PrzepisRoladki z kurczaka faszerowane jajkiem i pieczarkami. Smak? Petarda!

Roladki z kurczaka faszerowane jajkiem i pieczarkami. Smak? Petarda!

Roladki z kurczaka faszerowane jajkiem i pieczarkami
Roladki z kurczaka faszerowane jajkiem i pieczarkami
Ewa
27.06.2023 16:00, aktualizacja: 18.09.2023 10:57

Proste roladki z kurczaka z farszem pieczarkowo-jajecznym to przepis na smaczny obiad dla całej rodziny. Poradzi sobie z nim nawet amator.

Uwielbiam eksperymentować w kuchni i odkrywać nowe smaki. Czasami wystarczy zmienić jeden składnik, aby wielokrotnie już testowany przepis zyskał nowy charakter. Połączenie soczystego mięsa kurczaka, delikatnego smaku jajka i aromatycznych pieczarek sprawia, że ​​jest to danie niezwykle apetyczne i bardzo ciekawe. Te pyszne roladki drobiowe z pewnością oczarują twoje podniebienie. Idealne na rodzinny posiłek, a nawet uroczysty obiad.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym wideo

Roladki z kurczaka faszerowane jajkiem i pieczarkami

Składniki:

  • 2 filety z piersi z kurczaka
  • 200 g pieczarek
  • 2 jaja — ugotowane na twardo
  • 2 łyżki majonezu
  • 100 g tartej mozzarelli
  • 3 łyżki posiekanego koperku
  • ¾ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki pieprzu

Panierka

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 2 jaja
  • 1 szklanka bułki tartej

Sposób przygotowania:

1. Na patelni rozgrzewam olej i wrzucam umyte pieczarki. Podsmażam do momentu, aż zbrązowieją.

2. Podsmażone pieczarki przekładam do miski. Dodaję posiekane jajka, koperek, startą mozzarellę oraz majonez. Wciskam sok z cytryny (uważając, aby nie wpadły pestki) i doprawiam farsz solą i pieprzem. Dokładnie mieszam.

Farsz do roladek- Pyszności
Farsz do roladek- Pyszności

3. Piersi z kurczaka rozbijam przy pomocy tłuczka. Robię to przez folię, dzięki czemu mięso nie pryska i nie rozpada się.

4. Na rozbitym filecie układam porcję farszu i zawijam w rulon. Owijam je folią aluminiową, tworząc cukierek i wstawiam do lodówki na 1 godzinę.

Roladki z kurczaka faszerowane jajkiem i pieczarkami
Roladki z kurczaka faszerowane jajkiem i pieczarkami

5. Po tym czasie usuwam folię. Panieruję mięso w mące pszennej, rozkłóconych jajkach i bułce tartej. Smażę z każdej strony, aż mięso się zarumieni. Robię to na średniej mocy palnika - zbyt duża może spowodować, że panierka się przypali, a mięso w środku wciąż będzie surowe.

Roladki z kurczaka- Pyszności
Roladki z kurczaka- Pyszności

6. Gotowe mięso podaję od razu po usmażeniu, kiedy ser apetycznie rozpływa się po przekrojeniu. Jeśli chcesz zjeść je później, dobrze sprawdzi się podgrzewanie w piekarniku.Smacznego!

Roladki z kurczaka faszerowane jajkiem i pieczarkami
Roladki z kurczaka faszerowane jajkiem i pieczarkami
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także