Włoska kanapka na ciepło z szynką i serem w wydaniu XXL
Włoska kanapka na ciepło w wydaniu XXL to przepis nie tylko na śniadanie czy kolację, ale również szybki obiad. Ser, szynka, warzywa - to trio idealne.
17.03.2023 | aktual.: 04.04.2023 17:00
Kanapka XXL
Efektowna kanapka we włoskim wydaniu to pyszne i sycące danie, które może być idealne jako szybki obiad lub kolacja. Podane na ciepło pieczywo wypełniliśmy po brzegi najlepszymi włoskimi składnikami: szynką parmeńską, prosciutto cotto (szynką gotowaną), salami, serem i warzywami. Imponujących rozmiarów kanapka ma w sobie mnóstwo smaków, które wzajemnie się równoważą i uzupełniają. Przygotowanie włoskiej kanapki na ciepło jest bardzo łatwe i szybkie, a sam proces ogrzewania pozwala na uwolnienie aromatu i smaku każdego składnika. To idealne rozwiązanie dla osób, które nie mają zbyt wiele czasu na przygotowanie posiłku, a jednocześnie chcą cieszyć się smakiem włoskiej kuchni.
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube
Włoska kanapka na ciepło
Składniki:
- 1 duża półbagietka
- 5 plastrów szynki gotowanej
- 5 plastrów szynki parmeńskiej
- 100 g salami
- 10 plastrów sera żółtego
- 1,5 łyżeczki suszonej bazylii
- 50 g rukoli
- 5 suszonych pomidorów w oleju
- karczochy w oleju
- czarne oliwki
- olej z karczochów
Sposób przygotowania:
Półbagietkę podziel na dwie części. Na spodzie połóż złożone na pół plastry szynki gotowanej, szynki parmeńskiej oraz dodaj plasterki salami. Na drugiej połówce ułóż plasterki żółtego sera i posyp je suszoną bazylią. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni Celsjusza i zapiekaj przez 10 minut.
Do umytej i osuszonej rukolii dodaj pokrojone pomidorki w oleju, karczochy, oliwki i olej z karczochów. Całość dokładnie wymieszaj. Powstałą sałatkę ułóż na dolnej części podpieczonej bagietki.
Przykryj drugą połową bagietki. Gotową kanapkę możesz podzielić na mniejsze części, aby wygodniej było ją jeść. Podawaj od razu po złożeniu, kiedy pieczywo jest jeszcze ciepłe.
Smacznego!