Smaczne i efektowne roladki z mięsem. Zrobisz je bez piekarnika
Pyszne roladki z mięsem mielonym i warzywami w prostym cieście przygotujesz bez użycia piekarnika. Przepis na pyszny obiad dla całej rodziny.
Roladki w cieście od razu nasuwają myśl - trzeba włączać piekarnik i je zapiekać. W tym przepisie wystarczy jednak palnik i garnek, bo całość przygotujesz bez otwierania piecyka. Wnętrze roladek skrywa pyszny farsz na bazie mielonego mięsa, młodej kapusty, marchewki i aromatycznych przypraw. Tym przepisem z pewnością zaskoczysz swoich bliskich. W moim domu nie obyło się bez dokładek - muszę przyznać, że wyszły po prostu perfekcyjne. Koniecznie wypróbuj ten patent na pyszne roladki bez pieczenia.
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym wideo
Roladki z mięsem bez pieczenia
Składniki:
Ciasto:
- około 180 ml wody,
- jajko,
- 3 łyżki oleju roślinnego,
- 1/2 łyżeczki soli,
- 400 g mąki pszennej.
Farsz
- 1 cebula,
- 1 duża marchewka,
- 1/2 małej młodej kapusty,
- 350 g mielonej wołowiny,
- łyżka słodkiej papryki,
- łyżka suszonego czosnku,
- łyżka ziół prowansalskich,
- łyżeczka kminku,
- 1.5 łyżeczki soli,
- 1/2 łyżeczki pieprzu.
Reszta składników
- 400-500 ml bulionu.
Sposób przygotowania:
1. Zaczynam od przygotowania ciasta. Do miski wbijam jajko i dodaję wodę, sól oraz olej roślinny. Mieszam wszystko trzepaczką i partiami dosypuję mąkę. Wyrabiam ciasto, przykrywam folią spożywczą i odstawiam na 15-20 minut, aby odpoczęło.
2. Na patelni z rozgrzanym olejem podsmażam pokrojoną drobno cebulę wraz ze startą marchewkę. Po chwili dorzucam również poszatkowaną młodą kapustę i podsmażam. Dodaję sól, zioła prowansalskie, słodką paprykę, suszony czosnek oraz kminek i podlewam 150 ml bulionu. Mieszam i podsmażam chwilę. Pamiętaj: odłóż kilka pierwszych, dużych liści kapusty na później.
3. Mięso mielone przekładam do miski i dodaję podsmażone warzywa. Mieszam składniki, aby równomiernie połączyły się w mięsno-warzywny farsz.