Gdy tylko pojawiają się pierwsze mrozy dodaję do rosołu te przyprawy. Nic lepiej nie rozgrzewa
Co zrobić żeby rosół był niesamowicie aromatyczny? Aby wydobyć z niego doskonały smak, można użyć pewnego nietypowego składnika, którego do swojego wywaru stosuje również Magda Gessler. Rosół z dodatkiem goździków to prawdziwy hit.
24.11.2022 10:14
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Jaki powinien być rosół - każdy wie. Czasem jednak chcemy wydobyć z tej zupy coś ekstra, w sam raz na porę roku albo po prostu nasze widzimisię.
Jeśli naszła nas ochota na podwójne uczucie rozgrzania rosołem, można do niego dodać imbir lub kurkumę - stały zestaw używany masowo jesienno-zimowym okresem. Cóż, niewiele rzeczy na tym świecie ma równie zbawienny wpływ na naszą odporność co właśnie imbir i kurkuma. No, może jeszcze miód, ale trzeba by jeść rosół w temperaturze poniżej 45 stopni, żeby nie stracił swoich właściwości. Odpada.
Magda Gessler dodaje natomiast do rosołu... goździki. Ta przyprawa wybija zapach i wyrazistość rosołu ponad granicę przeciętności. Ale to nie jedyne plusy użycia goździków.
Goździki - co nam dają?
Goździki mają niesamowicie pozytywny wpływ na funkcjonowanie organizmu. Pobudzają wydzielanie soków trawiennych, a przez to wzmagają apetyt. Ze względu na swoje działanie antyseptyczne, wzmacniają odporność i zwalczają stany zapalne.
Poza typowo medycznymi korzyściami, goździki mają jeszcze kilka bonusowych funkcji. Mają one zastosowanie w... stomatologii. Dzieje się tak ze względu na to, że zawierają eugenol, związek, który działa przeciwbakteryjnie. Ponadto goździki pod postacią oleju mają również działanie przeciwbólowe, a rozgryzione - znacznie odświeżają oddech.
Rosół z dodatkiem goździków
Składniki:
- 1 tuszka kurczaka
- 500 g szpondra wołowego
- 6 marchewek
- 1 cebula
- 5 pietruszek
- 1 seler
- 1 por
- 5 listków laurowych
- 5 kulek ziela angielskiego
- 4 goździki
- 3 kulki pieprzu w ziarnach
- 2 gałązki lubczyku
- pieprz, sól
- natka pietruszki
Sposób przygotowania:
Mięso oczyść, tuszkę przetnij na pół. Wrzuć do garnka i zalej zimną wodą. Gotuj półtorej godziny. Zdejmuj szumowiny.
Włoszczyznę obierz, marchew i pietruszkę przetnij wzdłuż na pół. Cebulę opal i nadziej na nią goździki. Dzięki temu nie będą wypływać na powierzchnie i nadadzą aromatu całemu wywarowi.
Teraz dodaj do mięsa wszystkie warzywa, ziele angielskie, liście laurowe, pieprz w ziarnach i lubczyk. Gotuj 2 godziny. Na pół godziny przed końcem posól i popieprz do smaku. Podawaj z natką pietruszki.
Znasz już przepis na rosół z dodatkiem goździków. Rzuć też okiem na ten przepis z naszego kanału na YouTube.