Tej ryby unikaj jak ognia. Można nabawić się wielu dolegliwości, a dużo osób po nią sięga

Pomimo tego, że ryby stanowią ważny element diety, to są pewne gatunki, których spożycie może być groźne dla zdrowia. Co ważne, można je zakupić w wielu sklepach, czy marketach. Większość konsumentów, nawet nie zdaje sobie sprawy, że ryba maślana to przykład ryby, której spożycie wcale nie jest takie zdrowe. Sprawdź, dlaczego.

ObrazekGetty Images
Karol Wiak

Popularne gatunki ryb warto spożywać z wielu istotnych powodów. Nie tylko wyróżniają się smakiem, ale stanowią również niezwykle cenne źródło witamin, czy kwasów omega-3. Okazuje się jednak, że są pewne gatunki, które nigdy nie powinny znaleźć się w twoim menu. Na pewno jest to panga. Równie niebezpieczne może okazać się regularne spożywanie ryby maślanej. Dlaczego nie jest zalecana?

Ryba maślana - popularny, ale szkodliwy gatunek

Dlaczego regularne spożywanie ryb maślanych może być groźne dla zdrowia? Dzieje się tak z wielu istotnych powodów. Najważniejsze jest jednak to, że zawierają w sobie pochodne estrów, których organizm ludzki po prostu nie trawi. Pod nazwą ryb maślanych, tak naprawdę ukrywają się trzy gatunki ryb. A są to - eskolar, pompil i kostropak.

Obrazek
Ryba maślana - Pyszności; Foto Canva.com

Oprócz wspomnianych wcześniej pochodnych estrów, ryby te charakteryzują się dość dużą zawartością tłuszczu, którego znajdziesz tu nawet 21 proc. Pomimo tego, że samo mięso jest smaczne, to aż blisko 90 proc. tłuszczu, jaki się w nim znajduje, stanowią estry parafiny, których organizm ludzki po prostu nie trawi. Oznacza to, że ryba maślana i jej nadmierne spożywanie, może powodować takie dolegliwości, jak bóle żołądkowo-jelitowe, wymioty, biegunka, bóle głowy, czy dolegliwości sercowe.

Ryba maślana w diecie - kto nie powinien jej spożywać?

Tak naprawdę, jej spożywanie powinien ograniczyć niemal każdy. Są jednak pewne grupy osób, które w ogóle nie powinny po nią sięgać. Należy tu zaliczyć przede wszystkim  kobiety w ciąży, czy osoby, które mają problemy z jelitami, jak i złym wchłanianiem składników odżywczych.

Obrazek
Ryby - Pyszności; Foto Canva.com

Jeśli chcesz już zjeść rybę maślaną, to pamiętaj, by sięgać po nią rzadko, a najlepiej jest przyrządzić ją w formie gotowanej. Gotowanie zapewnia usunięcie większej ilości szkodliwego tłuszczu z mięsa. Pamiętaj, że wywaru po ugotowaniu ryby, nie należy używać do przygotowania sosu.

Jak rozpoznać rybę maślaną?

Skoro ryba maślana jest szkodliwa, to jak ją rozpoznać, by uniknąć nieprzyjemności, związanych z jej spożyciem? Kluczowe w tym wszystkim jest odpowiednie oznakowanie. Ryby maślane mogą być wprowadzone do obrotu tylko i wyłącznie w formie opakowanej. Co ważne, muszą posiadać odpowiednie oznaczenia, aby zapewnić konsumentom informacje na temat metod przygotowania i szkodliwości, która wynika w związku z obecnością szkodliwych substancji. Warto jednak unikać jej zakupu podczas wizyty w sklepie.

Szukasz bezmięsnej inspiracji na obiad? Na naszym kanale YouTube znajdziesz przepis na kotlety ziemniaczane z serem:

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej