Roladki z mięsa mielonego z serem i papryczkami chilli

Pyszne roladki z mięsa mielonego z farszem z żółtego sera i pikantnych papryczek pokochasz od pierwszego kęsa. Idealne na obiad i na imprezę.

Roladki z mięsa mielonego- PysznościRoladki z mięsa mielonego- Pyszności
Ewa

Mięso mielone kojarzy się przede wszystkim z kotletami i sosem bolońskim, ale ma zdecydowanie więcej do zaoferowania. Zamiast kulać klopsiki, zamień je w pyszną roladę z prostym nadzieniem z tartego sera oraz ostrym akcentem w postaci papryczek chilli. Świetnie sprawdzi się jako danie mięsne podczas obiadu lub efektowna, ciepła przekąska na imprezy. Przygotowanie takich roladek nie jest trudne i nie zajmuje dużo czasu, a są pyszną odskocznią od mięsa mielonego w tradycyjnym wydaniu.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym wideo

Roladki z mięsa mielonego z serem i papryczką

Składniki:

  • 600 g mielonej wołowiny,
  • cebula,
  • 4 łyżki natki pietruszki,
  • jajko,
  • 2 papryczki chilli,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 100 g sera żółtego,
  • łyżeczka soli,
  • 1/2 łyżeczki pieprzu.

Sposób przygotowania:

1. Mielone mięso wołowe przekładam do miski. Dodaję jajko, drobno posiekaną cebulę, pokrojoną papryczkę chilli oraz natkę pietruszki. Dorzucam również przeciśnięty przez praskę czosnek i doprawiam całość solą oraz pieprzem. Dokładnie mieszam, żeby składniki dobrze się połączyły.

Obrazek
Mięso mielone z dodatkami- Pyszności

2. Blaszkę wykładam papierem do pieczenia i przekładam do niej przygotowaną masę z mielonej wołowiny. Rozprowadzam ją dobrze, tworząc mięsny spód.

Obrazek
Roladki z mięsa mielonego- Pyszności

3. Wyciągam mięso z blaszki wraz z papierem i posypuję startym żółtym serem. Zawijam roladę i zabezpieczam końcówki papieru, tworząc cukierek. Wstawiam do zamrażarki na około godzinę.

Zawinięta rolada- Pyszności
Zawinięta rolada- Pyszności

4. Zmrożoną roladę kroję w mniejsze kawałki i układam na ruszcie. Wkładam do piekarnika rozgrzanego do 200 st. Celsjusza i zapiekam przez godzinę.

Obrazek
Roladki z mięsa mielonego- Pyszności

5. Po upieczeniu przekładam roladki na talerz. Serwuję na ciepło, chociaż całkiem nieźle smakować będą również na zimno. Idealne jako przekąska lub mięsny dodatek do ziemniaków czy frytek. Uwielbiam ten przepis i robię go naprawdę często, bo nie wymaga dużo pracy, a robi wrażenie.Smacznego!

Roladki z mięsa mielonego- Pyszności
Roladki z mięsa mielonego- Pyszności
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej