Rolada gołąbkowa z piekarnika w sosie koperkowym

Prosta i pyszna rolada gołąbkowa z mięsem mielonym i domowym sosem koperkowym. Świetna alternatywa dla klasycznych gołąbków.

Rolada gołąbkowa- PysznościRolada gołąbkowa- Pyszności
Ewa

Gołąbki to potrawa, która cieszy się ogromną popularnością. Jeśli jednak szukasz alternatywy na rodzinny obiad dla tego tradycyjnego dania, to sięgnij po roladę. Składniki są praktycznie te same, jednak sam przepis jest o wiele prostszy w przygotowaniu. Rolada zapieczona w piekarniku to coś pomiędzy gołąbkami znanymi nam z kuchni naszych mam oraz babć a tymi bez zawijania, który popularność przyszła nieco później. Całość zwieńcza domowy sos śmietankowy ze świeżym koperkiem. Wolisz sos pomidorowy? Nie ma najmniejszego problemu- on również będzie tutaj doskonale pasował i komponował się z mięsem oraz kaszą.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube

Rolada gołąbkowa z piekarnika

Składniki:

          
  • 1 włoska kapusta
  • 400 g mielonego mięsa z indyka
  • 1 cebula
  • 2-3 marchewki
  • 400 g pomidorów z puszki
  • 2 ząbki czosnku
  • 150 g perłowej kaszy jęczmiennej
  • sól/pieprz

Sos koperkowy:

        
  • 2 łyżki masła
  • 1 szklanka masła
  • 3 łyżki śmietany
  • 2 szklanki wody z gotowania kapusty
  • 1 pęczek koperku
  • 1,5 łyżeczki soli

Sposób przygotowania:

1. Z kapusty włoskie usuń głąb. Przełóż do garnka i zalej wodą. Gotuj, aż liście staną się miękkie i będą odchodzić od kapusty. Oddziel liście i odłóż je do wystudzenia.

2. Na patelni rozgrzej masło i wrzuć pokrojone w kostkę marchewki oraz cebulę. Przesmaż chwilę, aż warzywa się zeszklą. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i zalej całość wodą, która została po gotowaniu kapusty. Zagotuj, wlej pomidory z puszki i gotuj jeszcze przez chwilę.

Rolada gołąbkowa- Pyszności
Rolada gołąbkowa- Pyszności

3. W dużej misce połącz ugotowaną kaszę jęczmienną, mięso mielone oraz przygotowane na patelni warzywa. Dokładnie wymieszaj. Zamiast kaszy możesz postawić też na biały ryż. Dopraw solą oraz pieprzem.

4. Liście ułóż na papierze do pieczenia, układając je na kształt prostokąta, jeden na drugim. Na jednym końcu wyłóż przygotowany farsz. Zawiń boki i zwiń roladę.Owiń roladę papierem i wstaw do piekarnika. Piecz przez 1 godzinę w 180 stopniach Celsjusza.

Rolada gołąbkowa- Pyszności
Rolada gołąbkowa- Pyszności

5. W międzyczasie przygotuj sos koperkowy. W garnku połącz masło i mąkę, tworząc tym samym prostą zasmażkę. Następnie wlej mleko, wodę z gotowanej kapusty, śmietanę oraz posiekany koperek. Dopraw do smaku solą i gotuj, aż sos zgęstnieje.

6. Upieczoną roladę podziel na porcje i podaj z przygotowanym sosem. Smacznego!

Rolada gołąbkowa- Pyszności
Rolada gołąbkowa- Pyszności
Wybrane dla Ciebie
Z zielonych bananów robię zupę. Lepsza niż pomidorowa
Z zielonych bananów robię zupę. Lepsza niż pomidorowa
Żadne pankejki czy racuchy. Na widok tego naleśnika rodzina aż piszczy z zachwytu
Żadne pankejki czy racuchy. Na widok tego naleśnika rodzina aż piszczy z zachwytu
Pod żadnym pozorem nie wlewaj tak śmietany. Cały trud gotowania pójdzie na marne
Pod żadnym pozorem nie wlewaj tak śmietany. Cały trud gotowania pójdzie na marne
Zawijam ziemniaki w ciasto. Pyszny strudel zbierze gromkie brawa
Zawijam ziemniaki w ciasto. Pyszny strudel zbierze gromkie brawa
Za komuny królował na stołach. Schabowy nawet się nie umywa
Za komuny królował na stołach. Schabowy nawet się nie umywa
Te włoskie knedle zawładnęły niejedną kuchnią. Wystarczy chwila i mam pyszny obiad
Te włoskie knedle zawładnęły niejedną kuchnią. Wystarczy chwila i mam pyszny obiad
Koreańczyk spróbował polskich pierogów z mięsem i skwarkami. Jego reakcja mówi wszystko
Koreańczyk spróbował polskich pierogów z mięsem i skwarkami. Jego reakcja mówi wszystko
Zupa bolońska to mój pewniak na Wszystkich Świętych. Rozgrzewa i syci lepiej niż bigos
Zupa bolońska to mój pewniak na Wszystkich Świętych. Rozgrzewa i syci lepiej niż bigos
Katy Perry spróbowała polskich cukierków. Smak dosłownie zwalił ją z nóg
Katy Perry spróbowała polskich cukierków. Smak dosłownie zwalił ją z nóg
Są malutkie, ale bardzo zdrowe. Żyją tylko w najczystszych wodach
Są malutkie, ale bardzo zdrowe. Żyją tylko w najczystszych wodach
Nawet doświadczeni kucharze nie mają pewności. Jak długo gotować bigos?
Nawet doświadczeni kucharze nie mają pewności. Jak długo gotować bigos?
Naturalny afrodyzjak. Mężczyźni powinni jeść na kilogramy
Naturalny afrodyzjak. Mężczyźni powinni jeść na kilogramy