Roladki z kurczaka w masie jajecznej z ogórkami i kiełbasą
Proste roladki z kurczaka z kiełbaską i ogórkiem w masie jajecznej. Popularny przepis w nowej odsłonie zaskoczy Twoich bliskich.
Pomysł na obiad z piersią kurczaka
Filety z kurczaka to wdzięczny materiał do przygotowania obiadu. Nie wymagają długiej obróbki, nie są zbyt tłuste i zaserwować można je na wiele różnych sposobów. Nic więc dziwnego, że tak chętnie wybieramy je podczas zakupów. Jednym z popularnych przepisów są klasyczne roladki, które skrywają w sobie dodatkowe składniki, jak ser, pieczarki czy warzywa. W naszym przepisie sięgnęliśmy po kiełbasę i ogórki kiszone. Całość okryliśmy kołderką z masy jajeczno-serowej. Ten wyjątkowy przepis z pewnością przypadnie do gustu twoim bliskim.
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube
Roladki z kurczaka w masie jajecznej
Składniki:
- 2 filety z piersi z kurczaka
- 4 ogórki kiszone
- 2 małe laski kiełbasy
- sól/pieprz
Masa jajeczna
- 2 jajka
- 135 g śmietany 18%
- 150 g tartego sera żółtego
- sól/pieprz
Sposób przygotowania:
Kiełbasę oraz ogórki kiszone pokrój w niezbyt duże słupki. Pierś z kurczaka przekrój w poprzek na trzy części i rozbij je przy pomocy tłuczka. Zrób to przez folię, aby mięso nie rozpadało się podczas rozbijania. Dopraw piersi solą oraz pieprzem.
Na środku mięsa umieść kilka słupków kiełbasy oraz ogórka.
Przygotuj masę serowo-jajeczną. Do miski ze startym serem dodaj śmietanę, musztardę, jajko oraz sól i dokładnie wymieszaj. Przygotowane roladki przełóż do naczynia żaroodpornego i wyłóż przygotowaną masę jajeczną. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni Celsjusza i zapiekaj przez 40 minut.
Upieczone roladki podziel na porcje i udekoruj posiekaną natką pietruszki. Podaj w towarzystwie ulubionych dodatków, jak ziemniak, ryż czy sałatka. Nie zwlekaj z podaniem - najlepiej smakują na ciepło. Idealne na obiad czy też kolację.
Smacznego!