Makłowicz odradza dodawanie tego warzywa do rosołu. Polacy często to robią

Rosół z ziemniakami? Robert Makłowicz mówi wprost, że tego nie toleruje. Uważa, że o wiele smaczniejszą opcją jest spożywanie ulubionej przez Polaków zupy z makaronem lub ryżem.

ObrazekPixabay/Instagram/Robert Makłowicz
Sandra Biedrzańska

Rosół z ziemniakami? Makłowicz zdecydowanie odradza

Roberta Makłowicza z pewnością nie trzeba nikomu przedstawiać. Jego program był chętnie oglądany przez Polaków. Teraz równie chętnie odwiedzają jego kanał w serwisie YouTube czy inne profile w mediach społecznościowych. Nie jest tajemnicą, że ten znany kulinarny ekspert lubuje się nie tylko w tradycyjnej kuchni, ale i w odkrywaniu całkiem nowych smaków oraz w eksperymentowaniu. Jednak dodawanie ziemniaków do rosołu to coś, z czym się nie godzi. Mimo że jest to dość popularne w niektórych regionach Polski. Co więcej, jego zdaniem w roli dodatku do tej zupy o wiele bardziej sprawdza się po prostu makaron lub ewentualnie ryż.

Obrazek
Pixabay

Przepis na rosół według Roberta Makłowicza

Składniki

  • pół kury rosołowej
  • 500 g mięsa wołowego
  • 2 litry wody
  • 3 średnie marchewki
  • 2 niewielkie pietruszki
  • pół mniejszego selera
  • 1 mały por
  • 1 duża cebula
  • 1-2 liście laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie

Oczyść mięso, włóż do garnka i zalej zimną wodą. Następnie wrzuć liście laurowe i ziele angielskie. Gotuj całość przez około godzinę. Pamiętaj, aby od czasu do czasu usuwać powstające szumy.

Umyj i obierz warzywa. Cebulkę przypal. Wszystko wrzuć do gotującego się już wywaru. Po około godzinie dopraw rosół solą oraz pieprzem.

Serwuj z wybranymi dodatkami oraz natką pietruszki.

Z jakim dodatkiem rosół smakuje ci najbardziej?

Z kolei jeśli masz ochotę na deser, wypróbuj przepis na pyszny sernik z trzech składników. Znajdziesz do na naszym kanale w serwisie YouTube.

Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇