Ania Lewandowska twierdzi, że jej rosół ma magiczne właściwości. Dolewa do niego ten płyn

Rosołu nie może zabraknąć w żadnym domu, w tym Anny Lewandowskiej. Jednak Ania, jak to ona, musiała wtrącić do swojego przepisu trzy, zdrowotne grosze. Zobacz przepis na rosół Anny Lewandowskiej. Nam się podoba, a tobie?

ObrazekRosół Anny Lewandowskiej - Pyszności; foto: Canva oraz Facebook; konto: Anna Lewandowska

Jak opowiada na swoim blogu żona najsłynniejszego polskiego piłkarza, jej rosół ma właściwości "magiczne". Inspirowany był tak zwaną kuchnią pięciu przemian Anny Ciesielskiej, znanej autorki książek z dziedziny zdrowego żywienia. Ten rodzaj diety ma sporo wspólnego z filozofią taoistyczną i tradycyjną medycyną chińską, i chociaż nie doszukaliśmy się badań potwierdzających jej skuteczność, to brzmi to wszystko naprawdę interesująco.

Obrazek
Rosół Anny Lewandowskiej - Pyszności; foto: Canva

Ania poleca swój magiczny rosół sportowcom w czasie zwiększonej aktywności treningowej. Ponoć sprawdza się on idealnie między zawodami czy meczami. Nasze oczywiste pytanie brzmi: czy to właśnie magiczny rosół Anny Lewandowskiej stoi za sukcesami Roberta? I czy magia to nie jest jakiś rodzaj... dopingu?

Oczywiście żartujemy, ale pozwalamy sobie na to tylko dlatego, że przepis na rosół Anny Lewandowskiej jest naprawdę cudowny. Zupa jest aromatyczna i sycąca, a nam aż zachciało się iść na trening. Nie zwlekajmy więc; oto przepis.

Rosół Anny Lewandowskiej

Składniki:

Etap 1:

  • 3 litry wody
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • ¼ łyżeczki kurkumy
  • 500 g dobrego mięsa (wołowina, cielęcina, dziczyzna)
  • 3 łyżki octu jabłkowego niepasteryzowanego
  • 1/2 łyżeczki kminku

Etap 2:

  • 3 średnie marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 duża cebula
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki imbiru
  • szczypta pieprzu cayenne
  • 1 listek laurowy
  • 4 ziela angielskie
  • sól do smaku
  • pół kurczaka/koguta/perliczki/bażanta
Obrazek
Rosół - Pyszności; foto: Canva

Sposób przygotowania:

Przepis jest oczywiście bajecznie prosty, mimo mnogości składników. Anna Lewandowska poleca najpierw zagotować 3 litry wody, a później wrzucić do niej wszystkie składniki z pierwszego etapu. W tym miejscu musimy jednak zaznaczyć, że zawsze polecamy umieszczenie mięsa w jeszcze zimnej wodzie - dzięki temu rosół nie stanie się mętny. Jakiejkolwiek metody byś nie wybrał, gotuj te składniki przez półtorej godziny.

Po tym czasie dodaj do zupy wszystkie składowe z drugiego etapu. Przygotuj je wszystkie wcześniej - warzywa obierz, kurczaka oczyść i tak dalej. Jest to ważne, ponieważ Ania poleca dodawać kolejne składniki dokładnie co minutę. Tak uzupełniony garnek trzymaj na ogniu przez kolejne półtorej godziny.

Po tym czasie przecedź rosół z warzyw i mięsa i podawaj z... kaszą jaglaną. Smacznego!

A jeśli nie masz jeszcze pomysłu na drugie danie, zobacz ten przepis na śmietankowego kurczaka w cieście francuskim. Prosto z naszego kanału na YouTube.

Wybrane dla Ciebie

Na kanapki robię szybką i zdrową pastę. Mało kto potrafi po smaku odgadnąć główny składnik
Na kanapki robię szybką i zdrową pastę. Mało kto potrafi po smaku odgadnąć główny składnik
Pyszna i chrupiąca surówka z prostym sosem. Ostatnio w weekendy robię tylko taką
Pyszna i chrupiąca surówka z prostym sosem. Ostatnio w weekendy robię tylko taką
W soboty często robię takie chrupiące ziemniaczki z piekarnika. W środku są idealnie kremowe
W soboty często robię takie chrupiące ziemniaczki z piekarnika. W środku są idealnie kremowe
Kroję jabłka i zalewam szybką masą. 5 minut pracy, a resztę robi piekarnik
Kroję jabłka i zalewam szybką masą. 5 minut pracy, a resztę robi piekarnik
Te ziemniaczki są tak pyszne, że nie trzeba niczego innego. Cała rodzina zajada ze smakiem
Te ziemniaczki są tak pyszne, że nie trzeba niczego innego. Cała rodzina zajada ze smakiem
Większość omija to zdrowe warzywo. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Większość omija to zdrowe warzywo. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Wybrano najlepszych szefów kuchni. Wśród nich znane nazwiska z Polski
Wybrano najlepszych szefów kuchni. Wśród nich znane nazwiska z Polski
Ten deser ma niewybredną nazwę. We Włoszech jest w każdej cukierni
Ten deser ma niewybredną nazwę. We Włoszech jest w każdej cukierni
Jaka śmietana do zupy grzybowej? Ta sprawi, że wyjdzie wyjątkowo kremowa
Jaka śmietana do zupy grzybowej? Ta sprawi, że wyjdzie wyjątkowo kremowa
Rybną robię po węgiersku. Przyjemnie rozgrzewa w jesienne popołudnia
Rybną robię po węgiersku. Przyjemnie rozgrzewa w jesienne popołudnia
W klasyczny farsz powbijałam leśne skarby. Faszerowane papryczki wyszły inne niż zwykle
W klasyczny farsz powbijałam leśne skarby. Faszerowane papryczki wyszły inne niż zwykle
Panieruję w piątki. Niemal wszyscy nabierają się, że to kotlety
Panieruję w piątki. Niemal wszyscy nabierają się, że to kotlety