WAŻNE
TERAZ

Trump rozmawiał z Putinem. Jest komunikat Białego Domu

Roladki z tortilli z takim nadzieniem zrobią furorę na każdej imprezie. Na sałatki już nikt nie spojrzy

Planujesz niewielką imprezę i nie wiesz, co na niej podać. Przychodzę do ciebie z ciekawą propozycją. Roladki z tortilli z sałatką z tuńczyka podbiją serca twoich gości już po pierwszym kęsie.

Roladki z tortilli z sałatką z tuńczyka
Roladki z tortilli z sałatką z tuńczyka
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | valentinamaslova
Paulina Hermann

Najgorsze jest wymyślanie potraw, które chcemy zaserwować. Zazwyczaj kończy się na tym samym: trochę mięsa, jakieś serowe przystawki i oczywiście gyros albo jakaś inna sałatka. Co powiesz jednak na to, by nieco zmienić tradycję i zaserwować obłędne roladki z tortilli z sałatką z tuńczyka? Nie dość, że są przepyszne i niesamowicie proste w przygotowaniu, to jeszcze przepięknie prezentują się na stole. Gwarantuję ci, że szybko znikną z talerza, a goście będą się rozglądali za dokładką.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ekspresowa sałatka na grilla. Orzo wygląda jak ryż, ale to inny znany produkt

Jak zrobić roladki z tortilli z sałatką z tuńczyka?

Ogromnym plusem jest fakt, że takie roladki są bombą witaminową. Znajdziemy w nim też ogromne ilości białka oraz soli mineralnych. Wśród składników znajdują się zdrowe produkty, które warto jak najczęściej spożywać. Roladki z tortilli z sałatką z tuńczyka mają około 211 kcal w 100 gramach.

Składniki:

  • 2 placki tortilli,
  • puszka tuńczyka w zalewie,
  • mała puszka kukurydzy,
  • 15 dag sera żółtego,
  • 2 jajka,
  • 1 duży ogórek kiszony,
  • łyżka majonezu,
  • łyżka keczupu,
  • 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego,
  • 1/2 łyżeczki papryki ostrej w proszku,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób wykonania:

  1. Zacznij od ugotowania jajek na twardo. Od razu je wystudź, obierz i pokrój w kostkę. Im drobniejsza, tym lepiej.
  2. Tak samo pokrój ogórka, a kukurydzę i tuńczyka odsącz z zalewy.
  3. Wszystkie wymienione wyżej składniki wrzuć do miski, dodaj starty ser żółty, przyprawy, keczup i majonez. Dokładnie wymieszaj składniki ze sobą.
  4. Przygotuj placki tortilli i rozsmaruj na nich przygotowany farsz. Zawiń tortillę w ciasny rulon i pokrój na kawałki o szerokości 2 cm.
  5. Poukładaj roladki z tortilli z sałatką z tuńczyka na talerzu. Możesz posypać je szczypiorkiem lub natką pietruszki. Jako dodatek podaj dip czosnkowy lub pomidorowy. Oba sosy świetnie się nadadzą.

Roladki z tortilli z sałatką z tuńczyka są nie tylko smaczne, ale i zdrowe

Wszystko za sprawą wysokiej jakości składników. W przepisie mamy przede wszystkim jajka, ser i tuńczyka, które są źródłem łatwo przyswajalnego białka. Znajdziemy też kiszonki, które zawierają naturalne probiotyki, czyli mikroorganizmy wspierające zdrowie i funkcjonowanie jelit. Kukurydza dostarcza błonnika, jest świetnym źródłem energii, a także działania przeciwutleniająco. Do tego pyszny placek z tortilli jako źródło węglowodanów. Jeśli chcesz, by roladki z tortilli z sałatką z tuńczyka były jeszcze zdrowsze, możesz wykorzystać placki pełnoziarniste, a majonez zastąpić jogurtem greckim.

Wybrane dla Ciebie
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat