Robię zamiast jajecznicy. Wszystkim w domu smakuje o wiele bardziej
Meksykański sposób na śniadanie? Odpowiedź jest szybka – huevos rancheros. To egzotycznie brzmiące danie, w rzeczywistości jest banalnie proste i bardzo odżywcze – idealny wybór na zdrowe rozpoczęcie dnia.
Jajka po ranczersku (hiszp. huevos rancheros) są tradycyjnie serwowane na meksykańskich ranczach jako pożywne śniadanie dla ciężko pracujących rolników. Dziś zyskały międzynarodową popularność również na polskich stołach. Aby oderwać się od codzienności, w której najczęstszym wyborem o poranku jest klasyczna jajecznica lub kanapki, warto jest spróbować czegoś innego i przygotować jajka po ranczersku.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Smacznie i tanio: obiadowy klasyk z dzieciństwa za 7 złotych
Kolorowy talerz na śniadanie
Zaletą tego śniadania jest pełna swoboda w doborze dodatków – poza dwoma kluczowymi składnikami, reszta zależy wyłącznie od osobistych preferencji. Pozwala to na zbudowanie pożywnego i zbilansowanego, ale również smacznego posiłku. Choć przepis doczekał się wielu wersji, najpopularniejsza wariacja pozostała wierna meksykańskim korzeniom – opiera się na fasoli, salsie z pomidorów i kolendrze. Jeśli masz rano więcej czasu i chcesz urozmaicić swój posiłek, możesz dodać niego pokrojone awokado lub większą liczbę warzyw (na przykład pokrojona paprykę). Fani mięsnych smaków, mogą dodać usmażony boczek, ulubioną wędlinę lub (jeśli masz więcej czasu) smażoną wołowinę.
Przepis na szybkie jajka po ranczersku
Składniki:
- 2 placki tortilli,
- 2 jajka,
- 260 g czerwonej fasoli z puszki,
- 2 pomidory, kolendra,
- cebula,
- czosnek,
- cytryna,
- łyżka oleju.
Sposób przygotowania (na dwie porcje):
- Pokrój drobno cebulę i czosnek, a następnie wrzuć na patelnię z rozgrzanym olejem. Dodaj sól, pieprz i smaż do zarumienia.
- Pokrój pomidory w drobną kostkę, dodaj do nich posiekaną kolendrę i skrop je sokiem z połowy cytryny, a następnie dodaj do cebuli i czosnku.
- Przykryj patelnię pokrywką, zmniejsz ogień i zostaw na 10 minut.
- W tym czasie, fasolę odsącz z nadmiaru wody, a następnie połowę rozgnieść widelcem - w ten sposób powstanie wyjątkowo szybka i prosta pasta z fasoli.
- Na suchej patelni podgrzej tortille, tak aby zrobiła się ciepła.
- Następnie zdejmij i wlej odrobinę oleju.
- Wbij jajko delikatnie do miseczki, a dopiero potem przelej je na patelnię – dzięki temu łatwiej unikniesz pęknięcia żółtka. Przez około 3 minuty smaż powoli na małym ogniu – białko powinno się ściąć, ale żółtko ma pozostać płynne. Nie przykrywaj patelni, jeśli chcesz, żeby żółtko nie ścięło się od góry. Na końcu posyp jajka odrobiną soli i pieprzu.
- Na tortilli rozsmaruj pastę z fasoli i nałóż wcześniej przygotowane pomidory z czosnkiem i cebulą.
- Delikatnie połóż na pomidorach jajko.
- Na koniec wystarczy dodać kilka listków kolendry.