Jest zdecydowanie lepsza od ryby po grecku. Moja rodzina ją uwielbia!

Co powiesz na połączenie popularnych warzyw i filetów rybnych? Niezależnie od tego, czy szukasz pomysłu na obiad, czy chcesz przygotować przekąskę na rodzinne spotkanie, to wiedz, że ryba po japońsku będzie świetnym wyborem. Zwłaszcza że sezon na ryby bałtyckie trwa w najlepsze. Poznaj najlepszy przepis i przekonaj się do ryby w tym wydaniu. Niemal od razu stanie się twoim ulubionym daniem.

ObrazekRyba po japońsku - Pyszności; Foto kadr z materiału na kanale YouTube Kulinarne przygody
Karol Wiak
SKOMENTUJ

Nie od dziś wiadomo, że ryby odgrywają znaczącą rolę w diecie. A jeśli do tych popularnych filetów dodasz warzywa sezonowe, to będzie jeszcze lepiej. Ryba po japońsku to danie, które musisz zrobić. Jest prosta do zrobienia, smaczna i zachwyci twoich domowników i gości. Dania z ryb są smaczne, ale taka wersja ryby to kulinarny hit. Przekonaj się i przygotuj ją na każdą okazję. Co ważne, możesz podać ją na ciepło lub na zimno.

Ryba po japońsku — prawdziwy hit wśród dań z ryb

Pewnego rodzaju standardem jest to, że na wszelkiego typu spotkaniach, czy świętach najczęściej pojawia się ryba po grecku. W przypadku ryby po japońsku można pokusić się o stwierdzenie, że jest podobna, ale nieco inna. Jakie są różnice i w jaki sposób przygotowuje się filety rybne? Mianowicie, smaży się je w cieście naleśnikowym i przekłada warzywami. Całość pokrywa się słodko-kwaśnym sosem. Można sięgnąć po popularnego dorsza, zwłaszcza w momencie, gdy trwa sezon na dorsza lub inne ryby, takie jak miruna czy mintaj.

Obrazek
Smażenie ryby - Pyszności; Foto kadr z materiału na kanale YouTube Kuchnia Marioli

Przepis na rybę po japońsku — jak zrobić to smaczne danie?

Na święta, na spotkanie lub na obiad — każda okazja jest dobra, by poznać ryba po japońsku przepis. Przygotowanie jest banalnie proste, a ty będziesz mógł cieszyć się smakiem ulubionej ryby, przygotowanej w ciekawy sposób. Stanie się twoim kulinarnym hitem!

Składniki:

  • 1 kg filetów z dorsza, mintaja lub miruny,
  • słoik ogórków konserwowych,
  • 2 duże cebule,
  • słoik papryki konserwowej,
  • vegeta,
  • bułka tarta,
  • mąka,
  • jajko,
  • olej.

Składniki na zalewę:

  • pół szklanki oleju,
  • 2 szklanki wody,
  • mały przecier pomidorowy,
  • 4 łyżki octu,
  • sól do smaku,
  • 4 łyżki ketchupu,
  • cukier - 4 łyżki.
Obrazek
Przygotowanie ryby po japońsku - Pyszności; Foto kadr z materiału na kanale YouTube Kuchnia Marioli

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę, paprykę i ogórki pokrój w drobne słupki. Rozmrożone, opłukane i osuszone filety rybne posyp vegetą.
  2. Obtocz rybę w jajku i mące połączonej z bułką tartą i smaż z obu stron na oleju.
  3. Zagotuj wodę, dodaj do niej wszystkie składniki zalewy i gotuj przez 3 minuty.
  4. Ryby i warzywa układaj warstwami i następnie zalej wszystko zalewą. Ryba po japońsku jest gotowa. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Jak szybko obrać młode ziemniaki? Do tego nie potrzebujesz nawet noża
Jak szybko obrać młode ziemniaki? Do tego nie potrzebujesz nawet noża
Do kompotu dodaję warzywo. Ma piękny kolor i poprawia trawienie
Do kompotu dodaję warzywo. Ma piękny kolor i poprawia trawienie
Na śniadanie robię słodką pastę twarogową. Dzieci czyszczą talerze do ostatniej kropelki
Na śniadanie robię słodką pastę twarogową. Dzieci czyszczą talerze do ostatniej kropelki
Lubisz kawę rozpuszczalną? Tak działa na twój organizm, gdy ją pijesz
Lubisz kawę rozpuszczalną? Tak działa na twój organizm, gdy ją pijesz
Do kawy wrzucam 1 tabletkę. Wygląda luksusowo i wymiata toksyny z organizmu jak miotła
Do kawy wrzucam 1 tabletkę. Wygląda luksusowo i wymiata toksyny z organizmu jak miotła
Dodaję ten owoc do sałatki z kapusty pekińskiej. Bije na głowę klasycznego gyrosa
Dodaję ten owoc do sałatki z kapusty pekińskiej. Bije na głowę klasycznego gyrosa
Wiele osób płucze truskawki na sitku. Nie mają świadomości, jak ogromny to błąd
Wiele osób płucze truskawki na sitku. Nie mają świadomości, jak ogromny to błąd
Polacy zjadają tylko pół kilograma rocznie. Jest chude i zdrowsze niż kurczak czy wieprzowina
Polacy zjadają tylko pół kilograma rocznie. Jest chude i zdrowsze niż kurczak czy wieprzowina
Wlewam do ciasta na naleśniki wraz z mlekiem. Wychodzą delikatne, ale się nie rwą
Wlewam do ciasta na naleśniki wraz z mlekiem. Wychodzą delikatne, ale się nie rwą
O tym mięsie prawie zapomnieliśmy, a było hitem PRL. Jest idealne na gulasz
O tym mięsie prawie zapomnieliśmy, a było hitem PRL. Jest idealne na gulasz
Robię na obiad, chociaż mało kto je kupuje. Te ryby są zdrowe jak popularne gatunki
Robię na obiad, chociaż mało kto je kupuje. Te ryby są zdrowe jak popularne gatunki
Zrób japońskie kanapki z owocami. Rodzina będzie biła ci za to brawo
Zrób japońskie kanapki z owocami. Rodzina będzie biła ci za to brawo