Rewolucyjny biszkopt bez pieczenia - lekki i puszysty jak chmurka. Wyjdzie za każdym razem

Znowu nie wyrósł? Biszkopt ma to do siebie, że pomimo naszych starań i tradycyjnych receptur, czasem się po prostu nie udaje. Jest jednak pewne rewolucyjne rozwiązanie! Poznaj przepis na ekspresowy biszkopt bez pieczenia.

ObrazekBiszkopt bez pieczenia - Pyszności; Foto Canva.com
Karol Wiak

Rewolucyjny i smaczny biszkopt bez pieczenia - w czym tkwi jego wyjątkowość?

Czy przygotowanie biszkoptu bez pieczenia jest w ogóle możliwe? Okazuje się, że tak i jest to prostsze niż Ci się wydaje. Dzięki zaproponowanemu przez nas rozwiązaniu, już nigdy więcej nie będziecie musieli się martwić, czy ciasto wyrośnie i będzie odpowiednio smaczne. Jego najważniejsze atuty to przede wszystkim krótki czas przygotowania, łatwo dostępne składniki i satysfakcjonujący efekt końcowy - biszkopt bez pieczenia będzie odpowiednio wyrośnięty, smaczny i rozpływający się w ustach!

Obrazek
Biszkopt - Pyszności

Jak przygotować biszkopt bez pieczenia?

Wszyscy dobrze wiemy, że biszkopt stanowi bazę wielu pysznych deserów, które lubimy przygotowywać o każdej porze. Pomimo tego, że wariant bez pieczenia wydaje się praktycznie niemożliwy, to dzięki odpowiednim składnikom i trikom, na pewno Ci się to uda. Co zatem należy zrobić? Sprawdźmy!

Składniki:

          
  • 130 g cukru pudru
  • 4 duże jajka
  • pół kostki masła
  • 120 g mąki pszennej typu 450
  • kilka kropli ekstraktu waniliowego
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • olej rzepakowy
  • konkretna szczypta soli.

Sposób przygotowania:

Biszkopt bez pieczenia przygotujesz w parę chwil. Rozpoczynamy od roztopienia masła na patelni. Następnie należy je odstawić do wystudzenia. W tym czasie do miski wbijamy jajka i miksujemy je. Następnie dodajemy cukier puder i łączymy wszystkie składniki. Nie przerywamy miksowania i dodajemy sól, proszek do pieczenia i wsypujemy mąkę pszenną. Gdy masa na biszkopt będzie gładka i jednolita, to wlewamy roztopione masło i dodajemy ekstrakt waniliowy.

Obrazek
Przygotowanie masy na biszkopt - Pyszności.pl

Ciasto należy przełożyć do tortownicy - natłuszczone i oprószonej mąką. Delikatnie stukamy naczyniem o blat, by usunąć bąbelki powietrze i umieszczamy tortownicę na dnie głębokiej patelni na obręczy. Pamiętaj, by uprzednio wlać olej, aby metalowy element nie przywierał. Całość należy przykryć przykrywką i podgrzewać przez około 50 minut. Po tym czasie, nasz biszkopt bez pieczenia jest już gotowy. Wykorzystasz go jako bazę do przygotowania wielu pysznych deserów. Smacznego!

Zobacz na naszym kanale YouTube przepis na ciasto biszkoptowe z jabłkową wkładką:

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości