Robię zamiast jajecznicy. Wszystkim w domu smakuje o wiele bardziej

Meksykański sposób na śniadanie? Odpowiedź jest szybka – huevos rancheros. To egzotycznie brzmiące danie, w rzeczywistości jest banalnie proste i bardzo odżywcze – idealny wybór na zdrowe rozpoczęcie dnia.

Jajka po ranczerskuJajka po ranczersku
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Jajka po ranczersku (hiszp. huevos rancheros) są tradycyjnie serwowane na meksykańskich ranczach jako pożywne śniadanie dla ciężko pracujących rolników. Dziś zyskały międzynarodową popularność również na polskich stołach. Aby oderwać się od codzienności, w której najczęstszym wyborem o poranku jest klasyczna jajecznica lub kanapki, warto jest spróbować czegoś innego i przygotować jajka po ranczersku.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Smacznie i tanio: obiadowy klasyk z dzieciństwa za 7 złotych

Kolorowy talerz na śniadanie

Zaletą tego śniadania jest pełna swoboda w doborze dodatków – poza dwoma kluczowymi składnikami, reszta zależy wyłącznie od osobistych preferencji. Pozwala to na zbudowanie pożywnego i zbilansowanego, ale również smacznego posiłku. Choć przepis doczekał się wielu wersji, najpopularniejsza wariacja pozostała wierna meksykańskim korzeniom – opiera się na fasoli, salsie z pomidorów i kolendrze. Jeśli masz rano więcej czasu i chcesz urozmaicić swój posiłek, możesz dodać niego pokrojone awokado lub większą liczbę warzyw (na przykład pokrojona paprykę). Fani mięsnych smaków, mogą dodać usmażony boczek, ulubioną wędlinę lub (jeśli masz więcej czasu) smażoną wołowinę.

Przepis na szybkie jajka po ranczersku

Składniki:

  • 2 placki tortilli,
  • 2 jajka,
  • 260 g czerwonej fasoli z puszki,
  • 2 pomidory, kolendra,
  • cebula,
  • czosnek,
  • cytryna,
  • łyżka oleju.

Sposób przygotowania (na dwie porcje):

  1. Pokrój drobno cebulę i czosnek, a następnie wrzuć na patelnię z rozgrzanym olejem. Dodaj sól, pieprz i smaż do zarumienia.
  2. Pokrój pomidory w drobną kostkę, dodaj do nich posiekaną kolendrę i skrop je sokiem z połowy cytryny, a następnie dodaj do cebuli i czosnku.
  3. Przykryj patelnię pokrywką, zmniejsz ogień i zostaw na 10 minut.
  4. W tym czasie, fasolę odsącz z nadmiaru wody, a następnie połowę rozgnieść widelcem - w ten sposób powstanie wyjątkowo szybka i prosta pasta z fasoli.
  5. Na suchej patelni podgrzej tortille, tak aby zrobiła się ciepła.
  6. Następnie zdejmij i wlej odrobinę oleju.
  7. Wbij jajko delikatnie do miseczki, a dopiero potem przelej je na patelnię – dzięki temu łatwiej unikniesz pęknięcia żółtka. Przez około 3 minuty smaż powoli na małym ogniu – białko powinno się ściąć, ale żółtko ma pozostać płynne. Nie przykrywaj patelni, jeśli chcesz, żeby żółtko nie ścięło się od góry. Na końcu posyp jajka odrobiną soli i pieprzu.
  8. Na tortilli rozsmaruj pastę z fasoli i nałóż wcześniej przygotowane pomidory z czosnkiem i cebulą.
  9. Delikatnie połóż na pomidorach jajko.
  10. Na koniec wystarczy dodać kilka listków kolendry.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Prosty sposób. Otwarty koncentrat pomidorowy już nie spleśnieje
Prosty sposób. Otwarty koncentrat pomidorowy już nie spleśnieje
Podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Wszystkich Świętych zrobię cały gar
Podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Wszystkich Świętych zrobię cały gar