Roladki z kurczaka z pieczarkami i sosem serowym. Szybki i prosty przepis na obiad
30.01.2022 13:00
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Roladki z kurczaka z pieczarkami i sosem serowym to prosta propozycja na obiad dla całej rodziny. Zobacz, co pysznego można przygotować z filetów z kurczaka.
Roladki z kurczaka z pieczarkami i sosem serowym – przepis
Filety z kurczaka to jedno z najchętniej wybieranych mięs na obiad. Jeśli brakuje Ci pomysłów, co dobrego możesz przygotować – spieszymy z pomocą, podając przepis na roladki z kurczaka z pieczarkami i sosem serowym.
Kurczaka połączyliśmy z pysznymi pieczarkami z dodatkiem tymianku. Kruche roladki połączyliśmy z pysznym, serowym sosem. W ten sposób powstała kompozycja, której nie da się odmówić!
Krok po kroku pokażemy Ci, jak przygotować roladki z kurczaka. Ich zawinięcie jest banalnie proste. Dzięki temu, że całe danie przygotujemy w piekarniku, będzie ono lżejsze.
Sprawdź, jak zrobić roladki z kurczaka z pieczarkami i sosem serowym – przepis i wykonanie krok po kroku poniżej.
Składniki
Roladki z kurczaka – składniki
- 2 filety z kurczaka
- 1/3 cebuli
- 8 pieczarek
- 1 łyżka tymianku
- 1 łyżka suszonej bazylii
Sos serowy – składniki
- 180 g śmietanki 22%
- 130 g serka wiejskiego
- 1 jajo
- 1/4 szklanki posiekanego koperku
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki pieprz
Jak zrobić roladki z kurczaka z pieczarkami i sosem serowym?
Zacznijmy od przygotowania pieczarek do roladek z kurczaka.
Jak dusić pieczarki, by były idealne? Umyj je pod bieżącą wodą i osusz. Możesz tutaj użyć zarówno białych, jak i brunatnych pieczarek. Pokrój je w plasterki. Cebulę pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju i wrzuć pieczarki. Kiedy się zarumienią, to dodaj cebulę. Całość przypraw tymiankiem i bazylią.
Podsmażone nadzienie do pieczarek ściągnij z palnika i przejdź do przygotowania kurczaka.
Filety umyj i osusz. Oczyść je z błonek i chrząstek, jeśli takie są. Rozbij pierś z kurczaka przy pomocy tłuczka do mięs. Żeby deska nie uciekała- włóż pod nią złożony ręcznik kuchenny.
Na rozbitych piersiach rozprowadź pieczarkowy farsz, po czym zwiń w roladę.
Sos serowy – przepis i wykonanie
Zwieńczeniem naszych roladek z kurczaka z pieczarkami będzie sos serowy.
W misce połącz ze sobą śmietanę 22%, serek wiejski, jajko, koperek, sól i pieprz. Zamiast koperku możesz użyć również natki pietruszki lub szczypiorku. Jeśli w sklepie nie znajdziesz 22% śmietany, to sięgnij po 18% śmietanę do sałatek.
Umieść roladki w formie do pieczenia. Rozprowadź na nich serowy sos przy pomocy łyżki, żeby równomiernie pokrył kawałki mięsa. Wstaw do piekarnika na 30 minut (temp. 180 stopni Celsjusza).
Roladki z kurczaka z pieczarkami i sosem serowym są gotowe
Nasze roladki z kurczaka z pieczarkami i sosem serowym są już gotowe!
Podawaj je na ciepło z ugotowanymi ziemniakami. Przypadną do gustu całej Twojej rodzinie. Smacznego!