PrzepisRosół z sekretnym dodatkiem, zachwyca smakiem i pięknym kolorem

Rosół z sekretnym dodatkiem, zachwyca smakiem i pięknym kolorem

Rosół z sekretnym dodatkiem, zachwyca smakiem i pięknym kolorem
Agnieszka

20.05.2022 12:57

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Rosół jest podstawą kuchni polskiej oraz początkiem kulinarnej podróży każdego kucharza. Tradycyjny rosół jest banalnie prosty w przyrządzeniu i nie wymaga skomplikowanej wiedzy gastronomicznej. Nawet kulinarny amator powinien poradzić sobie z przygotowaniem podstawowego wywaru. Perfekcyjny rosół wymaga jednak więcej wysiłku. Naszym sekretem jest dodatek pomidora, który błyskawicznie odmienia smak ukochanej zupy. 

Obraz

Rosół - dlaczego lepiej smakuje z dodatkiem pomidora?

Ile domów, tyle przepisów na ugotowanie tej tradycyjnej polskiej potrawy. U każdego smakuje ona inaczej a składniki, które w niej znajdziemy również mogą się różnić.

Rosół tradycyjnie powinien zawierać marchewkę, pietruszkę, selera, przyrumienioną nad ogniem cebulę oraz przyprawy takie jak  ziele angielskie, natkę, liście laurowe, lubczyk sól i pieprz. Czy dodanie pomidora jest takie oczywiste? Myślę, że zdecydowanie wielu z nas tego jeszcze nie robiła. Dodanie pomidora pozwoli nadać naszemu wywaru jeszcze wyraźniejszy kolor oraz łagodniejszy smak. Natomiast jest kilka elementów, o których należy pamiętać:

  • Umyj pomidora przed włożeniem go do wywaru
  • Nie przecinaj pomidora, umieść go w całości- nie chcemy przecież pomidorowej na obiad!
  • Możesz użyć pomidora malinowego, jest dość mięsisty i doskonale się sprawdzi
  • Rosół z dodatkiem pomidora gotuj na małym ogniu, tak by pomidor się nie rozpadł.
Obraz

Nietypowe dodatki do rosołu

Do rosołu możesz dodać również kapustę - to kolejny trick polecany przez Magdę Gessler. Kapusta nadaje lekkiej słodyczy, która balansuje ilość tłuszczu, jaki znajdziemy w rosole.

Jeśli chcemy, aby rosół nabrał nieco egzotycznego charakteru, możemy poeksperymentować z przyprawami. Imbir doskonale podkreśli rozgrzewające właściwości rosołu. Goździki i cynamon nadają niepowtarzalnego aromatu, charakteru oraz zwiększają lecznicze działanie przy przeziębieniach.

Każdy rosół ugotowany przez inną osobę, jest wyjątkowy i niepowtarzalny – także twój z dodatkiem pomidora powinien zaskoczyć cała rodzinę podczas niedzielnego obiadu swoim apetycznie wyglądającym kolorem. Powodzenia!

Jeśli chce dowiedzieć się więcej o perfekcyjnym rosole to zapraszamy do zapoznania się z niezrównanym trikiem od Ewy Wachowicz.

poradyMagda Gesslerzupa