Rolada gołąbkowa z piekarnika w sosie koperkowym
Prosta i pyszna rolada gołąbkowa z mięsem mielonym i domowym sosem koperkowym. Świetna alternatywa dla klasycznych gołąbków.
13.04.2023 | aktual.: 11.10.2023 07:06
Gołąbki to potrawa, która cieszy się ogromną popularnością. Jeśli jednak szukasz alternatywy na rodzinny obiad dla tego tradycyjnego dania, to sięgnij po roladę. Składniki są praktycznie te same, jednak sam przepis jest o wiele prostszy w przygotowaniu. Rolada zapieczona w piekarniku to coś pomiędzy gołąbkami znanymi nam z kuchni naszych mam oraz babć a tymi bez zawijania, który popularność przyszła nieco później. Całość zwieńcza domowy sos śmietankowy ze świeżym koperkiem. Wolisz sos pomidorowy? Nie ma najmniejszego problemu- on również będzie tutaj doskonale pasował i komponował się z mięsem oraz kaszą.
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube
Rolada gołąbkowa z piekarnika
Składniki:
- 1 włoska kapusta
- 400 g mielonego mięsa z indyka
- 1 cebula
- 2-3 marchewki
- 400 g pomidorów z puszki
- 2 ząbki czosnku
- 150 g perłowej kaszy jęczmiennej
- sól/pieprz
Sos koperkowy:
- 2 łyżki masła
- 1 szklanka masła
- 3 łyżki śmietany
- 2 szklanki wody z gotowania kapusty
- 1 pęczek koperku
- 1,5 łyżeczki soli
Sposób przygotowania:
1. Z kapusty włoskie usuń głąb. Przełóż do garnka i zalej wodą. Gotuj, aż liście staną się miękkie i będą odchodzić od kapusty. Oddziel liście i odłóż je do wystudzenia.
2. Na patelni rozgrzej masło i wrzuć pokrojone w kostkę marchewki oraz cebulę. Przesmaż chwilę, aż warzywa się zeszklą. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i zalej całość wodą, która została po gotowaniu kapusty. Zagotuj, wlej pomidory z puszki i gotuj jeszcze przez chwilę.
3. W dużej misce połącz ugotowaną kaszę jęczmienną, mięso mielone oraz przygotowane na patelni warzywa. Dokładnie wymieszaj. Zamiast kaszy możesz postawić też na biały ryż. Dopraw solą oraz pieprzem.
4. Liście ułóż na papierze do pieczenia, układając je na kształt prostokąta, jeden na drugim. Na jednym końcu wyłóż przygotowany farsz. Zawiń boki i zwiń roladę.Owiń roladę papierem i wstaw do piekarnika. Piecz przez 1 godzinę w 180 stopniach Celsjusza.
5. W międzyczasie przygotuj sos koperkowy. W garnku połącz masło i mąkę, tworząc tym samym prostą zasmażkę. Następnie wlej mleko, wodę z gotowanej kapusty, śmietanę oraz posiekany koperek. Dopraw do smaku solą i gotuj, aż sos zgęstnieje.