PrzepisNapojeRobię kogel-mogel i dodaję do popularnego napoju. Rozgrzewa lepiej niż gorąca herbata

Robię kogel-mogel i dodaję do popularnego napoju. Rozgrzewa lepiej niż gorąca herbata

Kogel-mogel w piwie
Kogel-mogel w piwie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
24.10.2023 16:59

Piwo z jajkiem brzmi dziwnie, prawda? Wydaje się, że te dwa składniki zupełnie do siebie nie pasują. Okazuje się jednak, że to świetne połączenie, które ciekawie smakuje, a do tego rozgrzewa. Mało tego, ma też właściwości zdrowotne. Spodoba się nawet osobom, które nie są wielkimi fanami piwa.

Grzane piwo z jajkiem to świetny napój na jesienne i zimowe wieczory, gdy za oknem jest bardzo zimno. Rozgrzeje nas po powrocie z pracy lub po zabawach na dworze. Będzie nam cieplej i nie przeziębimy się tak łatwo. Do napoju możemy dodać imbir, cynamon lub goździki, dzięki czemu nabierze on nowych właściwości. Dzięki nim zawalczymy z infekcją, gdyż dodatki te mają działanie bakterio i wirusobójcze.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kolejnym ważnym składnikiem jest miód, który nadaje słodyczy i jest bogaty w wiele składników odżywczych. Musimy jednak pamiętać o tym, by dodać go, gdy kogel-mogel już wystygnie. Żółtko również dostarczy nam witamin i minerałów, zaś piwo zadziała na układ krążenia. Chociaż napój ten ma wiele właściwości, mogą go pić tylko osoby dorosłe, u których nie ma żadnych przeciwwskazań.

Jak zrobić rozgrzewające piwo z jajkiem?

Składniki:

  • pół litra piwa,
  • 2 żółtka,
  • łyżka cukru,
  • łyżka miodu,
  • cynamon, imbir lub goździki (dodatki te nie są konieczne, ale warto ich użyć).
Jajko z piwem
Jajko z piwem© Flickr

Piwo z jajkiem - jak je przygotować:

  1. Piwo przelej do garnka lub do rondelka, dodaj laskę cynamonu i ewentualnie jakieś dodatkowe przyprawy. Zacznij miksturę podgrzewać. Pilnuj jej, by się nie zagotowała. Jeśli zaczną się pojawiać nawet najmniejsze bąbelki, wyłącz gaz.
  2. Jajka i żółtka rozdziel. Te drugie wbij do wysokiego naczynia. Dodaj do nich cukier i miksuj przez dwie minuty, by uzyskać jasną i kremową masę.
  3. Piwo cienkim strumieniem wlewaj do przygotowanego właśnie kogla-mogla.
  4. Piwo z jajkiem przelej do dużej szklanki lub kufla. Kiedy przestygnie, dodaj łyżeczkę miodu i dobrze wymieszaj. Dzięki temu miód nie straci swoich najważniejszych właściwości.
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także