PrzepisRoladki schabowe z kapustą i pomidorami, czyli schab na obiad inaczej. Przepis, który zachwyca

Roladki schabowe z kapustą i pomidorami, czyli schab na obiad inaczej. Przepis, który zachwyca

Roladki schabowe z kapustą i pomidorami, czyli schab na obiad inaczej. Przepis, który zachwyca
Ewa

20.01.2022 21:00, aktual.: 18.02.2022 13:18

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Roladki ze schabu z kapustą i pomidorami to pomysł na nietypowy obiad dla całej rodziny. Kruchy i soczysty schab świetnie komponuje się z dość nietypowym farszem. Takim obiadem zaskoczysz całą swoją rodzinę!

Roladki schabowe z kapustą i pomidorami – jak zrobić? Co jest potrzebne?

Takie roladki schabowe to dobry pomysł na "schabowego inaczej". Chociaż bez wątpienia wiele osób kocha tradycyjne kotlety, to czasami każdemu przychodzi ochota na małą odmianę. Jeśli jednak nie jesteś fanem schabu, to śmiało możesz wymienić mięso na indyka czy kurczaka. To nietypowe nadzianie gra tutaj główną rolę. Roladki ze schabu z kapustą i pomidorami odmienią Twoje życie. Chrupiąca, paprykowa panierka zjedna sobie każdego.

Jak zrobić roladki schabowe z kapustą i pomidorami? Przepis krok po kroku poniżej. To inny sposób niż roladki schabowe od Jola Gotuje.

Obraz

Składniki

Roladki schabowe z kapustą i pomidorami. Składniki

  1. 1 mała główka kapusty
  2. 3 plastry schabu
  3. 3 pomidory
  4. 1/4 szklanki posiekanego koperku
  5. 2 ząbki czosnku
  6. 1/2 łyżeczki pieprzu
  7. szczypta soli

Panierka do roladek schabowych

  1. 1 szklanka mąki
  2. 2 łyżeczki słodkiej papryki
  3. 1 łyżeczka soli
  4. szczypta pieprzu

Roladki schabowe z kapustą i pomidorami. Co najpierw? Ugotuj kapustę

Kapustę umyj i poszatkuj.

W garnku zagotuj wodę i wrzuć do środka poszatkowaną kapustę. Gotuj ok. 15-25 minut. Dzięki wrzuceniu kapusty do wrzątku zachowa ona więcej soków i tym samym więcej smaku.

Przygotuj schab do roladek

Plasterki schabu umyj, osusz i rozbij.

Pod drewnianą deską podłóż ręcznik kuchenny, podkładkę lub rękawicę kuchenną. Dzięki temu deska z mięsem nie będzie Ci skakała podczas rozbijania mięsa.

Plastry schabu włóż do woreczka lub torebki foliowej. Unikniesz powstania dziur w mięsie i zachowa ono swoją formę.

Przygotuj farsz i zwiń roladki

Teraz czas na zrobienie farszu. W tym celu połącz ze sobą wcześniej ugotowaną kapustę (dokładnie odsączoną z wody), pomidory, koperek, czosnek i sól. Dokładnie wymieszaj.

Nafaszeruj każdy kawałek mięsa miksem i zwiń w roladkę tak, jak zwija się np. dewolaje.

Panierowanie i smażenie roladek schabowych

Do miski wsyp mąkę, dodaj paprykę słodką w proszku, sól i pieprz. W powstałej mieszance dokładnie obtocz roladki.

Roladki smaż na rozgrzanym tłuszczu, aż zarumienią się z każdej strony. Zrób to na średniej wielkości ogniu, żeby mięso spokojnie usmażyło się w całości, a nie żeby przypaliła się jedynie panierka.

Do smażenia możesz użyć oleju roślinnego lub smalcu.

Przepis na roladki schabowe z kapustą i pomidorami jest bardzo prosty, a wykonanie krok po korku dziecinnie łatwe. Smacznego!

Gotowe roladki możesz podać m.in. z ziemniakami. Dorzuć do tego ulubioną surówkę i pyszny obiad dla całej rodziny jest już gotowy!

Możesz zrobić te roladki chwilę wcześniej i wrzucić na chwilę przed podaniem do piekarnika. Dzięki temu nie spędzisz w kuchni dużo czasu przed przyjściem gości. Tym samym, te roladki to świetna propozycja na niejeden rodzinny obiad w większym gronie!

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także