PrzepisAnia Lewandowska twierdzi, że jej rosół ma magiczne właściwości. Dolewa do niego ten płyn

Ania Lewandowska twierdzi, że jej rosół ma magiczne właściwości. Dolewa do niego ten płyn

Rosołu nie może zabraknąć w żadnym domu, w tym Anny Lewandowskiej. Jednak Ania, jak to ona, musiała wtrącić do swojego przepisu trzy, zdrowotne grosze. Zobacz przepis na rosół Anny Lewandowskiej. Nam się podoba, a tobie?

Rosół Anny Lewandowskiej - Pyszności; foto: Canva oraz Facebook; konto: Anna Lewandowska
Rosół Anny Lewandowskiej - Pyszności; foto: Canva oraz Facebook; konto: Anna Lewandowska

24.01.2023 15:00

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Jak opowiada na swoim blogu żona najsłynniejszego polskiego piłkarza, jej rosół ma właściwości "magiczne". Inspirowany był tak zwaną kuchnią pięciu przemian Anny Ciesielskiej, znanej autorki książek z dziedziny zdrowego żywienia. Ten rodzaj diety ma sporo wspólnego z filozofią taoistyczną i tradycyjną medycyną chińską, i chociaż nie doszukaliśmy się badań potwierdzających jej skuteczność, to brzmi to wszystko naprawdę interesująco.

Rosół Anny Lewandowskiej - Pyszności; foto: Canva
Rosół Anny Lewandowskiej - Pyszności; foto: Canva

Ania poleca swój magiczny rosół sportowcom w czasie zwiększonej aktywności treningowej. Ponoć sprawdza się on idealnie między zawodami czy meczami. Nasze oczywiste pytanie brzmi: czy to właśnie magiczny rosół Anny Lewandowskiej stoi za sukcesami Roberta? I czy magia to nie jest jakiś rodzaj... dopingu?

Oczywiście żartujemy, ale pozwalamy sobie na to tylko dlatego, że przepis na rosół Anny Lewandowskiej jest naprawdę cudowny. Zupa jest aromatyczna i sycąca, a nam aż zachciało się iść na trening. Nie zwlekajmy więc; oto przepis.

Rosół Anny Lewandowskiej

Składniki:

Etap 1:

  • 3 litry wody
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • ¼ łyżeczki kurkumy
  • 500 g dobrego mięsa (wołowina, cielęcina, dziczyzna)
  • 3 łyżki octu jabłkowego niepasteryzowanego
  • 1/2 łyżeczki kminku

Etap 2:

  • 3 średnie marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 duża cebula
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki imbiru
  • szczypta pieprzu cayenne
  • 1 listek laurowy
  • 4 ziela angielskie
  • sól do smaku
  • pół kurczaka/koguta/perliczki/bażanta
Rosół - Pyszności; foto: Canva
Rosół - Pyszności; foto: Canva

Sposób przygotowania:

Przepis jest oczywiście bajecznie prosty, mimo mnogości składników. Anna Lewandowska poleca najpierw zagotować 3 litry wody, a później wrzucić do niej wszystkie składniki z pierwszego etapu. W tym miejscu musimy jednak zaznaczyć, że zawsze polecamy umieszczenie mięsa w jeszcze zimnej wodzie - dzięki temu rosół nie stanie się mętny. Jakiejkolwiek metody byś nie wybrał, gotuj te składniki przez półtorej godziny.

Po tym czasie dodaj do zupy wszystkie składowe z drugiego etapu. Przygotuj je wszystkie wcześniej - warzywa obierz, kurczaka oczyść i tak dalej. Jest to ważne, ponieważ Ania poleca dodawać kolejne składniki dokładnie co minutę. Tak uzupełniony garnek trzymaj na ogniu przez kolejne półtorej godziny.

Po tym czasie przecedź rosół z warzyw i mięsa i podawaj z... kaszą jaglaną. Smacznego!

A jeśli nie masz jeszcze pomysłu na drugie danie, zobacz ten przepis na śmietankowego kurczaka w cieście francuskim. Prosto z naszego kanału na YouTube.