Zamiast klepać schabowe, zrób roladki. Farsz zaskoczy nawet wybredne osoby

Choć klasyczne schabowe mają swoich wiernych fanów, czasem warto odejść od tradycji i przygotować coś bardziej oryginalnego. Zwłaszcza na uroczysty obiad czy rodzinne spotkanie. Roladki schabowe z pieczarkami to idealna alternatywa – miękkie, soczyste mięso skrywa w sobie aromatyczny farsz, a całość wieńczy delikatny pieczarkowy sos.

Pyszne roladki na obiadPyszne roladki na obiad
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
SKOMENTUJ

Kotlety schabowe to dla wielu osób obowiązkowy punkt domowego obiadu, ale czasem warto odejść od tradycji i przygotować coś mniej oczywistego – a jeszcze bardziej zachwycającego. Jeśli znudziło ci się rozbijanie kotletów i panierowanie, spróbuj czegoś nowego.

Roladki schabowe z pieczarkami to danie, które wygląda efektownie, smakuje wybornie, a przy tym nie wymaga większego wysiłku. Aromatyczny farsz, delikatne mięso i kremowy sos tworzą razem połączenie, które może z powodzeniem konkurować z najlepszymi restauracyjnymi propozycjami.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kremowa i energetyzująca owsianka kawowa z mleczną pianką

Przepis na roladki schabowe z pieczarkami

Roladki schabowe z pieczarkami to świetna alternatywa dla klasycznych schabowych. Są delikatniejsze, bardziej aromatyczne i pełne smaku. W połączeniu z kremowym sosem tworzą danie, które z powodzeniem sprawdzi się na każdej rodzinnej uroczystości i zniknie z talerzy szybciej, niż się spodziewasz.

Składniki:

Na roladki:

  • 500 g schabu,
  • 300 g pieczarki,
  • mała cebula lub kawałek pora,
  • 1 łyżeczka musztardy,
  • sól i pieprz do smaku,
  • mąka do obtaczania,
  • olej do smażenia.

Na sos:

  • 200 g pieczarek,
  • mała cebula,
  • 100 ml śmietany 30 proc.,
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

  1. Mięso kroję na cienkie plastry i rozbijam je delikatnie tłuczkiem. Oprószam solą i pieprzem.
  2. Pieczarki drobno siekam i przesmażam na patelni z pokrojoną cebulą, aż odparują nadmiar wody. Doprawiam farsz solą, pieprzem i dodaję łyżeczkę musztardy.
  3. Na każdy plaster schabu nakładam porcję farszu, zwijam ciasno w roladkę i spinam wykałaczką lub związuję nitką. Obtaczam w mące i obsmażam z każdej strony na złoty kolor.
  4. Następnie przekładam roladki do naczynia żaroodpornego lub rondla.
  5. Przygotowuję sos: na tej samej patelni podsmażam cebulę i pieczarki, doprawiam, dodaję śmietanę i chwilę gotuję.
  6. Sosem polewam roladki i duszę całość pod przykryciem ok. 20-30 minut na małym ogniu lub piekę w 180 stopniach Celsjusza przez 25 minut.

Dlaczego roladki schabowe to zdrowsza i ciekawsza alternatywa dla klasycznych kotletów?

Choć kotlety schabowe to jedno z najbardziej rozpoznawalnych dań kuchni polskiej, ich smażona, panierowana wersja nie zawsze sprzyja codziennej diecie. Roladki schabowe z pieczarkami stanowią lżejszą alternatywę – bez grubej warstwy panierki i ciężkiego tłuszczu. Co więcej, dzięki zawartości farszu pieczarkowego, mięso zachowuje naturalną soczystość, a jednocześnie staje się bardziej aromatyczne. Pieczarki nie tylko świetnie smakują, ale również dostarczają błonnika, witamin z grupy B, potasu oraz antyoksydantów, które wspierają odporność i metabolizm.

Dodatkowym atutem roladek jest możliwość łatwego dostosowania farszu do własnych potrzeb – możesz wzbogacić je o szpinak, ser feta, suszone pomidory czy zioła prowansalskie, tworząc za każdym razem nowe wariacje smakowe. Wersja pieczona lub duszona w sosie ogranicza nadmiar tłuszczu, co sprawia, że danie jest bardziej lekkostrawne i odpowiednie nawet dla osób dbających o linię. To świetny sposób na to, by z klasycznego kawałka mięsa zrobić coś bardziej wykwintnego, zdrowszego i ciekawszego – bez większego wysiłku.

Wybrane dla Ciebie

Zapomniana hitowa zupa z PRL-u. Ma pełno kolagenu
Zapomniana hitowa zupa z PRL-u. Ma pełno kolagenu
Czy miód może się zepsuć? Tak, a rozpoznasz to po zaskakującym szczególe
Czy miód może się zepsuć? Tak, a rozpoznasz to po zaskakującym szczególe
Biorę 3 podstawowe składniki i robię zapiekankę. Idealna na lekki obiad
Biorę 3 podstawowe składniki i robię zapiekankę. Idealna na lekki obiad
Do gotowania żółtej fasolki dodaję odrobinę. Ma piękny złocisty kolor i jest smaczniejsza
Do gotowania żółtej fasolki dodaję odrobinę. Ma piękny złocisty kolor i jest smaczniejsza
Upycham do roladek z mięsa mielonego. Zwykłe kotlety nie mają z nimi szans
Upycham do roladek z mięsa mielonego. Zwykłe kotlety nie mają z nimi szans
Moja ciotka na każdą okazję robi sałatkę papieską. Goście zachwalają bardziej niż jarzynową
Moja ciotka na każdą okazję robi sałatkę papieską. Goście zachwalają bardziej niż jarzynową
Zrobiłam na próbę bób po turecku. Szybko stał się moją ulubioną przekąską
Zrobiłam na próbę bób po turecku. Szybko stał się moją ulubioną przekąską
Na Podlasiu gospodynie robią często. Odkąd spróbowałam, co chwilę do nich wracam
Na Podlasiu gospodynie robią często. Odkąd spróbowałam, co chwilę do nich wracam
W sezonie robię to delikatne i kremowe ciasto. Bliscy sprzeczają się o ostatni kawałek
W sezonie robię to delikatne i kremowe ciasto. Bliscy sprzeczają się o ostatni kawałek
Robię kotlety ze zdrowego mięsa bez antybiotyków i chemii. Wielu niesłusznie się go boi
Robię kotlety ze zdrowego mięsa bez antybiotyków i chemii. Wielu niesłusznie się go boi
Wielu z nas ignoruje je w czerwcu. Nie wiemy, że są jadalne i tak zdrowe
Wielu z nas ignoruje je w czerwcu. Nie wiemy, że są jadalne i tak zdrowe
Kiedyś każdy taką zajadał. Dziś jest zapomniana, a wspiera serce i opóźnia starzenie
Kiedyś każdy taką zajadał. Dziś jest zapomniana, a wspiera serce i opóźnia starzenie