Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci

Bułeczki twarogowe to szybki i prosty wypiek, który zachwyca delikatną strukturą i wilgotnością. Ich aromat roznosi się po kuchni, a soczyste owoce nadają im wyjątkowej słodyczy i świeżości. Idealne na jesienne popołudnia, doskonałe na każdą okazję.

Domowe drożdżówki ze śliwkamiDomowe drożdżówki ze śliwkami
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Te bułeczki twarogowe ze śliwkami to świetna alternatywa dla tradycyjnych, dobrze znanych nam drożdżówek. Choć nie zawierają drożdży, są równie miękkie i puszyste, a ich delikatna struktura i naturalna słodycz śliwek sprawiają, że smakują wyjątkowo. Dzięki zawartości twarogu bułeczki są bardziej odżywcze, mają więcej białka i delikatniejszą, wilgotną strukturę, która idealnie będzie pasować do porannej kawy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Tradycyjne oładzie drożdżowe – prosty przepis

Bułeczki twarogowe ze śliwkami

Bułeczki twarogowe ze śliwkami to prosty i szybki wypiek, który nie wymaga drożdży ani długiego wyrastania – zamiast tego bazuje na proszku do pieczenia, co znacznie skraca czas przygotowania. Kluczem do udanego ciasta jest dokładne rozdrobnienie twarogu i połączenie go z jajkiem przed dodaniem reszty składników – dzięki temu masa będzie jednolita. Dłonie możesz oprószyć mąką ziemniaczaną, by łatwiej formować bułeczki. Śliwki warto wcześniej wymieszać ze skrobią i cynamonem – nie tylko zagęszczą sok, ale też dodadzą aromatu do drożdżówek, tym samym wzbogacając ich smak.

Przepis na bułeczki twarogowe ze śliwkami

Składniki na ciasto:

  • 180 g mąki pszennej,
  • 250 g twarogu półtłustego,
  • 50 g cukru,
  • 1 jajko,
  • 5 ml ekstraktu waniliowego lub 10 g cukru wanilinowego,
  • 7 g proszku do pieczenia.

Składniki na nadzienie:

  • 200 g śliwek,
  • 5 g skrobi ziemniaczanej,
  • pół łyżeczki cynamonu,
  • 10 g cukru trzcinowego (opcjonalnie).

Sposób przygotowania:

  1. Nastaw piekarnik na 180 stopni Celsjusza z funkcją grzania góra-dół.
  2. W dużej misce rozdrobnij twaróg widelcem, dodaj jajko, cukier oraz ekstrakt waniliowy lub cukier wanilinowy i dokładnie wymieszaj.
  3. W osobnej misce połącz mąkę z proszkiem do pieczenia, przesiej do masy twarogowej i zagnieć ciasto na jednolitą kulę.
  4. Podziel je nożem na cztery równe części i z każdej uformuj kulkę.
  5. Ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i delikatnie spłaszcz, robiąc w środku zagłębienie.
  6. Śliwki przekrój na pół, usuń pestki i wymieszaj w misce z cynamonem, skrobią ziemniaczaną i ewentualnie cukrem trzcinowym.
  7. Przygotowane owoce włóż w środek każdej bułeczki, wstaw do piekarnika i piecz przez około 30 minut, aż bułki ładnie się zarumienią i urosną.
  8. Po upieczeniu przełóż na kratkę i zostaw do wystudzenia.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy
Kotlety królewskie. Przedwojenny przepis na piątkowy obiad
Kotlety królewskie. Przedwojenny przepis na piątkowy obiad