Ania Lewandowska twierdzi, że jej rosół ma magiczne właściwości. Dolewa do niego ten płyn

Rosołu nie może zabraknąć w żadnym domu, w tym Anny Lewandowskiej. Jednak Ania, jak to ona, musiała wtrącić do swojego przepisu trzy, zdrowotne grosze. Zobacz przepis na rosół Anny Lewandowskiej. Nam się podoba, a tobie?

ObrazekRosół Anny Lewandowskiej - Pyszności; foto: Canva oraz Facebook; konto: Anna Lewandowska

Jak opowiada na swoim blogu żona najsłynniejszego polskiego piłkarza, jej rosół ma właściwości "magiczne". Inspirowany był tak zwaną kuchnią pięciu przemian Anny Ciesielskiej, znanej autorki książek z dziedziny zdrowego żywienia. Ten rodzaj diety ma sporo wspólnego z filozofią taoistyczną i tradycyjną medycyną chińską, i chociaż nie doszukaliśmy się badań potwierdzających jej skuteczność, to brzmi to wszystko naprawdę interesująco.

Obrazek
Rosół Anny Lewandowskiej - Pyszności; foto: Canva

Ania poleca swój magiczny rosół sportowcom w czasie zwiększonej aktywności treningowej. Ponoć sprawdza się on idealnie między zawodami czy meczami. Nasze oczywiste pytanie brzmi: czy to właśnie magiczny rosół Anny Lewandowskiej stoi za sukcesami Roberta? I czy magia to nie jest jakiś rodzaj... dopingu?

Oczywiście żartujemy, ale pozwalamy sobie na to tylko dlatego, że przepis na rosół Anny Lewandowskiej jest naprawdę cudowny. Zupa jest aromatyczna i sycąca, a nam aż zachciało się iść na trening. Nie zwlekajmy więc; oto przepis.

Rosół Anny Lewandowskiej

Składniki:

Etap 1:

  • 3 litry wody
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • ¼ łyżeczki kurkumy
  • 500 g dobrego mięsa (wołowina, cielęcina, dziczyzna)
  • 3 łyżki octu jabłkowego niepasteryzowanego
  • 1/2 łyżeczki kminku

Etap 2:

  • 3 średnie marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 duża cebula
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki imbiru
  • szczypta pieprzu cayenne
  • 1 listek laurowy
  • 4 ziela angielskie
  • sól do smaku
  • pół kurczaka/koguta/perliczki/bażanta
Obrazek
Rosół - Pyszności; foto: Canva

Sposób przygotowania:

Przepis jest oczywiście bajecznie prosty, mimo mnogości składników. Anna Lewandowska poleca najpierw zagotować 3 litry wody, a później wrzucić do niej wszystkie składniki z pierwszego etapu. W tym miejscu musimy jednak zaznaczyć, że zawsze polecamy umieszczenie mięsa w jeszcze zimnej wodzie - dzięki temu rosół nie stanie się mętny. Jakiejkolwiek metody byś nie wybrał, gotuj te składniki przez półtorej godziny.

Po tym czasie dodaj do zupy wszystkie składowe z drugiego etapu. Przygotuj je wszystkie wcześniej - warzywa obierz, kurczaka oczyść i tak dalej. Jest to ważne, ponieważ Ania poleca dodawać kolejne składniki dokładnie co minutę. Tak uzupełniony garnek trzymaj na ogniu przez kolejne półtorej godziny.

Po tym czasie przecedź rosół z warzyw i mięsa i podawaj z... kaszą jaglaną. Smacznego!

A jeśli nie masz jeszcze pomysłu na drugie danie, zobacz ten przepis na śmietankowego kurczaka w cieście francuskim. Prosto z naszego kanału na YouTube.

Wybrane dla Ciebie
To najszybszy przepis na sałatkę z tuńczyka. Przygotujesz ją w 5 minut
To najszybszy przepis na sałatkę z tuńczyka. Przygotujesz ją w 5 minut
Spróbowałam w gruzińskiej restauracji i przepadłam. Teraz takie pierożki robię sama
Spróbowałam w gruzińskiej restauracji i przepadłam. Teraz takie pierożki robię sama
Magda Gessler i Mateusz Gessler. Sprawdziliśmy, który catering na święta jest tańszy
Magda Gessler i Mateusz Gessler. Sprawdziliśmy, który catering na święta jest tańszy
Włoskie pierożki, które konkurują z ruskimi. Farsz może zaskoczyć składnikami
Włoskie pierożki, które konkurują z ruskimi. Farsz może zaskoczyć składnikami
Na Węgrzech gospodynie robią je z 3 składników. To tani i szybki dodatek do obiadu
Na Węgrzech gospodynie robią je z 3 składników. To tani i szybki dodatek do obiadu
Ekspresowa zupa na andrzejki. Rozgrzeje lepiej niż ciepły kaloryfer
Ekspresowa zupa na andrzejki. Rozgrzeje lepiej niż ciepły kaloryfer
Buraczki zalewam mlekiem i podgrzewam. Teściowa łapała się za głowę, a teraz też robi takie do obiadu
Buraczki zalewam mlekiem i podgrzewam. Teściowa łapała się za głowę, a teraz też robi takie do obiadu
Pierwszy raz jadłam w Tatrach. Teraz nie robię już innego bigosu
Pierwszy raz jadłam w Tatrach. Teraz nie robię już innego bigosu
W PRL-u niemal zawsze na stole w świąteczne dni. Najszybsze i najłatwiejsze ciasto
W PRL-u niemal zawsze na stole w świąteczne dni. Najszybsze i najłatwiejsze ciasto
Bostońskie ciasto z kremem. Jest łatwe, a robi ogromne wrażenie
Bostońskie ciasto z kremem. Jest łatwe, a robi ogromne wrażenie
Mini pizze bez mąki. Ten zielony spód robi robotę
Mini pizze bez mąki. Ten zielony spód robi robotę
Do krupniku dodaję tylko taką kaszę. Delikatnie zagęszcza zupę i zbawiennie działa na jelita
Do krupniku dodaję tylko taką kaszę. Delikatnie zagęszcza zupę i zbawiennie działa na jelita
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇