PrzepisRolowanie pierogów staje się coraz popularniejsze. To najszybszy sposób

Rolowanie pierogów staje się coraz popularniejsze. To najszybszy sposób

Rolowanie pierogów. Brzmi tajemniczo? Możliwe, ale z pewnością jest łatwiejsze od ich lepienia. Dzięki temu jedno z ukochanych przez Polaków dań będzie o wiele łatwiejsze w przygotowaniu. Sam sprawdź.

Canva
Canva
Sandra Biedrzańska

20.02.2023 20:47

Rolowanie pierogów

Pierogi to bez wątpienia jedno z ulubionych dań Polaków. Jednak nie wszyscy lubią je lepić. Właśnie dlatego przychodzimy z pomocą. Jeśli nurtuje cię, czym właściwie jest rolowanie pierogów, to już śpieszymy z odpowiedzią. Zacznijmy od tego, że jest to przede wszystkim ogromne ułatwienie. Dzięki temu nie będziesz musiał lepić dziesiątek wypełnionych farszem pierożków. Wystarczy, że po prostu nadzienie zrolujesz w cieście. Nawet tak przygotowane pierogi będą wyglądać pięknie i zachwycą smakiem. A ile mniej pracy...

Dlaczego ciasto na faworki bije się wałkiem? - Pyszności; foto: Canva
Dlaczego ciasto na faworki bije się wałkiem? - Pyszności; foto: Canva

Rolowane pierogi ruskie - przepis

Składniki

Ciasto:

  • 250 ml bardzo ciepłej wody
  • 400 g mąki pszennej
  • 20 ml oleju rzepakowego
  • duża szczypta soli

Farsz:

  • 1 kg ugotowanych ziemniaków
  • 500 g półtłustego twarogu
  • 1 duża cebula
  • sól i pieprz czarny i ziołowy w ilości do smaku
  • olej rzepakowy do smażenia

Przygotowanie

Obierz, posiekaj i zeszklij cebulkę na oleju. Przestudzone i poduszone ziemniaki wymieszaj z twarogiem. Następnie wlej do nich cebulkę. Całość dopraw solą, pieprzem czarnym i odrobiną pieprzu ziołowego.

Przesiej mąkę i wymieszaj ją z gorącą wodą, solą i olejem. Zagnieć do uzyskania elastycznego ciasta. Następnie przykryj je ściereczką i odstaw na około pół godziny.

Po tym czasie rozwałkuj ciasto na prostokątny placek. Pamiętaj, aby podsypywać stolnicę mąką, bo ciasto się przyklei. Na prostokącie zacznij rozkładać nadzienie, pozostawiając około 2 centymetrów czystego ciasta na brzegach. Całość zawiń w roladę, a jej boki zwiń pod spód.

Gdy skończysz, zawiń ciasto w czystą i zwilżoną wodą ściereczkę kuchenną. Brzegi koniecznie zabezpiecz nicią kuchenną.

Tak przegotowane pierogi gotuj przez 25 minut w osolonym wrzątku. Przed podaniem pokrój je na plastry o grubości do 3 centymetrów i podawaj z okrasą.

Jeśli jednak masz ochotę na obiad z mięsem, wypróbuj którąś z 10 naszych propozycji na obiady z kurczakiem w roli głównej.

Wybrane dla Ciebie