Robię kogel-mogel i dodaję do popularnego napoju. Rozgrzewa lepiej niż gorąca herbata
Piwo z jajkiem brzmi dziwnie, prawda? Wydaje się, że te dwa składniki zupełnie do siebie nie pasują. Okazuje się jednak, że to świetne połączenie, które ciekawie smakuje, a do tego rozgrzewa. Mało tego, ma też właściwości zdrowotne. Spodoba się nawet osobom, które nie są wielkimi fanami piwa.
24.10.2023 16:59
Grzane piwo z jajkiem to świetny napój na jesienne i zimowe wieczory, gdy za oknem jest bardzo zimno. Rozgrzeje nas po powrocie z pracy lub po zabawach na dworze. Będzie nam cieplej i nie przeziębimy się tak łatwo. Do napoju możemy dodać imbir, cynamon lub goździki, dzięki czemu nabierze on nowych właściwości. Dzięki nim zawalczymy z infekcją, gdyż dodatki te mają działanie bakterio i wirusobójcze.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Kolejnym ważnym składnikiem jest miód, który nadaje słodyczy i jest bogaty w wiele składników odżywczych. Musimy jednak pamiętać o tym, by dodać go, gdy kogel-mogel już wystygnie. Żółtko również dostarczy nam witamin i minerałów, zaś piwo zadziała na układ krążenia. Chociaż napój ten ma wiele właściwości, mogą go pić tylko osoby dorosłe, u których nie ma żadnych przeciwwskazań.
Jak zrobić rozgrzewające piwo z jajkiem?
Składniki:
Piwo z jajkiem - jak je przygotować:
- Piwo przelej do garnka lub do rondelka, dodaj laskę cynamonu i ewentualnie jakieś dodatkowe przyprawy. Zacznij miksturę podgrzewać. Pilnuj jej, by się nie zagotowała. Jeśli zaczną się pojawiać nawet najmniejsze bąbelki, wyłącz gaz.
- Jajka i żółtka rozdziel. Te drugie wbij do wysokiego naczynia. Dodaj do nich cukier i miksuj przez dwie minuty, by uzyskać jasną i kremową masę.
- Piwo cienkim strumieniem wlewaj do przygotowanego właśnie kogla-mogla.
- Piwo z jajkiem przelej do dużej szklanki lub kufla. Kiedy przestygnie, dodaj łyżeczkę miodu i dobrze wymieszaj. Dzięki temu miód nie straci swoich najważniejszych właściwości.