PrzepisEnergetyczny rosół od Ani Lewandowskiej wypełniony jest niezwykłymi dodatkami. Już jedna porcja stawia na nogi

Energetyczny rosół od Ani Lewandowskiej wypełniony jest niezwykłymi dodatkami. Już jedna porcja stawia na nogi

Energetyczny rosół od Ani Lewandowskiej - Pyszności; Foto: Canva.com; instagram.com/annalewandowskahpba
Energetyczny rosół od Ani Lewandowskiej - Pyszności; Foto: Canva.com; instagram.com/annalewandowskahpba
Agnieszka
30.07.2022 13:18, aktualizacja: 30.07.2022 13:55

Masz ochotę na wyjątkowo energetyczny rosół? Jeśli tak, to koniecznie wykonaj przepis na rosół od Ani Lewandowskiej. Popularna trenerka dzieli się również genialnym trikiem na usunięcie tłuszczu z wywaru. Poniżej podajemy całą listę składników, których będziesz potrzebować do przygotowania dania.

Wersja rosołu według Anny Lewandowskiej

Gotowanie rosołu - Pyszności; Foto: Canva.com
Gotowanie rosołu - Pyszności; Foto: Canva.com

Dobrze przygotowany rosół to bogate źródło wielu składników odżywczych. W związku z tym warto włączyć go do swojej diety. Zaleca się spożywać to danie przynajmniej kilka razy w miesiącu.

Zimą oraz jesienią, kiedy nasz organizm jest osłabiony, ta wyjątkowa potrawa wzmacnia naszą odporność. Poza tym, wywar ma rewelacyjnie właściwości rozgrzewające. W konsekwencji często spożywamy go, gdy walczymy z przeziębieniem.

Anna Lewandowska podzieliła się fantastycznym przepisem na rosół. Poleca go w szczególności sportowcom, którzy intensywnie trenują w ciągu dnia. Ta potrawa to rewelacyjny zastrzyk energii.

Przepis na rosół od Ani Lewandowskiej

Gotowanie rosołu - Pyszności; Foto: Canva.com
Gotowanie rosołu - Pyszności; Foto: Canva.com

Składniki:

  • pół łyżeczki tymianku
  • 1/4 łyżeczki kurkumy
  • 1 kg mięsa
  • 3 łyżki octu jabłkowego niepasteryzowanego
  • pół łyżki kminku
  • 3 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 cebula
  • seler naciowy
  • 2 ząbki czosnku
  • pół łyżeczki imbiru
  • szczypta pieprzu cayenne
  • listek laurowy
  • 4 ziela angielskiego
  • sól

Sposób wykonania:

Do 2 - 3 litrów wrzątku dodaj tymianek, kurkumę, mięso, ocet jabłkowy i kminek. Całość gotuj około 4 -5 godzin na małym ogniu. Po tym czasie po kolei dodawaj resztę składników. Wrzucaj je pojedynczo, z zachowaniem około minuty przerwy przed dodaniem kolejnego składnika. Na końcu odstaw rosół do ostudzenia. Schłódź go i zbierz tłuszcz.

Ania Lewandowska podzieliła się również trikiem na to, jak usunąć tłuszcz. Okazuje się, że zrobisz to w prosty sposób za pomocą ręcznika papierowego lub gazika. Wystarczy, że ręcznikiem owiniesz kostkę lodu, a następnie zbierzesz nim tłuszcz z powierzchni rosołu.

Rosół najlepiej smakuje z ugotowaną na wodzie kaszą jaglaną. Poza tym równie dobrze sprawdzą się ugotowane ziemniaki, bądź kuskus.

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować zupę ogórkową na wędzonych żeberkach krok po kroku. Danie jest wyjątkowo smaczne i aromatyczne - idealnie sprawdzi się na obiad.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także