PrzepisEwa Wachowicz ma niezwykły patent na rosół. Warzywa i mięso nie lądują od razu w garnku

Ewa Wachowicz ma niezwykły patent na rosół. Warzywa i mięso nie lądują od razu w garnku

Rosół to kultowe danie, które pasuje na każdą okazję. Prawie każdy z nas zna jego smak. Okazuje się, że jest równie wyjątkowe w wersji z pieczonym mięsem i warzywami. Poniżej przedstawiamy przepis, który Ewa Wachowicz opracowała do perfekcji!

Pieczony rosół według Ewy Wachowicz -Pyszności; Foto: Canva.com
Pieczony rosół według Ewy Wachowicz -Pyszności; Foto: Canva.com
Agnieszka

06.07.2022 09:51

Kultowe danie

Rosół - Pyszności; Foto: Canva.com
Rosół - Pyszności; Foto: Canva.com

Rosół to klasyczna zupa, którą zazwyczaj przygotowuje się poprzez długie gotowanie mięsa z warzywami. Najczęściej podawana jest z makaronem typu nitki, czy lanymi kluskami. Jeszcze niedawno stanowiła typowy niedzielny obiad. Obecnie rosół nadal cieszy się dużą popularnością i często gości na naszym stole. Jeśli masz ochotę przygotować to popularne danie w trochę innym stylu, polecamy wypróbować przepisu Ewy Wachowicz. Rosół wspaniale sprawdzi się na obiad dla całej rodziny!

Ewa Wachowicz - przepis na pieczony rosół

Rosół - Pyszności; Foto: Canva.com
Rosół - Pyszności; Foto: Canva.com

Ewa Wachowicz podzieliła się wspaniałym przepisem na kultowe danie. Rosół z pieczonego mięsa oraz warzyw smakuje wyśmienicie! Poniżej przedstawiamy jak go wykonać. Przygotuj składniki i do dzieła!

Składniki:

  • 0,5 wiejskiej kury
  • 1 kg szpondra wołowego
  • 2 marchewki
  • 1 pęczek pietruszki
  • kawałek selera
  • jedna cebula
  • sól
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • pieprz w ziarnach
  • 3 śliwki suszone
  • kawałek kory cynamonu
  • 3 gałązki lubczyki
  • sok z cytryny do smaku

Sposób wykonania:

  1. Mięso oprósz solą, a następnie wstaw je wraz z warzywami do naczynia żaroodpornego. Całość przykryj i piecz w piekarniku nagrzanym na 180 st. C przez około godzinę. W kolejnym kroku przełóż wszystko z naczynia żaroodpornego do dużego garnka z wrzątkiem.
  2. Dodaj liść laurowy, pieprz i ziele angielskie. Przykryj garnek. Następnie gotuj zupę przez około dwie godziny na wolnym ogniu.
  3. Po tym czasie dodaj suszone śliwki, lubczyk oraz cynamon. Całość gotuj jeszcze z godzinę. Rosół zakwaś sokiem z cytryny. Danie podawaj z makaronem bądź lanymi kluskami oraz natką pietruszki.

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować sześć wystrzałowych pomysłów na obiad z kurczakiem krok po kroku. Przygotuj zapiekanego kurczaka na ryżu, czy roladkę z kurczaka na zielono. Niebo w gębie!

proste przepisyprzepisyrosół
Wybrane dla Ciebie