Wyśmienite roladki z kurczaka. Zrób więcej, bo błyskawicznie znikają z talerzy
Filet z kurczaka nie musi być nudny. Jest to tak uniwersalne mięso, że możemy je przygotować na tysiąc sposobów. Jeśli więc macie już dość zwykłych kotletów w panierce czy kurczaka w sosie, wypróbujcie nowy przepis. Roladki z czerwoną kapustą zachwycą nawet najbardziej wybrednych smakoszy.
11.02.2023 13:05
Sekret tego dania to przepyszny farsz i aromatyczny boczek. Czerwona kapusta to bardzo niedoceniane warzywo. Przygotowujemy z niej głównie surówki. A przecież możemy ją wykorzystać również w inny sposób. Połączona z konserwowymi ogórkami i marchewką może zamienić się w fantastyczny farsz do roladek z piersi kurczaka. Po przekrojeniu będzie się pięknie prezentować w środku.
Roladki z czerwoną kapustą owijamy plastrami boczku i zapiekamy w piekarniku. Boczek sprawi, że mięso nie wyschnie i zyska cudowny smak i aromat. Roladki serwujemy z ziemniaczanym purée i ulubioną surówką lub warzywami gotowanymi na parze. Pycha. Przekonajcie się sami.
Przepisem na roladki z czerwoną kapustą podzieliła się z nami pani Beata, która prowadzi bloga Kulinarna chwila.
Roladki z czerwoną kapustą - przepis
Składniki:
- 1 podwójny filet kurczaka
- 200 g boczku wędzonego w plastrach
- 1/3 główki kapusty czerwonej
- 1 marchew
- 10 dag sera żółtego
- 3 ogórki konserwowe
- 1 jajko
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Jak zrobić roladki z czerwoną kapustą? Mięso pokrój w plastry, delikatnie rozbij i oprósz solą. Kapustę drobno poszatkuj, marchew obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Ogórki konserwowe pokrój w drobną kostkę, a ser żółty zetrzyj na tarce. Warzywa z serem przełóż do miski, wbij jajko, dopraw pieprzem oraz solą i wymieszaj. Na każdy kawałek mięsa nałóż warzywa z serem i zwiń w roladki. Mięso owiń boczkiem, ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. piecz przez ok. 30 minut. Roladki gotowe, podawaj z surówką i ziemniakami. Smacznego!
Na naszym kanale YouTube znajdziesz przepis na mini bułeczki z ciasta francuskiego z nadzieniem.