PrzepisSmaczne i efektowne roladki z mięsem. Zrobisz je bez piekarnika

Smaczne i efektowne roladki z mięsem. Zrobisz je bez piekarnika

Roladki z mięsem- Pyszności
Roladki z mięsem- Pyszności
Ewa
06.08.2023 07:58, aktualizacja: 06.08.2023 08:27

Pyszne roladki z mięsem mielonym i warzywami w prostym cieście przygotujesz bez użycia piekarnika. Przepis na pyszny obiad dla całej rodziny.

Roladki w cieście od razu nasuwają myśl - trzeba włączać piekarnik i je zapiekać. W tym przepisie wystarczy jednak palnik i garnek, bo całość przygotujesz bez otwierania piecyka. Wnętrze roladek skrywa pyszny farsz na bazie mielonego mięsa, młodej kapusty, marchewki i aromatycznych przypraw. Tym przepisem z pewnością zaskoczysz swoich bliskich. W moim domu nie obyło się bez dokładek - muszę przyznać, że wyszły po prostu perfekcyjne. Koniecznie wypróbuj ten patent na pyszne roladki bez pieczenia.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym wideo

Roladki z mięsem bez pieczenia

Składniki:

Ciasto:

  • około 180 ml wody,
  • jajko,
  • 3 łyżki oleju roślinnego,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 400 g mąki pszennej.

Farsz

  • 1 cebula,
  • 1 duża marchewka,
  • 1/2 małej młodej kapusty,
  • 350 g mielonej wołowiny,
  • łyżka słodkiej papryki,
  • łyżka suszonego czosnku,
  • łyżka ziół prowansalskich,
  • łyżeczka kminku,
  • 1.5 łyżeczki soli,
  • 1/2 łyżeczki pieprzu.

Reszta składników

  • 400-500 ml bulionu.

Sposób przygotowania:

1. Zaczynam od przygotowania ciasta. Do miski wbijam jajko i dodaję wodę, sól oraz olej roślinny. Mieszam wszystko trzepaczką i partiami dosypuję mąkę. Wyrabiam ciasto, przykrywam folią spożywczą i odstawiam na 15-20 minut, aby odpoczęło.

Ciasto na roladki- Pyszności
Ciasto na roladki- Pyszności

2. Na patelni z rozgrzanym olejem podsmażam pokrojoną drobno cebulę wraz ze startą marchewkę. Po chwili dorzucam również poszatkowaną młodą kapustę i podsmażam. Dodaję sól, zioła prowansalskie, słodką paprykę, suszony czosnek oraz kminek i podlewam 150 ml bulionu. Mieszam i podsmażam chwilę. Pamiętaj: odłóż kilka pierwszych, dużych liści kapusty na później.

Roladki z mięsem bez pieczenia- Pyszności
Roladki z mięsem bez pieczenia- Pyszności

3. Mięso mielone przekładam do miski i dodaję podsmażone warzywa. Mieszam składniki, aby równomiernie połączyły się w mięsno-warzywny farsz.

4. Ciasto rozwałkowuję na blacie podsypanym mąką na duży prostokąt. Rozprowadzam na nim przygotowany farsz, dociskając do ciasta i zawijam w długi rulon.

Roladki z mięsem bez pieczenia- Pyszności
Roladki z mięsem bez pieczenia- Pyszności

5. Powstały rulon kroję na mniejsze roladki. Dno głębokiej patelni wykładam liściami kapusty i układam roladki, stroną z farszem do góry. Zalewam 350 ml bulionu. Gotuję pod przykryciem przez 20-25 minut.

Roladki bez pieczenia- Pyszności
Roladki bez pieczenia- Pyszności

6. Gotowe roladki w cieście dekoruję natką pietruszki i podaję na ciepło. Smacznego!

Roladki z mięsem bez pieczenia- Pyszności
Roladki z mięsem bez pieczenia- Pyszności
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także