Robię zamiast jajecznicy. To, co zostanie, pakuję do pracy i zjadam na zimno

Uwielbiam przepisy, dzięki którym przy niskim nakładzie sił i pracy mogę wyczarować coś smacznego i w porcji wystarczającej dla wszystkich domowników. Właśnie takie są jajeczne muffiny, które podaje i w wersji na ciepło, i na zimno, kiedy chcę wziąć ze sobą coś na zimno do pracy.

Muffiny jajeczne to pomysł na śniadanie do pracy na zimno Muffiny jajeczne to pomysł na śniadanie do pracy na zimno
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Szybkie śniadanie do pracy na zimno to nie tylko owsianka czy kanapki. Jeśli jesteś już znużony powtarzalną zawartością pudełka z jedzeniem na wynos, koniecznie wypróbuj przepis na jajeczne muffiny z warzywami, szynką i serem. Tak naprawdę to, co znajdzie się w muffinach, to kwestia wyobraźni. Niech będzie kolorowo, smacznie i, co najważniejsze, po twojemu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Przepis na paszteciki szczecińskie. Mają chrupiącą skórkę i soczysty farsz

Co zabrać ze sobą na śniadanie do pracy na zimno? Postaw na muffiny jajeczne

Wspaniale smakują na ciepło, ale nie gorsze są w wersji na zimno. Wiele osób może to zdziwić, bo przecież chłodna jajecznica nie jest specjalnie apetyczna. Z muffinami jajecznymi jest zupełnie inna historia. Wystarczy dobrać ulubiony sos lub pastę warzywną czy twarogową, trochę świeżych warzyw i zagryźć całość pełnoziarnistą kromką, a zakochasz się po uszy w tym daniu. To idealna opcja na śniadanie do pracy na zimno.

Muffiny robię na śniadanie, niekiedy z podwójnej, rzadziej z potrójnej porcji. Wszyscy najadamy się do syta, a to, co zostało, ląduje w pudełkach obok pomidorków koktajlowych, kilku słupków świeżego ogórka i niewielkich główek chrupiącej rzodkiewki. Mnie najbardziej smakują muffiny z sosem czosnkowym, jednak nierzadko stawiam na pesto - zwłaszcza szpinakowe czy z botwinki w sezonie. Świetnie sprawdzi się też dodatek serka wiejskiego.

Muffiny jajeczne z szynką i serem. Przepis

Składniki:

  • 4 jajka,
  • 50 ml mleka,
  • 3 plastry szynki,
  • 50 g sera żółtego,
  • kawałeczek papryki czerwonej,
  • natka pietruszki,
  • sól, pieprz,
  • masło do wysmarowania formy do muffinów.

Przygotowanie:

  1. Pietruszkę posiekaj, a paprykę i szynkę pokrój w drobną kostkę. Ser żółty zetrzyj na tarce.
  2. Jajka wymieszaj dokładnie mlekiem, posiekaną natką pietruszki, solą i pieprzem.
  3. Foremki do muffinów wysmaruj masłem. W każdej umieść szynkę i paprykę oraz część sera. Następnie zalej składniki masą jajeczną i na wierzch każdej muffiny wysp resztę sera.
  4. Jajeczne muffiny piecz 15 minut w 180 st. C.

Wybrane dla Ciebie

W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie