Roladki z tortilli z takim nadzieniem zrobią furorę na każdej imprezie. Na sałatki już nikt nie spojrzy
Planujesz niewielką imprezę i nie wiesz, co na niej podać. Przychodzę do ciebie z ciekawą propozycją. Roladki z tortilli z sałatką z tuńczyka podbiją serca twoich gości już po pierwszym kęsie.
Najgorsze jest wymyślanie potraw, które chcemy zaserwować. Zazwyczaj kończy się na tym samym: trochę mięsa, jakieś serowe przystawki i oczywiście gyros albo jakaś inna sałatka. Co powiesz jednak na to, by nieco zmienić tradycję i zaserwować obłędne roladki z tortilli z sałatką z tuńczyka? Nie dość, że są przepyszne i niesamowicie proste w przygotowaniu, to jeszcze przepięknie prezentują się na stole. Gwarantuję ci, że szybko znikną z talerza, a goście będą się rozglądali za dokładką.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ekspresowa sałatka na grilla. Orzo wygląda jak ryż, ale to inny znany produkt
Jak zrobić roladki z tortilli z sałatką z tuńczyka?
Ogromnym plusem jest fakt, że takie roladki są bombą witaminową. Znajdziemy w nim też ogromne ilości białka oraz soli mineralnych. Wśród składników znajdują się zdrowe produkty, które warto jak najczęściej spożywać. Roladki z tortilli z sałatką z tuńczyka mają około 211 kcal w 100 gramach.
Składniki:
- 2 placki tortilli,
- puszka tuńczyka w zalewie,
- mała puszka kukurydzy,
- 15 dag sera żółtego,
- 2 jajka,
- 1 duży ogórek kiszony,
- łyżka majonezu,
- łyżka keczupu,
- 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego,
- 1/2 łyżeczki papryki ostrej w proszku,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób wykonania:
- Zacznij od ugotowania jajek na twardo. Od razu je wystudź, obierz i pokrój w kostkę. Im drobniejsza, tym lepiej.
- Tak samo pokrój ogórka, a kukurydzę i tuńczyka odsącz z zalewy.
- Wszystkie wymienione wyżej składniki wrzuć do miski, dodaj starty ser żółty, przyprawy, keczup i majonez. Dokładnie wymieszaj składniki ze sobą.
- Przygotuj placki tortilli i rozsmaruj na nich przygotowany farsz. Zawiń tortillę w ciasny rulon i pokrój na kawałki o szerokości 2 cm.
- Poukładaj roladki z tortilli z sałatką z tuńczyka na talerzu. Możesz posypać je szczypiorkiem lub natką pietruszki. Jako dodatek podaj dip czosnkowy lub pomidorowy. Oba sosy świetnie się nadadzą.
Roladki z tortilli z sałatką z tuńczyka są nie tylko smaczne, ale i zdrowe
Wszystko za sprawą wysokiej jakości składników. W przepisie mamy przede wszystkim jajka, ser i tuńczyka, które są źródłem łatwo przyswajalnego białka. Znajdziemy też kiszonki, które zawierają naturalne probiotyki, czyli mikroorganizmy wspierające zdrowie i funkcjonowanie jelit. Kukurydza dostarcza błonnika, jest świetnym źródłem energii, a także działania przeciwutleniająco. Do tego pyszny placek z tortilli jako źródło węglowodanów. Jeśli chcesz, by roladki z tortilli z sałatką z tuńczyka były jeszcze zdrowsze, możesz wykorzystać placki pełnoziarniste, a majonez zastąpić jogurtem greckim.