PoradyTo popularny deser z czasów dzieciństwa. Do jego przygotowania nie potrzebujesz foremek

To popularny deser z czasów dzieciństwa. Do jego przygotowania nie potrzebujesz foremek

Rurki z kremem - Pyszności; Foto kadr z materiału na kanale YouTube SprintCooking
Rurki z kremem - Pyszności; Foto kadr z materiału na kanale YouTube SprintCooking
12.05.2023 12:03, aktualizacja: 12.05.2023 16:45

Są desery i słodkości, których smaku nigdy się nie zapomina. Kojarzy się je przede wszystkim z czasem dzieciństwa, ale równie chętnie spożywa się je w dorosłości. Do takiej kategorii na pewno należy zaliczyć rurki z kremem. To kultowy przysmak, który przygotowuje się przede wszystkim na Tłusty Czwartek, czy karnawał. Nic nie stoi na przeszkodzie, byś zrobił je również teraz. Szczególnie, że nie ma tu konieczności użycia foremek.

Mając ochotę na coś słodkiego, z pewnością sięgasz po przepisy na ciasta. Ich przygotowanie jest bardziej lub mniej skomplikowane - niektóre wymagają dłuższego pieczenia, ale na szczęście są też ciasta bez pieczenia. Jeśli akurat spodziewasz się gości lub po prostu masz ochotę na coś słodkiego i beztroski powrót do czasów dzieciństwa, to warto sięgnąć po rurki z kremem. Zamiast iść do cukierni, warto je zrobić w swoim domu. Szczególnie, że na pewno w twojej książce kucharskiej znajduje się przepis na rurki z kremem według receptury babci lub mamy. My postanowiliśmy zaprezentować ci ten najpopularniejszy przepis. Co ważne, nie ma tu konieczności użycia foremek.

Rurki z kremem - kultowy polski deser

Dlaczego warto zrobić rurki z kremem? To bez wątpienia kultowy polski deser, który zawsze zachwyca. Kruche ciasto i kremowe nadzienie to idealne połączenie, które zachwyca każdego miłośnika słodkości. Swoją popularność zyskały przede wszystkim w latach 80. i 90. XX wieku. Obecnie, sięga się po nie również chętnie. To małe, chrupiące rurki wypełnione słodkim kremem, często posypane cukrem pudrem lub polane polewą czekoladową. Ich przygotowanie nie jest trudne, ale wymaga trochę cierpliwości.

Rurki z kremem - Pyszności; Foto kadr z materiału na kanale YouTube Kuchnia Magdy
Rurki z kremem - Pyszności; Foto kadr z materiału na kanale YouTube Kuchnia Magdy

Rurki z kremem są popularne nie tylko w Polsce, ale także w innych krajach, takich jak Czechy, Słowacja, Niemcy czy Włochy. Są często serwowane na imprezach, urodzinach czy weselach, ale też można je znaleźć w cukierniach i lodziarniach. To deser, który kojarzy się z dzieciństwem i daje wiele przyjemności każdemu, kto spróbuje go po raz pierwszy.

Rurki z kremem przepis. Jak je zrobić bez użycia foremek?

Czy rurki z kremem bez foremek są w ogóle możliwe? Oczywiście, że tak. Jeśli akurat nie masz ich pod ręką, to z powodzeniem możesz je zastąpić, wykorzystując folię aluminiową. To właśnie z niej przygotujesz specjalne foremki, na które będziesz mógł nawinąć ciasto. Zobacz, jakie to proste.

Składniki na ciasto półkruche:

  • 250 g zimnego masła
  • 500 g mąki pszennej tortowej
  • 200 g śmietany
  • jajko
  • czubata łyżka cukru pudru.

Składniki na krem:

  • 250 g serka mascarpone
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 250 ml śmietanki kremówki
  • syrop owocowy dla koloru (opcjonalnie).
Przygotowanie rurek z kremem do pieczenia - Pyszności; Foto kadr z materiału na kanale YouTube Kuchnia Magdy
Przygotowanie rurek z kremem do pieczenia - Pyszności; Foto kadr z materiału na kanale YouTube Kuchnia Magdy

Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj ciasto półkruche. Na stolnicę przesiej mąkę, dodaj masło, jajko, cukier puder i śmietanę. Posiekaj składniki nożem i gdy się połączą, to energicznie zagnieć ciasto.
  2. Uformuj kulkę z ciasta, owiń folią spożywczą i wstaw na 60 minut do lodówki. Po tym czasie podziel ciasto na części. Każdą z nich cienko rozwałkuj i wytnij paski o szerokości 1,5 cm.
  3. Zrób foremki z folii aluminiowej. Złóż arkusz folii kilkukrotnie - tak by był sztywny. Gdy uzyskasz prostokąt o dłuższym boku 6-7 cm, to uformuj z niego stożek i nawiń paski ciasta na rurki.
  4. Ułóż foremki na blaszce do pieczenia. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni i piecz je przez 20 minut. Po tym czasie, pozostaw rurki do całkowitego ostygnięcia.
  5. Podczas pieczenia przygotuj krem. W tym celu ubij schłodzoną śmietankę na sztywno, dodając stopniowo cukier i mascarpone. Podziel krem na dwie części. Do jednej dodaj syrop owocowy i wymieszaj. W ten sposób uzyskasz dwa kolory kremu.
  6. Nadziej rurki kremem, przy pomocy rękawa cukierniczego. Rurki z kremem są gotowe. Smacznego!

Przygotuj racuchy z jabłkami. Przepis znajdziesz na naszym kanale wideo:

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także