Robię zamiast jajecznicy. To, co zostanie, pakuję do pracy i zjadam na zimno
Uwielbiam przepisy, dzięki którym przy niskim nakładzie sił i pracy mogę wyczarować coś smacznego i w porcji wystarczającej dla wszystkich domowników. Właśnie takie są jajeczne muffiny, które podaje i w wersji na ciepło, i na zimno, kiedy chcę wziąć ze sobą coś na zimno do pracy.
Szybkie śniadanie do pracy na zimno to nie tylko owsianka czy kanapki. Jeśli jesteś już znużony powtarzalną zawartością pudełka z jedzeniem na wynos, koniecznie wypróbuj przepis na jajeczne muffiny z warzywami, szynką i serem. Tak naprawdę to, co znajdzie się w muffinach, to kwestia wyobraźni. Niech będzie kolorowo, smacznie i, co najważniejsze, po twojemu.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Przepis na paszteciki szczecińskie. Mają chrupiącą skórkę i soczysty farsz
Co zabrać ze sobą na śniadanie do pracy na zimno? Postaw na muffiny jajeczne
Wspaniale smakują na ciepło, ale nie gorsze są w wersji na zimno. Wiele osób może to zdziwić, bo przecież chłodna jajecznica nie jest specjalnie apetyczna. Z muffinami jajecznymi jest zupełnie inna historia. Wystarczy dobrać ulubiony sos lub pastę warzywną czy twarogową, trochę świeżych warzyw i zagryźć całość pełnoziarnistą kromką, a zakochasz się po uszy w tym daniu. To idealna opcja na śniadanie do pracy na zimno.
Muffiny robię na śniadanie, niekiedy z podwójnej, rzadziej z potrójnej porcji. Wszyscy najadamy się do syta, a to, co zostało, ląduje w pudełkach obok pomidorków koktajlowych, kilku słupków świeżego ogórka i niewielkich główek chrupiącej rzodkiewki. Mnie najbardziej smakują muffiny z sosem czosnkowym, jednak nierzadko stawiam na pesto - zwłaszcza szpinakowe czy z botwinki w sezonie. Świetnie sprawdzi się też dodatek serka wiejskiego.
Muffiny jajeczne z szynką i serem. Przepis
Składniki:
- 4 jajka,
- 50 ml mleka,
- 3 plastry szynki,
- 50 g sera żółtego,
- kawałeczek papryki czerwonej,
- natka pietruszki,
- sól, pieprz,
- masło do wysmarowania formy do muffinów.
Przygotowanie:
- Pietruszkę posiekaj, a paprykę i szynkę pokrój w drobną kostkę. Ser żółty zetrzyj na tarce.
- Jajka wymieszaj dokładnie mlekiem, posiekaną natką pietruszki, solą i pieprzem.
- Foremki do muffinów wysmaruj masłem. W każdej umieść szynkę i paprykę oraz część sera. Następnie zalej składniki masą jajeczną i na wierzch każdej muffiny wysp resztę sera.
- Jajeczne muffiny piecz 15 minut w 180 st. C.