Smaczne i efektowne roladki z mięsem. Zrobisz je bez piekarnika

Pyszne roladki z mięsem mielonym i warzywami w prostym cieście przygotujesz bez użycia piekarnika. Przepis na pyszny obiad dla całej rodziny.

Roladki z mięsem- PysznościRoladki z mięsem- Pyszności
Ewa

Roladki w cieście od razu nasuwają myśl - trzeba włączać piekarnik i je zapiekać. W tym przepisie wystarczy jednak palnik i garnek, bo całość przygotujesz bez otwierania piecyka. Wnętrze roladek skrywa pyszny farsz na bazie mielonego mięsa, młodej kapusty, marchewki i aromatycznych przypraw. Tym przepisem z pewnością zaskoczysz swoich bliskich. W moim domu nie obyło się bez dokładek - muszę przyznać, że wyszły po prostu perfekcyjne. Koniecznie wypróbuj ten patent na pyszne roladki bez pieczenia.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym wideo

Roladki z mięsem bez pieczenia

Składniki:

Ciasto:

  • około 180 ml wody,
  • jajko,
  • 3 łyżki oleju roślinnego,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 400 g mąki pszennej.

Farsz

  • 1 cebula,
  • 1 duża marchewka,
  • 1/2 małej młodej kapusty,
  • 350 g mielonej wołowiny,
  • łyżka słodkiej papryki,
  • łyżka suszonego czosnku,
  • łyżka ziół prowansalskich,
  • łyżeczka kminku,
  • 1.5 łyżeczki soli,
  • 1/2 łyżeczki pieprzu.

Reszta składników

  • 400-500 ml bulionu.

Sposób przygotowania:

1. Zaczynam od przygotowania ciasta. Do miski wbijam jajko i dodaję wodę, sól oraz olej roślinny. Mieszam wszystko trzepaczką i partiami dosypuję mąkę. Wyrabiam ciasto, przykrywam folią spożywczą i odstawiam na 15-20 minut, aby odpoczęło.

Obrazek
Ciasto na roladki- Pyszności

2. Na patelni z rozgrzanym olejem podsmażam pokrojoną drobno cebulę wraz ze startą marchewkę. Po chwili dorzucam również poszatkowaną młodą kapustę i podsmażam. Dodaję sól, zioła prowansalskie, słodką paprykę, suszony czosnek oraz kminek i podlewam 150 ml bulionu. Mieszam i podsmażam chwilę. Pamiętaj: odłóż kilka pierwszych, dużych liści kapusty na później.

Roladki z mięsem bez pieczenia- Pyszności
Roladki z mięsem bez pieczenia- Pyszności

3. Mięso mielone przekładam do miski i dodaję podsmażone warzywa. Mieszam składniki, aby równomiernie połączyły się w mięsno-warzywny farsz.

4. Ciasto rozwałkowuję na blacie podsypanym mąką na duży prostokąt. Rozprowadzam na nim przygotowany farsz, dociskając do ciasta i zawijam w długi rulon.

Obrazek
Roladki z mięsem bez pieczenia- Pyszności

5. Powstały rulon kroję na mniejsze roladki. Dno głębokiej patelni wykładam liściami kapusty i układam roladki, stroną z farszem do góry. Zalewam 350 ml bulionu. Gotuję pod przykryciem przez 20-25 minut.

Obrazek
Roladki bez pieczenia- Pyszności

6. Gotowe roladki w cieście dekoruję natką pietruszki i podaję na ciepło. Smacznego!

Roladki z mięsem bez pieczenia- Pyszności
Roladki z mięsem bez pieczenia- Pyszności
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej