Różnica między warzywami i jarzynami jest zasadnicza. Nawet mistrzowie kuchni o tym nie wiedzą!

O ile termin włoszczyzny jest raczej jasny i rozumiany przez wszystkich, o tyle sprawa warzyw i jarzyn nie jest już taka prosta. Problem polega nie tylko na powszechnym stosowaniu tych nazw zamiennie, ale i na różnym ich rozumieniu w zależności od źródła. Jak to więc jest z jarzynami, warzywami i włoszczyzną? Jaka jest różnica między warzywami i jarzynami?

ObrazekPyszności; Foto: Pexels
Sandra Biedrzańska

Różnica między warzywami i jarzynami

Warzywa i jarzyny są to dwie osobne nazwy, które niezwykle często są używane zamiennie. Warto jednak wiedzieć, że pod względem etymologicznym, mają one zupełnie różne znaczenie.

Słowo „warzywa” pochodzi od warzenia, czyli gotowania. Oznacza więc rośliny, które spożywa się po uprzednim przeprowadzeniu obróbki termicznej.

Nazwa jarzyn pochodzi z kolei od słowa „jare” i oznacza rośliny spożywane w stanie jarym, czyli świeżym, na surowo.

Obrazek
Warzywa - Pyszności; Foto: Pexels

Różnica między warzywami i jarzynami. rozróżnienie słownikowe

Idąc za Słownikiem Języka Polskiego PWN, warzywa oznaczają rośliny zielne, których liście, bulwy. korzenie, kwiatostany albo owoce można spożywać zarówno w postaci surowej, jak i po poddaniu obróbce termicznej, czyi ugotowaniu, upieczeniu czy też usmażeniu lub ugrillowaniu.

Jeśli chodzi o jarzyny, są to z kolei jadalne części roślin warzywnych, czyli właśnie te bulwy, liście, korzenie, kwiatostany lub owoce roślin zielnych, które wyrastają w trakcie jednego okresu wegetacyjnego. Sadzi się je lub sieje na wiosnę i zjada się je na tylko po obróbce cieplnej.

Obrazek
Pyszności; Foto: Pexels

Włoszczyzna – czym jest, skąd pochodzi?

Włoszczyzna jest to z kolei gotowy zestaw części surowych roślin zielnych, które dodaje się najczęściej do zup czy rosołu. Można z nich przyrządzić również inne potrawy: sosy, potrawki, gulasze. Do włoszczyzny należą przede wszystkim: korzeń marchwi, korzeń pietruszki, korzeń selera. Czasami w zestawie znajdują się również liście pora, natka pietruszki, liście kapusty.

Nazwa włoszczyzny wywodzi się z legendy o królowej Bonie, która to sprowadziła do Polski wiele warzyw wcześniej nieznanych w naszym kraju. Do takich warzyw należą np. por i seler. Marchew i pietruszka były już uprawiane i spożywane na polskich ziemiach. Jednak to właśnie królowa Bona wprowadziła zwyczaj dodawania do sosów i zup gotowego zestawu złożonego z tych właśnie warzyw.

Obrazek
Pyszności; Foto: Pexels

Warzywa czy jarzyny?

Jaki wniosek może wynikać z powyższych rozróżnień? W zależności od przyjętego źródła, jarzyny i warzywa można rozumieć zupełnie na odwrót.

Biorąc pod uwagę etymologię nazewnictwa, np. sałata będzie jarzyną, ziemniaki warzywem, a marchewka jednym i drugim. Patrząc jednak na definicje słownikowe, to jarzyną będzie ugotowany seler albo por, a warzywem zjadany na surowo ogórek. Według definicji to przecież jarzyny jada się po ugotowaniu, dlatego mówimy o zupie jarzynowej czy sałatce jarzynowej, a warzywa można jeść na surowo.

Tak naprawdę aktualnie słów tych używa się zamiennie i nikt nie wnika w ich głębsze znaczenie. Jedno i drugie oznacza rośliny, które są zdrowe pod każdą postacią i warto wprowadzić je do swojej diety i spożywać jak najczęściej. Dostarczają one mnóstwo witamin i składników mineralnych, poprawiają zdrowie fizyczne i psychiczne. Nie ma więc większego znaczenia, czy będziemy spożywać jarzyny czy warzywa. Ważne, by w ogóle gościły one na naszych stołach – i to w jak największych ilościach.

Autor: Halina Basek

Jeśli masz ochotę na pyszną na pyszną zupę, która stawia na nogi bardzo szybko w tym okresie zimowo-wiosennym spróbuj koniecznie rosołu pięciu przemian z naszego kanału w serwisie YouTube.

Wybrane dla Ciebie

Ania Starmach zdradziła swój sposób na kurki. Nie męczy się z czyszczeniem
Ania Starmach zdradziła swój sposób na kurki. Nie męczy się z czyszczeniem
Ekspert mówi wprost. Taka kawa najlepiej wpływa na organizm
Ekspert mówi wprost. Taka kawa najlepiej wpływa na organizm
Zamiast kupować wędlinę na kanapki, robię salceson z jajkiem. Tak pyszny, że znika w mig
Zamiast kupować wędlinę na kanapki, robię salceson z jajkiem. Tak pyszny, że znika w mig
Na widok tych naleśników aż cieknie ślinka. Sekretem jest nietypowy farsz
Na widok tych naleśników aż cieknie ślinka. Sekretem jest nietypowy farsz
Mięciutkie i soczyste kotlety bez zbędnego tłuszczu. Sto razy smaczniejsze niż zwykłe mielone
Mięciutkie i soczyste kotlety bez zbędnego tłuszczu. Sto razy smaczniejsze niż zwykłe mielone
Dietetycy z czystym sumieniem polecają tę rybę. Jest dobra dla sercowców
Dietetycy z czystym sumieniem polecają tę rybę. Jest dobra dla sercowców
Za zimno na chłodnik? Tego lata gotuję zupę buraczkową jak u babci
Za zimno na chłodnik? Tego lata gotuję zupę buraczkową jak u babci
Mało kto wie, że te kwiaty są jadalne. Możesz nadziać serkiem albo dodać do jajecznicy
Mało kto wie, że te kwiaty są jadalne. Możesz nadziać serkiem albo dodać do jajecznicy
Ekspresowe roladki, które uwielbiam latem. Szybki i zdrowy obiad
Ekspresowe roladki, które uwielbiam latem. Szybki i zdrowy obiad
Zrobienie tych jagodzianek zajmuje mi 30 minut. Wszystko dzięki jednemu składnikowi
Zrobienie tych jagodzianek zajmuje mi 30 minut. Wszystko dzięki jednemu składnikowi
To najlepsza temperatura do kiszenia. Ogórki wychodzą wtedy jędrne i chrupiące
To najlepsza temperatura do kiszenia. Ogórki wychodzą wtedy jędrne i chrupiące
Taką fasolę jadłam pierwszy raz w Bułgarii. Posmakowała mi tak bardzo, że musiałam zdobyć przepis
Taką fasolę jadłam pierwszy raz w Bułgarii. Posmakowała mi tak bardzo, że musiałam zdobyć przepis