Roladki z kurczaka faszerowane jajkiem i pieczarkami. Smak? Petarda!
Proste roladki z kurczaka z farszem pieczarkowo-jajecznym to przepis na smaczny obiad dla całej rodziny. Poradzi sobie z nim nawet amator.
27.06.2023 | aktual.: 18.09.2023 10:57
Uwielbiam eksperymentować w kuchni i odkrywać nowe smaki. Czasami wystarczy zmienić jeden składnik, aby wielokrotnie już testowany przepis zyskał nowy charakter. Połączenie soczystego mięsa kurczaka, delikatnego smaku jajka i aromatycznych pieczarek sprawia, że jest to danie niezwykle apetyczne i bardzo ciekawe. Te pyszne roladki drobiowe z pewnością oczarują twoje podniebienie. Idealne na rodzinny posiłek, a nawet uroczysty obiad.
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym wideo
Roladki z kurczaka faszerowane jajkiem i pieczarkami
Składniki:
- 2 filety z piersi z kurczaka
- 200 g pieczarek
- 2 jaja — ugotowane na twardo
- 2 łyżki majonezu
- 100 g tartej mozzarelli
- 3 łyżki posiekanego koperku
- ¾ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki pieprzu
Panierka
- 1 szklanka mąki pszennej
- 2 jaja
- 1 szklanka bułki tartej
Sposób przygotowania:
1. Na patelni rozgrzewam olej i wrzucam umyte pieczarki. Podsmażam do momentu, aż zbrązowieją.
2. Podsmażone pieczarki przekładam do miski. Dodaję posiekane jajka, koperek, startą mozzarellę oraz majonez. Wciskam sok z cytryny (uważając, aby nie wpadły pestki) i doprawiam farsz solą i pieprzem. Dokładnie mieszam.
3. Piersi z kurczaka rozbijam przy pomocy tłuczka. Robię to przez folię, dzięki czemu mięso nie pryska i nie rozpada się.