Rewolucyjny biszkopt bez pieczenia - lekki i puszysty jak chmurka. Wyjdzie za każdym razem
15.11.2022 10:18, aktual.: 08.08.2023 13:32
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Znowu nie wyrósł? Biszkopt ma to do siebie, że pomimo naszych starań i tradycyjnych receptur, czasem się po prostu nie udaje. Jest jednak pewne rewolucyjne rozwiązanie! Poznaj przepis na ekspresowy biszkopt bez pieczenia.
Rewolucyjny i smaczny biszkopt bez pieczenia - w czym tkwi jego wyjątkowość?
Czy przygotowanie biszkoptu bez pieczenia jest w ogóle możliwe? Okazuje się, że tak i jest to prostsze niż Ci się wydaje. Dzięki zaproponowanemu przez nas rozwiązaniu, już nigdy więcej nie będziecie musieli się martwić, czy ciasto wyrośnie i będzie odpowiednio smaczne. Jego najważniejsze atuty to przede wszystkim krótki czas przygotowania, łatwo dostępne składniki i satysfakcjonujący efekt końcowy - biszkopt bez pieczenia będzie odpowiednio wyrośnięty, smaczny i rozpływający się w ustach!
Jak przygotować biszkopt bez pieczenia?
Wszyscy dobrze wiemy, że biszkopt stanowi bazę wielu pysznych deserów, które lubimy przygotowywać o każdej porze. Pomimo tego, że wariant bez pieczenia wydaje się praktycznie niemożliwy, to dzięki odpowiednim składnikom i trikom, na pewno Ci się to uda. Co zatem należy zrobić? Sprawdźmy!
Składniki:
- 130 g cukru pudru
- 4 duże jajka
- pół kostki masła
- 120 g mąki pszennej typu 450
- kilka kropli ekstraktu waniliowego
- łyżeczka proszku do pieczenia
- olej rzepakowy
- konkretna szczypta soli.
Sposób przygotowania:
Biszkopt bez pieczenia przygotujesz w parę chwil. Rozpoczynamy od roztopienia masła na patelni. Następnie należy je odstawić do wystudzenia. W tym czasie do miski wbijamy jajka i miksujemy je. Następnie dodajemy cukier puder i łączymy wszystkie składniki. Nie przerywamy miksowania i dodajemy sól, proszek do pieczenia i wsypujemy mąkę pszenną. Gdy masa na biszkopt będzie gładka i jednolita, to wlewamy roztopione masło i dodajemy ekstrakt waniliowy.
Ciasto należy przełożyć do tortownicy - natłuszczone i oprószonej mąką. Delikatnie stukamy naczyniem o blat, by usunąć bąbelki powietrze i umieszczamy tortownicę na dnie głębokiej patelni na obręczy. Pamiętaj, by uprzednio wlać olej, aby metalowy element nie przywierał. Całość należy przykryć przykrywką i podgrzewać przez około 50 minut. Po tym czasie, nasz biszkopt bez pieczenia jest już gotowy. Wykorzystasz go jako bazę do przygotowania wielu pysznych deserów. Smacznego!
Zobacz na naszym kanale YouTube przepis na ciasto biszkoptowe z jabłkową wkładką: