Rosół z sekretnym dodatkiem, zachwyca smakiem i pięknym kolorem

Rosół jest podstawą kuchni polskiej oraz początkiem kulinarnej podróży każdego kucharza. Tradycyjny rosół jest banalnie prosty w przyrządzeniu i nie wymaga skomplikowanej wiedzy gastronomicznej. Nawet kulinarny amator powinien poradzić sobie z przygotowaniem podstawowego wywaru. Perfekcyjny rosół wymaga jednak więcej wysiłku. Naszym sekretem jest dodatek pomidora, który błyskawicznie odmienia smak ukochanej zupy. 

Obrazek
Agnieszka
Obrazek

Rosół - dlaczego lepiej smakuje z dodatkiem pomidora?

Ile domów, tyle przepisów na ugotowanie tej tradycyjnej polskiej potrawy. U każdego smakuje ona inaczej a składniki, które w niej znajdziemy również mogą się różnić.

Rosół tradycyjnie powinien zawierać marchewkę, pietruszkę, selera, przyrumienioną nad ogniem cebulę oraz przyprawy takie jak  ziele angielskie, natkę, liście laurowe, lubczyk sól i pieprz. Czy dodanie pomidora jest takie oczywiste? Myślę, że zdecydowanie wielu z nas tego jeszcze nie robiła. Dodanie pomidora pozwoli nadać naszemu wywaru jeszcze wyraźniejszy kolor oraz łagodniejszy smak. Natomiast jest kilka elementów, o których należy pamiętać:

  • Umyj pomidora przed włożeniem go do wywaru
  • Nie przecinaj pomidora, umieść go w całości- nie chcemy przecież pomidorowej na obiad!
  • Możesz użyć pomidora malinowego, jest dość mięsisty i doskonale się sprawdzi
  • Rosół z dodatkiem pomidora gotuj na małym ogniu, tak by pomidor się nie rozpadł.
bulion warzywny

Nietypowe dodatki do rosołu

Do rosołu możesz dodać również kapustę - to kolejny trick polecany przez Magdę Gessler. Kapusta nadaje lekkiej słodyczy, która balansuje ilość tłuszczu, jaki znajdziemy w rosole.

Jeśli chcemy, aby rosół nabrał nieco egzotycznego charakteru, możemy poeksperymentować z przyprawami. Imbir doskonale podkreśli rozgrzewające właściwości rosołu. Goździki i cynamon nadają niepowtarzalnego aromatu, charakteru oraz zwiększają lecznicze działanie przy przeziębieniach.

Każdy rosół ugotowany przez inną osobę, jest wyjątkowy i niepowtarzalny – także twój z dodatkiem pomidora powinien zaskoczyć cała rodzinę podczas niedzielnego obiadu swoim apetycznie wyglądającym kolorem. Powodzenia!

Jeśli chce dowiedzieć się więcej o perfekcyjnym rosole to zapraszamy do zapoznania się z niezrównanym trikiem od Ewy Wachowicz.

Wybrane dla Ciebie

Ta moda powraca co sezon. Specjaliści ostrzegają przed konsekwencjami
Ta moda powraca co sezon. Specjaliści ostrzegają przed konsekwencjami
Uważany za jednego z najpyszniejszych i najzdrowszych grzybów. Zostawia w tyle nawet prawdziwka
Uważany za jednego z najpyszniejszych i najzdrowszych grzybów. Zostawia w tyle nawet prawdziwka
Zaplanuj zbiory już teraz. Wspomoże wątrobę i walkę z jesiennym przeziębieniem
Zaplanuj zbiory już teraz. Wspomoże wątrobę i walkę z jesiennym przeziębieniem
Znudziła mi się pizza na cienkim spodzie. Ta jest bardziej puszysta i smakuje jeszcze lepiej
Znudziła mi się pizza na cienkim spodzie. Ta jest bardziej puszysta i smakuje jeszcze lepiej
Z resztek ziemniaków robię krokiety. Z prostym sosem smakują jak marzenie
Z resztek ziemniaków robię krokiety. Z prostym sosem smakują jak marzenie
Gdy mam ochotę na pączki, wybieram te. Są jeszcze lepsze niż z różą
Gdy mam ochotę na pączki, wybieram te. Są jeszcze lepsze niż z różą
Dodaj dwie łyżki do ogórkowej. Rodzina okrzyknie cię mistrzem garnków
Dodaj dwie łyżki do ogórkowej. Rodzina okrzyknie cię mistrzem garnków
Daria na grzybobraniu. Sprawdziła ile grzybów można zebrać w godzinę
Daria na grzybobraniu. Sprawdziła ile grzybów można zebrać w godzinę
To sekret cukierników. Nie rozpuści się nawet na gorącej cynamonce
To sekret cukierników. Nie rozpuści się nawet na gorącej cynamonce
Popularna alternatywa dla sosu pomidorowego. Pizza jedna z najlepszych, jakie jadłam
Popularna alternatywa dla sosu pomidorowego. Pizza jedna z najlepszych, jakie jadłam
Do pizzy dodaję sezonowe warzywo. Przyjemnie słodkie, ale nie przytłacza
Do pizzy dodaję sezonowe warzywo. Przyjemnie słodkie, ale nie przytłacza
Pomidory faszeruję i wrzucam do piekarnika. Wychodzi pyszna przekąska na każdą imprezę
Pomidory faszeruję i wrzucam do piekarnika. Wychodzi pyszna przekąska na każdą imprezę