Roladki schabowe na zoodlowanych ziemniakach

Tym razem przychodzimy z pomysłem na pyszny i zarazem oryginalny obiad. W roli głównej wystąpią obłędne roladki schabowe. Po prostu palce lizać.

Obrazek
Pyszności

Często nasi fani piszą do nas, że mają już dość oklepanych i oczywistych przepisów na obiad. Szukają czegoś ciekawego, czym będą mogli zaskoczyć swoich bliskich. I tak się składa, że nasz dzisiejszy przepis spisze się w tej roli idealnie. Już za moment wspólnie przygotujemy pyszne roladki schabowe z kremowym farszem. To jednak nie koniec dobrych wiadomości. Nasze roladki upiekliśmy z zakręconymi ziemniakami, tworząc idealny posiłek dla całej rodziny. Po prostu WOW!

Ziemniaki do naszego przepisu przygotowaliśmy w Zoodlerze marki Philips.

Składniki

Roladki schabowe

  1. 1,2 kg schabu wieprzowego
  2. 2 łyżki słodkiej papryki
  3. 2 łyżki suszonego czosnku
  4. 1 łyżka soli
  5. 1 łyżka pieprzu

Farsz

  1. 150 g mozzarelli
  2. 2 łyżki majonezu
  3. 1/3 szklanki posiekanej natki pietruszki

Dodatki

  1. 4 ziemniaki
  2. 40 g roztopionego masła
  3. 1 łyżeczka suszonego tymianku
  4. 1 łyżeczka suszonego majeranku
  5. 1,5 łyżeczki soli

Farsz do roladek schabowych

Pracę nad dzisiejszym przepisem rozpocznij od przygotowania farszu do roladek schabowych.

Tym razem postawiliśmy na 3 sprawdzone składniki, które za każdym razem dają niesamowite efekty. W średniej wielkości misce połącz startą na dużych oczkach mozzarellę, majonez oraz drobno posiekaną natkę pietruszki.

roladki schabowe na zoodlowanych ziemniakach

Dokładnie wymieszaj składniki przy pomocy łyżki stołowej lub łopatki kuchennej, aby uzyskać idealną mieszankę. Powstały miks możesz doprawić dodatkowo ulubionymi przyprawami. Odstaw mieszankę na bok, po czym przejdź do kolejnego etapu pracy nad przepisem.

Roladki schabowe

Teraz zajmij się przygotowaniem roladek schabowych.

Zacznij od podzielenia mięsa na 2-3 cm plastry, po czym ułóż wszystkie kawałki na drewnianej desce do krojenia. Nie zapomnij o przyprawach. W tym konkretnym przypadku wykorzystaliśmy: słodką paprykę, suszony czosnek, sól oraz pieprz. Każdy kawałek mięsa rozbij przy pomocy kuchennego tłuczka.

roladki schabowe na zoodlowanych ziemniakach

Każdy kawałek mięsa nafaszeruj wcześniej przygotowanym miksem na bazie mozzarelli. Następnie zwiń mięso w rulon. Powtórz proces kilka razy, po czym ułóż roladki schabowe ściśle w poziomie (jeden kawałek obok drugiego). Całą konstrukcję zabezpiecz przy pomocy drewnianych patyczków. I to wszystko!

roladki schabowe na zoodlowanych ziemniakach

Ziemniaki, pieczenie oraz podanie

Na koniec przygotuj ziemniaczany makaron.

Obrane i umyte warzywa potnij w cienkie wstążki w Zoodlerze. Następnie przełóż warzywa do kwadratowej formy do pieczenia.

roladki schabowe na zoodlowanych ziemniakach

Na koniec przygotuj omastę do naszych ziemniaków. W małej misce połącz roztopione masło, sól, suszony majeranek i tymianek. Dokładnie wymieszaj składniki przy pomocy stołowej łyżki, po czym rozprowadź mieszankę po zoodlowanych ziemniakach.

roladki schabowe na zoodlowanych ziemniakach

Na wierzchu formy ułóż roladki schabowe zabezpieczone na drewnianych patyczkach. Tak przygotowane danie wstaw do nagrzanego piekarnika na 30 minut. Urządzenie ma pracować w temperaturze 170 stopni Celsjusza. W tym konkretnym przypadku wykorzystaj program "góra-dół".

roladki schabowe na zoodlowanych ziemniakach

Przed podaniem podziel mięsną konstrukcję na mniejsze kawałki. Danie serwuj od razu po wyjęciu z piekarnika, w końcu na ciepło smakuje najlepiej. Twoi bliscy na pewno będą zachwyceni!

Wybrane dla Ciebie

Jesień rozpoczynam tymi burgerami. Na samą myśl ślinka cieknie
Jesień rozpoczynam tymi burgerami. Na samą myśl ślinka cieknie
Pierwszy raz jadłam we Włoszech. Polskie placki ziemniaczane nie mają szans
Pierwszy raz jadłam we Włoszech. Polskie placki ziemniaczane nie mają szans
Nie kupuję w sklepie, robię go sam. Jest bardzo smaczny i pełen wartości
Nie kupuję w sklepie, robię go sam. Jest bardzo smaczny i pełen wartości
Wlej do wody zanim zaczniesz gotować kukurydzę. Będzie dużo smaczniejsza niż z KFC
Wlej do wody zanim zaczniesz gotować kukurydzę. Będzie dużo smaczniejsza niż z KFC
Taki deser możesz jeść codziennie. Jego podstawą jest "złoto Inków"
Taki deser możesz jeść codziennie. Jego podstawą jest "złoto Inków"
Na piątek robię pulpety bez grama mięsa. Trudno o smaczniejszy obiad
Na piątek robię pulpety bez grama mięsa. Trudno o smaczniejszy obiad
Ania Starmach podaje placki ziemniaczane z takim gulaszem. Mięso jest tak miękkie, że rozpływa się w ustach
Ania Starmach podaje placki ziemniaczane z takim gulaszem. Mięso jest tak miękkie, że rozpływa się w ustach
Jarskie kotlety w kilka minut. Moje dziecko się nimi zajada, choć twierdzi, że warzywnych nie znosi
Jarskie kotlety w kilka minut. Moje dziecko się nimi zajada, choć twierdzi, że warzywnych nie znosi
Naleśniki po łotewsku to moje nowe odkrycie kulinarne. Smakują jak babcine racuchy
Naleśniki po łotewsku to moje nowe odkrycie kulinarne. Smakują jak babcine racuchy
Tyle soli sypię do kiszenia kapusty. Za każdym razem wychodzi idealna
Tyle soli sypię do kiszenia kapusty. Za każdym razem wychodzi idealna
Za komuny były hitem stołówek. Teraz możesz zrobić je w zdrowszej, lżejszej wersji
Za komuny były hitem stołówek. Teraz możesz zrobić je w zdrowszej, lżejszej wersji
O wiele lepsze od filetów z bułką tartą. Czeskie kotlety mają zaskakującą panierkę
O wiele lepsze od filetów z bułką tartą. Czeskie kotlety mają zaskakującą panierkę