Restauratorzy nie są zadowoleni. Polacy znaleźni sposób na wysokie ceny

W końcu mamy to, wakacje! Każdy z nas z utęsknieniem czekał na ten okres. Na ogromne zyski liczyli również restauratorzy. Są jednak rozczarowani. Powód? Polacy po raz kolejny popisali się swoją kreatywnością. Co też takiego wymyślili?

ObrazekPolacy znaleźli sposób, jak zaoszczędzić w wakacje, fot. Adobe Stock
Marzena Pęcak

Lipiec i sierpień to najbardziej urlopowe miesiące w całym roku kalendarzowym. Spora liczba Polaków na ten wyjazd czeka przez kilka miesięcy. Skrupulatnie planuje też każdy detal i coraz częściej zakłada określony budżet na ten cel. I w sumie nie ma się co dziwić, biorąc pod uwagę rosnące ceny podstawowych produktów oraz usług.

Na wakacje z niecierpliwością czekali również restauratorzy. Nie ma się co oszukiwać, że ten czas, a co za tym idzie przyjazd turystów, był dla nich okresem prawdziwych żniw. W tym roku jednak zaobserwowano ciekawe zjawisko. Jak się okazało, Polacy zapoczątkowali nowy trend wakacyjny. O co chodzi? Tego wszystkiego dowiesz się już za moment!

Restauratorzy

Jeszcze do niedawna urlop kojarzył się z wypoczynkiem i ładowaniem baterii w turystycznych miejscach. W takich miejscowościach nie brakowało również restauracji, które każdego dnia obsługiwały całą masę turystów. Rodziny, zorganizowane grupy, czy w końcu paczki przyjaciół przychodziły na śniadanie, obiad, jak i kolację. Oczywiście takie wizyty przynosiły spory dochód restauratorom. Zaś turyści mieli spokojną głowę, bo nie musieli dodatkowo myśleć o gotowaniu obiadu dla całej rodziny. Po prostu wypoczywali, a kiedy poczuli głód odwiedzali lokalną restaurację i dalej mogli cieszyć się zasłużonym odpoczynkiem.

W tym roku restauratorzy zauważyli jednak pewną zmianę. Okazuje się bowiem, że turyści nie przychodzą już tak chętnie do restauracji na wystawny posiłek. Nie dość, że klientów jest mniej, to jeszcze składane zamówienia znacznie się skurczyły. Klienci coraz częściej zamawiają tylko jedno danie. Bardzo często jest to pizza, dzięki której może najeść się nawet kilka osób. Starają się również ograniczyć wydatki w inny sposób - rezygnują z dodatkowych opcji jak przystawki, czy deser. Zdarza się też, że nie zamawiają nic do picia.

Obrazek
Restauratorzy zauważyli, że turyści mocno ograniczyli wizyty w lokalach gastronomicznych/źródło: Kaboompics .com, Pexels

Wakacje z własnym prowiantem - nowy trend wśród Polaków

To jednak nie koniec zmian. Coraz częściej Polacy decydują się na wynajem mieszkań, domków i kwater z zapleczem kuchennym. Dlaczego? Szukając oszczędności, wolą sami przygotować codzienne posiłki, niż pójść do restauracji i wydać tam niemałe kwoty. Jest to jeden ze sposobów walki z rosnącymi cenami, które dotknęły praktycznie każdą sferę naszego życia. Podwyżka cen nie ominęła także lokali gastronomicznych, stąd też pewnie odpowiedź turystów w formie nowego trendu na gotowanie na wakacjach.

A Ty co myślisz o całej tej sytuacji? W jaki sposób spędzisz zbliżający się urlop? Też planujesz sam gotować, czy jednak pozostajesz przy wypoczynku i stołowaniu się w lokalnych restauracjach?

Wybrane dla Ciebie
Jak szybko obrać pomarańczę? Ania Starmach ma sprawdzony sposób
Jak szybko obrać pomarańczę? Ania Starmach ma sprawdzony sposób
Tradycyjny śledzik w świątecznej oprawie. Wygląda jak z designerskiej książki kucharskiej
Tradycyjny śledzik w świątecznej oprawie. Wygląda jak z designerskiej książki kucharskiej
Złota proporcja sosu. Trzymaj się tych zasad, a żurawina wyjdzie lepsza niż u bacy
Złota proporcja sosu. Trzymaj się tych zasad, a żurawina wyjdzie lepsza niż u bacy
Zamiast sałatki robię wigilijne szaszłyki. Wyglądają uroczyście i każdy chętnie sięga
Zamiast sałatki robię wigilijne szaszłyki. Wyglądają uroczyście i każdy chętnie sięga
Dorzucam do jajek i smażę. Kotlety są zdrowsze i smaczniejsze
Dorzucam do jajek i smażę. Kotlety są zdrowsze i smaczniejsze
Dodaj do naleśników. Nie będą pękały przy zawijaniu
Dodaj do naleśników. Nie będą pękały przy zawijaniu
Makowiec z lodówki. Przepis na wigilijny hit z domową masą makową
Makowiec z lodówki. Przepis na wigilijny hit z domową masą makową
Zalewam śledzie tym sosem. Tak smaczne, że trudno wytrzymać do kolacji wigilijnej
Zalewam śledzie tym sosem. Tak smaczne, że trudno wytrzymać do kolacji wigilijnej
Prawie wszyscy smażą grzyby w ten sposób. Tylko najlepsze gospodynie wiedzą, że to prosta droga do katastrofy
Prawie wszyscy smażą grzyby w ten sposób. Tylko najlepsze gospodynie wiedzą, że to prosta droga do katastrofy
Na kolację wigilijną robię dorsza. Nie ma ości, a ta panierka chrupie aż miło
Na kolację wigilijną robię dorsza. Nie ma ości, a ta panierka chrupie aż miło
Nie bawię się w dekorowanie pierników. Zanurzam w czekoladowej glazurze i gotowe
Nie bawię się w dekorowanie pierników. Zanurzam w czekoladowej glazurze i gotowe
Nie eksperymentuję ze śledziami. Rok temu moczyłam je w ten sposób i wyszły doskonałe
Nie eksperymentuję ze śledziami. Rok temu moczyłam je w ten sposób i wyszły doskonałe
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥