Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci

Bułeczki twarogowe to szybki i prosty wypiek, który zachwyca delikatną strukturą i wilgotnością. Ich aromat roznosi się po kuchni, a soczyste owoce nadają im wyjątkowej słodyczy i świeżości. Idealne na jesienne popołudnia, doskonałe na każdą okazję.

Domowe drożdżówki ze śliwkamiDomowe drożdżówki ze śliwkami
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Te bułeczki twarogowe ze śliwkami to świetna alternatywa dla tradycyjnych, dobrze znanych nam drożdżówek. Choć nie zawierają drożdży, są równie miękkie i puszyste, a ich delikatna struktura i naturalna słodycz śliwek sprawiają, że smakują wyjątkowo. Dzięki zawartości twarogu bułeczki są bardziej odżywcze, mają więcej białka i delikatniejszą, wilgotną strukturę, która idealnie będzie pasować do porannej kawy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Tradycyjne oładzie drożdżowe – prosty przepis

Bułeczki twarogowe ze śliwkami

Bułeczki twarogowe ze śliwkami to prosty i szybki wypiek, który nie wymaga drożdży ani długiego wyrastania – zamiast tego bazuje na proszku do pieczenia, co znacznie skraca czas przygotowania. Kluczem do udanego ciasta jest dokładne rozdrobnienie twarogu i połączenie go z jajkiem przed dodaniem reszty składników – dzięki temu masa będzie jednolita. Dłonie możesz oprószyć mąką ziemniaczaną, by łatwiej formować bułeczki. Śliwki warto wcześniej wymieszać ze skrobią i cynamonem – nie tylko zagęszczą sok, ale też dodadzą aromatu do drożdżówek, tym samym wzbogacając ich smak.

Przepis na bułeczki twarogowe ze śliwkami

Składniki na ciasto:

  • 180 g mąki pszennej,
  • 250 g twarogu półtłustego,
  • 50 g cukru,
  • 1 jajko,
  • 5 ml ekstraktu waniliowego lub 10 g cukru wanilinowego,
  • 7 g proszku do pieczenia.

Składniki na nadzienie:

  • 200 g śliwek,
  • 5 g skrobi ziemniaczanej,
  • pół łyżeczki cynamonu,
  • 10 g cukru trzcinowego (opcjonalnie).

Sposób przygotowania:

  1. Nastaw piekarnik na 180 stopni Celsjusza z funkcją grzania góra-dół.
  2. W dużej misce rozdrobnij twaróg widelcem, dodaj jajko, cukier oraz ekstrakt waniliowy lub cukier wanilinowy i dokładnie wymieszaj.
  3. W osobnej misce połącz mąkę z proszkiem do pieczenia, przesiej do masy twarogowej i zagnieć ciasto na jednolitą kulę.
  4. Podziel je nożem na cztery równe części i z każdej uformuj kulkę.
  5. Ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i delikatnie spłaszcz, robiąc w środku zagłębienie.
  6. Śliwki przekrój na pół, usuń pestki i wymieszaj w misce z cynamonem, skrobią ziemniaczaną i ewentualnie cukrem trzcinowym.
  7. Przygotowane owoce włóż w środek każdej bułeczki, wstaw do piekarnika i piecz przez około 30 minut, aż bułki ładnie się zarumienią i urosną.
  8. Po upieczeniu przełóż na kratkę i zostaw do wystudzenia.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Z zielonych bananów robię zupę. Lepsza niż pomidorowa
Z zielonych bananów robię zupę. Lepsza niż pomidorowa
Żadne pankejki czy racuchy. Na widok tego naleśnika rodzina aż piszczy z zachwytu
Żadne pankejki czy racuchy. Na widok tego naleśnika rodzina aż piszczy z zachwytu
Pod żadnym pozorem nie wlewaj tak śmietany. Cały trud gotowania pójdzie na marne
Pod żadnym pozorem nie wlewaj tak śmietany. Cały trud gotowania pójdzie na marne
Zawijam ziemniaki w ciasto. Pyszny strudel zbierze gromkie brawa
Zawijam ziemniaki w ciasto. Pyszny strudel zbierze gromkie brawa
Za komuny królował na stołach. Schabowy nawet się nie umywa
Za komuny królował na stołach. Schabowy nawet się nie umywa
Te włoskie knedle zawładnęły niejedną kuchnią. Wystarczy chwila i mam pyszny obiad
Te włoskie knedle zawładnęły niejedną kuchnią. Wystarczy chwila i mam pyszny obiad
Koreańczyk spróbował polskich pierogów z mięsem i skwarkami. Jego reakcja mówi wszystko
Koreańczyk spróbował polskich pierogów z mięsem i skwarkami. Jego reakcja mówi wszystko
Zupa bolońska to mój pewniak na Wszystkich Świętych. Rozgrzewa i syci lepiej niż bigos
Zupa bolońska to mój pewniak na Wszystkich Świętych. Rozgrzewa i syci lepiej niż bigos
Katy Perry spróbowała polskich cukierków. Smak dosłownie zwalił ją z nóg
Katy Perry spróbowała polskich cukierków. Smak dosłownie zwalił ją z nóg
Są malutkie, ale bardzo zdrowe. Żyją tylko w najczystszych wodach
Są malutkie, ale bardzo zdrowe. Żyją tylko w najczystszych wodach
Nawet doświadczeni kucharze nie mają pewności. Jak długo gotować bigos?
Nawet doświadczeni kucharze nie mają pewności. Jak długo gotować bigos?
Naturalny afrodyzjak. Mężczyźni powinni jeść na kilogramy
Naturalny afrodyzjak. Mężczyźni powinni jeść na kilogramy