Polscy studenci proponują nową słodką przekąskę. Robaki w czekoladzie
Polscy studenci przygotowali wyjątkową przekąskę. Robaki w czekoladzie mają dużo białka i mało tłuszczu, Eksperci twierdzą, że tak wygląda przyszłość.
Cały świat mówi o zmianach, do jakich musi dojść w naszym menu, aby zapobiec katastrofie klimatycznej. Ograniczenie mięsa, wegańskie zamienniki - to już znamy. Coraz głośniej jest jednak o robakach, które mają być przyszłością naszego żywienia. Do tej pory traktowane były tylko jako ciekawostka, jednak przekąski z owadów stawiają coraz śmielsze kroki. Eksperymenty kulinarne prowadzą studenci i wykładowcy Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu.
Robaki w czekoladzie
Chrupiące i słodkie, z dużą ilością białka i małą zawartością tłuszczu. Bogate w minerały takie jak: żelazo, potas, czy sód. Czy to nie brzmi jak dobra przekąska? Studenci Uniwersytetu Przyrodniczego przekonują, że zdecydowanie warto otworzyć się na nowe smaki i spróbować robaków w czekoladzie. W swojej kuchni od dłuższego czasu testują owady w różnych kombinacjach i formach.
– mówi Natalia Knapczyk, studentka Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu w rozmowie z TVP3
W studenckim menu można znaleźć mączniki, świerszcze, oraz szarańcze. Mączniki zjada się w całość, z szarańczy należy wcześniej oderwać głowę i skrzydełka.
Mogą zastąpić mięso
Dostarczane przez owady białko może zastąpić mięso. Badania mówią, że do 2050 roku zapotrzebowanie na żywność wzrośnie niemal dwukrotnie. Wprowadzenie do menu robaków może być jednym ze sposobów walki z głodem. Są pożywne, a ich hodowla jest prosta i nie obciąża środowiska. Dla wielu osób jedzenie robaków wydaje się być czymś irracjonalnym i niemożliwym. Ci, którzy odważyli się spróbować nowości mówią, że są całkiem smaczne.
Przepis na makaron w różowym sosie znajdziesz na naszym kanale YouTube