Łączę szpinak z serem. Po takich kluseczkach goście chcieli mi bić brawa
Proste kluseczki szpinakowo-serowe to przepis na obiad bez mięsa, który zachwyci nawet największych fanów mielonych czy schabowych. Mięciutkie kulki z zielonym sosem rozkochają w sobie podniebienia.
Te kluseczki ze szpinaku to pyszna inspiracja włoską kuchnią. W środku znaleźć można bowiem ricottę i parmezan, a całość otula aromatyczne, zielone pesto. Gnudi to potrawa, która zaskakuje bogactwem smaków w każdym kęsie.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Tort cytrynowy z dżemem agrestowym. Smakuje jak z ekskluzywnej cukierni
Gnudi szpinakowo-serowe
Jeśli szpinak kojarzy ci się tylko z nieciekawą i mało porywającą breją, ten przepis szybko zmieni twoje zdanie. Zielone warzywo stało się bowiem bazą do stworzenia gnudi, czyli to włoskich kluseczek. Mówi się o nich, że to "nagie ravioli". Kuski z ricotty powstają bowiem bez dodatku ciasta.
Są delikatne, puszyste i lekkie, w przeciwieństwie do gnocchi, które są bardziej zwarte. Wręcz rozpływają się w ustach, zbierając od gości same komplementy. Ricotta i parmezan nadają gnudi bogaty, serowy smak. Te proste kluski przeniosą myślami do słonecznej Italii nawet wtedy, gdy za oknem jest mało włoska pogoda.
Składniki:
- 200 g świeżego szpinaku,
- 250 g serka ricotta,
- 40 g startego parmezanu,
- 50 g bułki tartej,
- 1 jajko,
- 1 łyżka skórki z cytryny,
- 1 szczypta gałki muszkatołowej,
- 1 łyżeczka soli,
- pół łyżeczki pieprzu
- pół szklanki kaszy manny do obtoczenia.
Sos:
- 250 ml wody z gotowania kotlecików,
- 80 g zielonego pesto.
Dodatki:
- tarty parmezan.
Sposób przygotowania:
Krok 1. W misce umieść umyte liście szpinaku i zalej je wrzątkiem. Po chwili przenieść do miski z zimną wodą z kostkami lodu. Dzięki temu liście będą miękkie, ale zachowają cały swój kolor i smak. Ten proces nazywany jest blanszowaniem. Po wyciągnięciu z miski z lodem odciśnij szpinak z wody i posiekaj.
Krok 2. Do miski przełóż ricottę, dodaj parmezan, jajko, bułkę tartą, skórkę cytrynową, sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Dokładnie wymieszaj całość.
Krok 3. Z powstałej masy uformuj kilki, najłatwiej zrobić to gałkownicą do lodów. Obtocz je w kaszy manny i ułóż tak, aby się nie dotykały. Wstaw do lodówki na godzinę.
Krok 4. Schłodzone kluski wrzuć do wrzącej, posolonej wody i gotuj przez 1-2 minuty od momentu, aż wypłyną na powierzchnię. Nie wylewaj wody — przyda się do przygotowania sosu.
Krok 5. Na patelnię wlej wodę z gotowania kluseczek i dodaj pesto. Wymieszaj, zagotuj i wrzuć ugotowane kluski. Podgrzej, polewając kuleczki zielonym sosem.
Krok 6. Gnudi przełóż na talerz, polej sosem i posyp startym parmezanem. Smacznego!