Roladki schabowe na zoodlowanych ziemniakach
Tym razem przychodzimy z pomysłem na pyszny i zarazem oryginalny obiad. W roli głównej wystąpią obłędne roladki schabowe. Po prostu palce lizać.
07.01.2022 | aktual.: 24.01.2022 21:52
Często nasi fani piszą do nas, że mają już dość oklepanych i oczywistych przepisów na obiad. Szukają czegoś ciekawego, czym będą mogli zaskoczyć swoich bliskich. I tak się składa, że nasz dzisiejszy przepis spisze się w tej roli idealnie. Już za moment wspólnie przygotujemy pyszne roladki schabowe z kremowym farszem. To jednak nie koniec dobrych wiadomości. Nasze roladki upiekliśmy z zakręconymi ziemniakami, tworząc idealny posiłek dla całej rodziny. Po prostu WOW!
Ziemniaki do naszego przepisu przygotowaliśmy w Zoodlerze marki Philips.
Zobacz także
Składniki
Roladki schabowe
- 1,2 kg schabu wieprzowego
- 2 łyżki słodkiej papryki
- 2 łyżki suszonego czosnku
- 1 łyżka soli
- 1 łyżka pieprzu
Farsz
- 150 g mozzarelli
- 2 łyżki majonezu
- 1/3 szklanki posiekanej natki pietruszki
Dodatki
- 4 ziemniaki
- 40 g roztopionego masła
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1 łyżeczka suszonego majeranku
- 1,5 łyżeczki soli
Farsz do roladek schabowych
Pracę nad dzisiejszym przepisem rozpocznij od przygotowania farszu do roladek schabowych.
Tym razem postawiliśmy na 3 sprawdzone składniki, które za każdym razem dają niesamowite efekty. W średniej wielkości misce połącz startą na dużych oczkach mozzarellę, majonez oraz drobno posiekaną natkę pietruszki.
Dokładnie wymieszaj składniki przy pomocy łyżki stołowej lub łopatki kuchennej, aby uzyskać idealną mieszankę. Powstały miks możesz doprawić dodatkowo ulubionymi przyprawami. Odstaw mieszankę na bok, po czym przejdź do kolejnego etapu pracy nad przepisem.
Roladki schabowe
Teraz zajmij się przygotowaniem roladek schabowych.
Zacznij od podzielenia mięsa na 2-3 cm plastry, po czym ułóż wszystkie kawałki na drewnianej desce do krojenia. Nie zapomnij o przyprawach. W tym konkretnym przypadku wykorzystaliśmy: słodką paprykę, suszony czosnek, sól oraz pieprz. Każdy kawałek mięsa rozbij przy pomocy kuchennego tłuczka.
Każdy kawałek mięsa nafaszeruj wcześniej przygotowanym miksem na bazie mozzarelli. Następnie zwiń mięso w rulon. Powtórz proces kilka razy, po czym ułóż roladki schabowe ściśle w poziomie (jeden kawałek obok drugiego). Całą konstrukcję zabezpiecz przy pomocy drewnianych patyczków. I to wszystko!
Ziemniaki, pieczenie oraz podanie
Na koniec przygotuj ziemniaczany makaron.
Obrane i umyte warzywa potnij w cienkie wstążki w Zoodlerze. Następnie przełóż warzywa do kwadratowej formy do pieczenia.
Na koniec przygotuj omastę do naszych ziemniaków. W małej misce połącz roztopione masło, sól, suszony majeranek i tymianek. Dokładnie wymieszaj składniki przy pomocy stołowej łyżki, po czym rozprowadź mieszankę po zoodlowanych ziemniakach.
Na wierzchu formy ułóż roladki schabowe zabezpieczone na drewnianych patyczkach. Tak przygotowane danie wstaw do nagrzanego piekarnika na 30 minut. Urządzenie ma pracować w temperaturze 170 stopni Celsjusza. W tym konkretnym przypadku wykorzystaj program "góra-dół".
Przed podaniem podziel mięsną konstrukcję na mniejsze kawałki. Danie serwuj od razu po wyjęciu z piekarnika, w końcu na ciepło smakuje najlepiej. Twoi bliscy na pewno będą zachwyceni!