Rolowanie pierogów staje się coraz popularniejsze. To najszybszy sposób

Rolowanie pierogów. Brzmi tajemniczo? Możliwe, ale z pewnością jest łatwiejsze od ich lepienia. Dzięki temu jedno z ukochanych przez Polaków dań będzie o wiele łatwiejsze w przygotowaniu. Sam sprawdź.

ObrazekCanva
Sandra Biedrzańska

Rolowanie pierogów

Pierogi to bez wątpienia jedno z ulubionych dań Polaków. Jednak nie wszyscy lubią je lepić. Właśnie dlatego przychodzimy z pomocą. Jeśli nurtuje cię, czym właściwie jest rolowanie pierogów, to już śpieszymy z odpowiedzią. Zacznijmy od tego, że jest to przede wszystkim ogromne ułatwienie. Dzięki temu nie będziesz musiał lepić dziesiątek wypełnionych farszem pierożków. Wystarczy, że po prostu nadzienie zrolujesz w cieście. Nawet tak przygotowane pierogi będą wyglądać pięknie i zachwycą smakiem. A ile mniej pracy...

Obrazek
Dlaczego ciasto na faworki bije się wałkiem? - Pyszności; foto: Canva

Rolowane pierogi ruskie - przepis

Składniki

Ciasto:

  • 250 ml bardzo ciepłej wody
  • 400 g mąki pszennej
  • 20 ml oleju rzepakowego
  • duża szczypta soli

Farsz:

  • 1 kg ugotowanych ziemniaków
  • 500 g półtłustego twarogu
  • 1 duża cebula
  • sól i pieprz czarny i ziołowy w ilości do smaku
  • olej rzepakowy do smażenia

Przygotowanie

Obierz, posiekaj i zeszklij cebulkę na oleju. Przestudzone i poduszone ziemniaki wymieszaj z twarogiem. Następnie wlej do nich cebulkę. Całość dopraw solą, pieprzem czarnym i odrobiną pieprzu ziołowego.

Przesiej mąkę i wymieszaj ją z gorącą wodą, solą i olejem. Zagnieć do uzyskania elastycznego ciasta. Następnie przykryj je ściereczką i odstaw na około pół godziny.

Po tym czasie rozwałkuj ciasto na prostokątny placek. Pamiętaj, aby podsypywać stolnicę mąką, bo ciasto się przyklei. Na prostokącie zacznij rozkładać nadzienie, pozostawiając około 2 centymetrów czystego ciasta na brzegach. Całość zawiń w roladę, a jej boki zwiń pod spód.

Gdy skończysz, zawiń ciasto w czystą i zwilżoną wodą ściereczkę kuchenną. Brzegi koniecznie zabezpiecz nicią kuchenną.

Tak przegotowane pierogi gotuj przez 25 minut w osolonym wrzątku. Przed podaniem pokrój je na plastry o grubości do 3 centymetrów i podawaj z okrasą.

Jeśli jednak masz ochotę na obiad z mięsem, wypróbuj którąś z 10 naszych propozycji na obiady z kurczakiem w roli głównej.

Wybrane dla Ciebie

Dodaj 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Dodaj 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze
Teściowa zawsze trzyma się tej zasady, jak robi skwarki. Podaje do pierogów lub na smalec
Teściowa zawsze trzyma się tej zasady, jak robi skwarki. Podaje do pierogów lub na smalec
Ani ziemniak, ani batat. Na zdrowe i chrupiące frytki sprawdzi się inne warzywo
Ani ziemniak, ani batat. Na zdrowe i chrupiące frytki sprawdzi się inne warzywo
Odkąd mam ten przepis, nie kupuję ciastek w sklepie. Cała rodzina chwali aż miło
Odkąd mam ten przepis, nie kupuję ciastek w sklepie. Cała rodzina chwali aż miło
Żółtko zmieniło kolor po ugotowaniu? Sprawdź, o czym to świadczy
Żółtko zmieniło kolor po ugotowaniu? Sprawdź, o czym to świadczy
Różowe śliwki dwa razy droższe niż węgierki. Sprawdziłam, czy warto tyle zapłacić
Różowe śliwki dwa razy droższe niż węgierki. Sprawdziłam, czy warto tyle zapłacić
Zupa, której nie odmówisz. Tak pyszna i rozgrzewająca, że będziesz jeść miskę za miską
Zupa, której nie odmówisz. Tak pyszna i rozgrzewająca, że będziesz jeść miskę za miską
Zawsze dodaję do mielonych tę przyprawę. Świetnie podkreśla i wydobywa smak mięsa
Zawsze dodaję do mielonych tę przyprawę. Świetnie podkreśla i wydobywa smak mięsa
Od lat uchodzi za towar luksusowy. Kiedyś karmili nim więźniów
Od lat uchodzi za towar luksusowy. Kiedyś karmili nim więźniów
Nietypowy składnik zamykam w słoiku. Następnego dnia mam pyszną pastę do kanapki
Nietypowy składnik zamykam w słoiku. Następnego dnia mam pyszną pastę do kanapki