Rozmrożenie mięsa w kilka chwil? Zrobisz to bez trudu, ale pamiętaj o ważnej zasadzie

Nie raz zdarzyło się nam zapomnieć wyjąć na noc mięsa z zamrażalki, które miało stanowić jeden z elementów naszego obiadu. Wtedy albo zamawiamy jedzenie, albo... sięgamy po szybką i skuteczną metodę rozmrażania mięsa. Rozmrożenie mięsa w kilka chwil? Nic prostszego!

Obrazek
Paulina

Warto zaznaczyć, że rozmrażanie mięsa w lodówce jest najlepszym sposobem. Niska temperatura hamuje proces rozwoju szkodliwych mikroorganizmów. Mięso wyjmujemy z zamrażarki, przekładamy do głębszego naczynia i wstawiamy do lodówki. Mięso rozmrażane w ten sposób na pewno będzie bezpieczne do spożycia, ale wymaga to bardzo dużo czasu. Jeśli więc chcemy zrobić to szybko, to idealnie sprawdzi się kuchenka mikrofalowa.

Rozmrażanie w mikrofali

Jest to bardzo wygodny sposób, niewymagający od nas zbyt dużej uwagi. Jak szybko to zrobić? Wyjmij mięso z torby foliowej i przełóż do naczynia. Do rozmrożenia potrzebujesz funkcji defrost. Większość urządzeń ją posiada i ułatwi ci to przygotowanie szybko obiadu.

Większe produkty takie jak kurczaka przed umieszczeniem w mikrofalówce warto owinąć papierem do pieczenia. Dzięki temu zyskamy pewność, że rozmrażanie będzie równomierne. Często się zdarza, że podczas takiego procesu produkty rozmrażają się nierównomiernie. Dlatego na przykład jednogarnkowe dania, warto kilka razy przemieszać.

Rozmrożenie mięsa w kilka chwil

Rozmrażanie w piekarniku

Piekarnik to kolejne urządzenie, które umożliwia nam szybkie rozmrożenie mięsa. Natomiast tak jak w przypadku mikrofali, musi on posiadać funkcje rozmrażania. Cały proces odbywa się tu bez włączania grzejników – podczas rozmrażania pracują tylko wentylatory. W piekarniku dobrze rozmrażają się mięsa, ale również inne produkty.

Rozmrożenie mięsa w kilka chwil

Rozmrożenie mięsa w kilka chwil - użyj wody!

Jeśli natomiast masz nieco więcej czasu, to w godzinę możesz rozmrozić mięso przy użyciu wody. Mięso należy umieść w woreczku strunowym i szczelnie zamknąć. Następnie włożyć mięso do miski i zalać zimną wodą. Wymieniaj wodę co 20 minut.

Taki proces sprawi, że po godzinie twoje mięso będzie gotowe do obróbki. Rozmrażanie mięsa nie musi być długotrwałym procesem - skorzystaj z omówionych sposobów i w prosty sposób rozmroź przechowywane porcje. Nie stracisz przy tym walorów smakowych ani wartości odżywczych produktu. Mrożone mięso poddane odpowiedniej obróbce możesz z powodzeniem wykorzystać jako składnik wielu smacznych dań.

Wybrane dla Ciebie
Nie gotuję brukselki w wodzie. Wychodzi delikatniejsza, a jej zapach nie przypomina koszmaru z przedszkola
Nie gotuję brukselki w wodzie. Wychodzi delikatniejsza, a jej zapach nie przypomina koszmaru z przedszkola
Polska zupa uznana za jedną z najgorszych na świecie. W Poznaniu zjesz na 11 listopada
Polska zupa uznana za jedną z najgorszych na świecie. W Poznaniu zjesz na 11 listopada
Tak upieczesz najlepszą wołowinę. Wielu zapomina o ostatnim kroku
Tak upieczesz najlepszą wołowinę. Wielu zapomina o ostatnim kroku
Na 1 listopada przygotuję na wystawny obiad. Mięso jest delikatne, miękkie i zachowuje soczystość
Na 1 listopada przygotuję na wystawny obiad. Mięso jest delikatne, miękkie i zachowuje soczystość
Zamiast zawijać pół dnia, robię takie kotleciki i zalewam sosem. Na Wszystkich Świętych zachwycają każdego
Zamiast zawijać pół dnia, robię takie kotleciki i zalewam sosem. Na Wszystkich Świętych zachwycają każdego
Dzień wcześniej robię aromatyczny gulasz. Na Wszystkich Świętych tylko odgrzewam po przyjściu z cmentarza
Dzień wcześniej robię aromatyczny gulasz. Na Wszystkich Świętych tylko odgrzewam po przyjściu z cmentarza
Ten grzyb rośnie, gdy wszystkie inne się kończą. Jest naprawdę smaczny, a mimo to mało kto go zna
Ten grzyb rośnie, gdy wszystkie inne się kończą. Jest naprawdę smaczny, a mimo to mało kto go zna
Grzybiarze je pomijają. W pierogach lepsze niż podgrzybki
Grzybiarze je pomijają. W pierogach lepsze niż podgrzybki
Nie daj się skusić na kolor, bo skład cię odstraszy. Jesienią kupuj tylko takie suszone owoce
Nie daj się skusić na kolor, bo skład cię odstraszy. Jesienią kupuj tylko takie suszone owoce
W PRL-u rodzice wpychali je nam prosto z wody. Ja robię w pysznej wersji i wszyscy zajadają już ze smakiem
W PRL-u rodzice wpychali je nam prosto z wody. Ja robię w pysznej wersji i wszyscy zajadają już ze smakiem
Dodaj do pomidorówki pod koniec gotowania. Smak będzie pełniejszy, a jej konsystencja aksamitna i delikatna
Dodaj do pomidorówki pod koniec gotowania. Smak będzie pełniejszy, a jej konsystencja aksamitna i delikatna
Zalej jabłka tym płynem. Nie ściemnieją nawet po długich godzinach w śniadaniówce
Zalej jabłka tym płynem. Nie ściemnieją nawet po długich godzinach w śniadaniówce