NewsyPoszedł do lokalu po Kuchennych Rewolucjach. Jest zdruzgotany opinią Gessler

Poszedł do lokalu po Kuchennych Rewolucjach. Jest zdruzgotany opinią Gessler

Jak wypadła białostocka restauracja po Kuchennych Rewolucjach? - Pyszności; Fot. YouTube - KSIĄŻULO "CARBONARA MAGDY GESSLER" (screenshot)
Jak wypadła białostocka restauracja po Kuchennych Rewolucjach? - Pyszności; Fot. YouTube - KSIĄŻULO "CARBONARA MAGDY GESSLER" (screenshot)
01.04.2023 07:37

Restauracja po Kuchennych Rewolucjach znalazła się pod lupą Szymona Nyczke, znanego szerszej publiczności pod pseudonimem Książulo. Udostępnił on na platformie YouTube wideo, w którym recenzuje menu białostockiej restauracji Angelino Pasta Wino. W 2022 r. widzowie programu Kuchenne Rewolucje mogli zobaczyć jej wielką metamorfozę, za którą stała Magda Gessler. Wtedy też, tuż po rewolucji, restauratorka określiła to miejsce mianem "najlepszej restauracji włoskiej w Polsce". Nyczke postanowił sprawdzić, czy knajpa faktycznie zasługuje na to miano.

Restauracja wcześniej nosiła nazwę Spaghetteria Cucina Italiana i powstała w 2020 roku, w samym środku pandemii. Lokal na początku nie prosperował źle, jednak zapaść, która nadeszła w lutym 2022 r., postawiła właścicielkę pod ścianą. Do Kuchennych Rewolucji zgłoszenie wysłała córka restauratorki. W sierpniu 2022 r. drzwi lokalu zostały zamknięte, a stery w kuchni przejęła Magda Gessler. Podczas pierwszej wizyty w lokalu była widocznie zaskoczona tym, co dostała na talerzu. "Smakuje super. Jakość jest bardzo dobra. Pycha" - mówiła, próbując kolejnych dań.

Białostocka restauracja po Kuchennych Rewolucjach. Jak wypadła?

W ramach rewolucji Magda Gessler odświeżyła wnętrze i menu restauracji oraz nadała jej nową nazwę: Trattora Angelino Pasta Wino. Od tamtej pory, co widać w publikacjach na Facebooku, restauracja cieszy się sporym zainteresowaniem. Zainteresował się nią również youtuber Książulo, który podróżując po Polsce, wpada do mniej lub bardziej popularnych restauracji i komentuje to, co dostaje na talerzu.

Już na wstępie podkreślił, że w przed udaniem się do restauracji, trzeba zarezerwować stolik. Na miejscu zamówił carbonarę, tagliatelle alla norma, gnocchi z pesto bazyliowym, zupę borowikową, na stole pojawiły się również desery. Zupa - jak skomentował - była mocno aromatyczna. Dodał też, że nigdy w życiu nie jadł tak esencjonalnej i aksamitnej zupy grzybowej. "Przepyszna jest. Mistrzostwo" - skwitował. Makarony wypełniały talerze po brzegi i w opinii Książula, wyglądały obłędnie. Jako pierwsze wypróbował sycylijskie danie, czyli tagliatelle (pasta) alla norma z pomidorami, bakłażanem i sporą ilością sera. Youtuber nie szczędził pochwał i mimo braku mięsnego dodatku był zachwycony tym makaronem.

Książulo komentuje menu w Angelino Pasta Wino. Nie szczędził też słów krytyki

Dalej niestety było nieco gorzej. Na samym początku odcinka Nyczke stwierdził, że liczy na naprawdę smaczną carbonarę. Niestety ta, którą mu zaserwowano, kompletnie nie wstrzeliła się w jego gust, a to za sprawą - jak stwierdził - jajecznicy, która oblepiała makaron. To potknięcie sprawiło, że makaron nie otrzymał wysokiej noty. "Szału nie ma" - skomentował. Przypomnijmy, że carbonara to makaron połączony z żółtkiem jajka i serem pecorino romano lub parmezanem z dodatkiem mięsnym: guanciale lub pancettą.

Białostocka restauracja po Kuchennych Rewolucjach. Carbonara nie zdała testu - Pyszności; Fot. Pixabay
Białostocka restauracja po Kuchennych Rewolucjach. Carbonara nie zdała testu - Pyszności; Fot. Pixabay

Jako ostatnie z głównych dań zaserwowano gnocchi z pesto bazyliowym. Danie to wywołało u Książula mieszane uczucia. Z jednej strony chwalił smak pesto ze świeżej bazylii i lekką konsystencję klusek, z drugiej natomiast stwierdził, że potrawa ogólnie jest mdła i monotonna. Smakowało mu jednak tiramisu przyrządzane według receptury Magdy Gessler. Przyznał, że nie był przekonany do połączenia klasycznego włoskiego deseru z cytrynową galaretką, ale już po pierwszym kęsie stwierdził, że restaurację warto odwiedzić ze względu właśnie na ten deser. Panna cotta zaś spotkała się z grymasem na ustach Książula, dodał jednak, że nie jest fanem tego typu deserów.

Białostocka włoska restauracja najlepszą w Polsce?

Odcinek miał na celu zweryfikowanie, czy Tarttoria Angelino Pasta Wino jest faktycznie najlepszą włoską knajpą w Polsce, jak zapewniała Magda Gessler. Według Nyczke nie pretenduje ona do tego miana, natomiast można ja uznać za najlepszą w Białymstoku. Finalnie polecił wegetariański makaron alla norma, tiramisu i zupę grzybową. Za całość zapłacił ok. 190 zł. Wiadomo jednak, że są gusta i guściki, więc wyrobienie sobie zdania na temat Trattorii Angelino Pasta Wino polecamy samodzielnie, odwiedzając restaurację.

Zobacz także nasz pomysł na włoski obiad w 30 minut: tagliatelle z kurczakiem i pesto rosso:

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także