłem na pomysł, żeby połączyć je z ciastem kokosowym – i powiem szczerze, że to był strzał w dziesiątkę.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasto miodowe lata

Śliwki świetnie sprawdzają się w deserach ucieranych, muffinkach czy kruchych tartach. Ich naturalna słodycz i lekko kwaskowy smak tworzą idealny kontrast z delikatnym, wilgotnym ciastem. Ważne jest, żeby przed dodaniem do wypieków owoce dokładnie wypestkować i ewentualnie przekroić na połówki – wtedy równomiernie rozłożą się w cieście i nie opadną na spód.

W sezonie lubię eksperymentować - część śliwek można wcześniej podsmażyć z odrobiną cukru i soku z cytryny, co uwydatnia ich smak i aromat w deserze. Innym razem wkładam je prosto z lodówki – w cieście kokosowym ze śliwkami wychodzą wtedy lekko chrupiące i soczyste w środku. To właśnie takie detale sprawiają, że każdy kawałek ciasta smakuje wyjątkowo i domowo.

Przepis na ciasto kokosowe ze śliwkami

Postanowiłem podzielić się moim sprawdzonym przepisem na ciasto kokosowe ze śliwkami, które zawsze wychodzi miękkie, wilgotne i pełne owoców. To jeden z tych deserów, po którym trudno się oderwać.

Składniki:

  • 125 g masła,
  • 125 g drobnego cukru do wypieków,
  • 2 duże jajka,
  • 1 łyżeczka ekstraktu cytrynowego (lub kilka kropel aromatu cytrynowego / starta skórka z cytryny),
  • 200 g mąki pszennej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 75 g wiórków kokosowych,
  • 125 g greckiego jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany 12 proc.,
  • 450 g śliwek, odpestkowanych.

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną i proszek do pieczenia przesiać i odłożyć.

Sposób przygotowania:

  1. W misie miksera umieściłem masło z cukrem i utrzeć do uzyskania bardzo jasnej, puszystej masy przez kilka minut.
  2. Dodawałem jajka, jedno po drugim, miksując do połączenia po każdym dodaniu. Następnie dodałem ekstrakt cytrynowy i krótko zmiksowałem.
  3. Przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz wiórki kokosowe dodałem na zmianę z jogurtem greckim w dwóch turach, mieszając delikatnie szpatułką, tylko do połączenia składników.
  4. Formę 29 x 18 cm wysmarowałem masłem i wyłożyłem papierem do pieczenia. Przełożyłem ciasto i wyrównałem. W powstałe ciasto powciskałem przepołowione śliwki – część ułożyłem rozcięciami ku górze, część lekko bokiem.
  5. Ciasto kokosowe ze śliwkami piekłem w temperaturze 160ºC bez termoobiegu przez 40–45 minut, aż patyczek wbity w środek był suchy. Po upieczeniu wyjąłem je z piekarnika, polukrowałem i kroiłem.

Lukier kokosowy:

  • 1 szklanka cukru pudru,
  • 3 łyżki likieru kokosowego (można zastąpić sokiem z cytryny lub wodą).

Wszystkie składniki rozcierałem grzbietem łyżki do otrzymania gładkiego lukru. Jeśli lukier był zbyt rzadki – dosypałem cukru pudru, jeśli zbyt gęsty – dodałem trochę likieru.

To ciasto naprawdę się udaje – wilgotne, aromatyczne, z wyraźnym smakiem kokosa i soczystych śliwek. Każdy, kto je spróbuje, pyta, skąd wziąłem ten pomysł.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Do ciasta na pierogi nie dodaję wody. Znam lepszy patent, by było delikatne i się nie rwało
Do ciasta na pierogi nie dodaję wody. Znam lepszy patent, by było delikatne i się nie rwało
Czy można jeść banana ze skórką? Dla wielu to nie do pomyślenia
Czy można jeść banana ze skórką? Dla wielu to nie do pomyślenia
Taką kiełbasę można jeść nawet w piątki bez wyrzutów sumienia. Poznaj najlepszy przepis
Taką kiełbasę można jeść nawet w piątki bez wyrzutów sumienia. Poznaj najlepszy przepis
Biorę serek wiejski i ziemniaki. Chwilę później mam całą miskę pysznych kopytek
Biorę serek wiejski i ziemniaki. Chwilę później mam całą miskę pysznych kopytek
Prosty przepis na chrupiące ciastka z budyniem. 15 minut przygotowań, a resztę robi piekarnik
Prosty przepis na chrupiące ciastka z budyniem. 15 minut przygotowań, a resztę robi piekarnik
To śniadanie to zastrzyk stabilnej energii. Z sezonowym warzywem smakuje jeszcze lepiej
To śniadanie to zastrzyk stabilnej energii. Z sezonowym warzywem smakuje jeszcze lepiej
Babcia Hela dodaje 3 łyżki do ciasta na pierogi. Wychodzi mięciutkie i nie pęka w czasie gotowania
Babcia Hela dodaje 3 łyżki do ciasta na pierogi. Wychodzi mięciutkie i nie pęka w czasie gotowania
Takie masło babcie najczęściej używają do smażenia. Czy faktycznie nadaje się do wszystkiego?
Takie masło babcie najczęściej używają do smażenia. Czy faktycznie nadaje się do wszystkiego?
Łączę kilka tanich składników i mam pyszne kotlety na piątek. Nie nadążam ze smażeniem, tak szybko znikają
Łączę kilka tanich składników i mam pyszne kotlety na piątek. Nie nadążam ze smażeniem, tak szybko znikają
Kup "na próbę". Skórka może zniechęcić, ale to owoc idealny dla sercowców
Kup "na próbę". Skórka może zniechęcić, ale to owoc idealny dla sercowców
Polacy chętnie kupują, bo jest tania. Nie warto, bo jest gorsza nawet od pangi
Polacy chętnie kupują, bo jest tania. Nie warto, bo jest gorsza nawet od pangi
Sałatka makaronowa, którą zabieram do pracy albo podaję na imieniny. Smakowy pewniak, jakich mało
Sałatka makaronowa, którą zabieram do pracy albo podaję na imieniny. Smakowy pewniak, jakich mało