Robię zamiast jajecznicy. To, co zostanie, pakuję do pracy i zjadam na zimno
Uwielbiam przepisy, dzięki którym przy niskim nakładzie sił i pracy mogę wyczarować coś smacznego i w porcji wystarczającej dla wszystkich domowników. Właśnie takie są jajeczne muffiny, które podaje i w wersji na ciepło, i na zimno, kiedy chcę wziąć ze sobą coś na zimno do pracy.
26.05.2024 | aktual.: 26.05.2024 16:11
Szybkie śniadanie do pracy na zimno to nie tylko owsianka czy kanapki. Jeśli jesteś już znużony powtarzalną zawartością pudełka z jedzeniem na wynos, koniecznie wypróbuj przepis na jajeczne muffiny z warzywami, szynką i serem. Tak naprawdę to, co znajdzie się w muffinach, to kwestia wyobraźni. Niech będzie kolorowo, smacznie i, co najważniejsze, po twojemu.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Co zabrać ze sobą na śniadanie do pracy na zimno? Postaw na muffiny jajeczne
Wspaniale smakują na ciepło, ale nie gorsze są w wersji na zimno. Wiele osób może to zdziwić, bo przecież chłodna jajecznica nie jest specjalnie apetyczna. Z muffinami jajecznymi jest zupełnie inna historia. Wystarczy dobrać ulubiony sos lub pastę warzywną czy twarogową, trochę świeżych warzyw i zagryźć całość pełnoziarnistą kromką, a zakochasz się po uszy w tym daniu. To idealna opcja na śniadanie do pracy na zimno.
Muffiny robię na śniadanie, niekiedy z podwójnej, rzadziej z potrójnej porcji. Wszyscy najadamy się do syta, a to, co zostało, ląduje w pudełkach obok pomidorków koktajlowych, kilku słupków świeżego ogórka i niewielkich główek chrupiącej rzodkiewki. Mnie najbardziej smakują muffiny z sosem czosnkowym, jednak nierzadko stawiam na pesto - zwłaszcza szpinakowe czy z botwinki w sezonie. Świetnie sprawdzi się też dodatek serka wiejskiego.
Muffiny jajeczne z szynką i serem. Przepis
Składniki:
- 4 jajka,
- 50 ml mleka,
- 3 plastry szynki,
- 50 g sera żółtego,
- kawałeczek papryki czerwonej,
- natka pietruszki,
- sól, pieprz,
- masło do wysmarowania formy do muffinów.
Przygotowanie:
- Pietruszkę posiekaj, a paprykę i szynkę pokrój w drobną kostkę. Ser żółty zetrzyj na tarce.
- Jajka wymieszaj dokładnie mlekiem, posiekaną natką pietruszki, solą i pieprzem.
- Foremki do muffinów wysmaruj masłem. W każdej umieść szynkę i paprykę oraz część sera. Następnie zalej składniki masą jajeczną i na wierzch każdej muffiny wysp resztę sera.
- Jajeczne muffiny piecz 15 minut w 180 st. C.