Robię kogel-mogel i dodaję do popularnego napoju. Rozgrzewa lepiej niż gorąca herbata

Piwo z jajkiem brzmi dziwnie, prawda? Wydaje się, że te dwa składniki zupełnie do siebie nie pasują. Okazuje się jednak, że to świetne połączenie, które ciekawie smakuje, a do tego rozgrzewa. Mało tego, ma też właściwości zdrowotne. Spodoba się nawet osobom, które nie są wielkimi fanami piwa.

Kogel-mogel w kawieKogel-mogel w piwie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Grzane piwo z jajkiem to świetny napój na jesienne i zimowe wieczory, gdy za oknem jest bardzo zimno. Rozgrzeje nas po powrocie z pracy lub po zabawach na dworze. Będzie nam cieplej i nie przeziębimy się tak łatwo. Do napoju możemy dodać imbir, cynamon lub goździki, dzięki czemu nabierze on nowych właściwości. Dzięki nim zawalczymy z infekcją, gdyż dodatki te mają działanie bakterio i wirusobójcze.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Mini pulpety na ryżu. Zaskocz rodzinę ciekawym obiadem

Kolejnym ważnym składnikiem jest miód, który nadaje słodyczy i jest bogaty w wiele składników odżywczych. Musimy jednak pamiętać o tym, by dodać go, gdy kogel-mogel już wystygnie. Żółtko również dostarczy nam witamin i minerałów, zaś piwo zadziała na układ krążenia. Chociaż napój ten ma wiele właściwości, mogą go pić tylko osoby dorosłe, u których nie ma żadnych przeciwwskazań.

Jak zrobić rozgrzewające piwo z jajkiem?

Składniki:

  • pół litra piwa,
  • 2 żółtka,
  • łyżka cukru,
  • łyżka miodu,
  • cynamon, imbir lub goździki (dodatki te nie są konieczne, ale warto ich użyć).
Jajko z piwem
Jajko z piwem © Flickr

Piwo z jajkiem - jak je przygotować:

  1. Piwo przelej do garnka lub do rondelka, dodaj laskę cynamonu i ewentualnie jakieś dodatkowe przyprawy. Zacznij miksturę podgrzewać. Pilnuj jej, by się nie zagotowała. Jeśli zaczną się pojawiać nawet najmniejsze bąbelki, wyłącz gaz.
  2. Jajka i żółtka rozdziel. Te drugie wbij do wysokiego naczynia. Dodaj do nich cukier i miksuj przez dwie minuty, by uzyskać jasną i kremową masę.
  3. Piwo cienkim strumieniem wlewaj do przygotowanego właśnie kogla-mogla.
  4. Piwo z jajkiem przelej do dużej szklanki lub kufla. Kiedy przestygnie, dodaj łyżeczkę miodu i dobrze wymieszaj. Dzięki temu miód nie straci swoich najważniejszych właściwości.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni