Przepis na podkarpacki ryziok. Ciasto z drożdży i ryżu jak za dawnych lat
Ryziok to podkarpackie, proste ciasto, które powstaje z połączenia drożdży, ryżu, cukru i mleka. Zapomniany przepis sprzed lat powoli wraca do łask.
11.01.2023 14:34
Kuchnia ze wschodu
Podkarpacka kuchnia kojarzy się nam z prostotą. Proziaki, fuczki, pieczone pstrągi czy też pierogi huculskie to dania, które część z nas kojarzy lub miała okazję ich nawet spróbować. Nieco mniej znane jest ryziok, czyli ciasto drożdżowe wypełnione ugotowanym wcześniej na pół twardo ryżem. Ten deser króluje głównie u Lasowiaków, mieszkańców południowo-wschodniej części Puszczy Sandomierskiej. Dawniej gospodynie domowe raz na kilka tygodni wypiekały domowy chleb. Korzystając z rozgrzanego pieca, tworzyły również inne drożdżowe wypieki. Jednym z nich było drożdżowo-ryżowe ciasto. Dziś mamy dla ciebie przepis, który w naszej rodzinie jest już od dziesiątek lat. To ciasto jest wilgotne i lekko słodkie, a znajdujący się w środku ryż pozostaje zwarty i jędrny.
Zobacz także
Ryziok
Składniki:
- niepełna szklanka ryżu
- 3 szklanki wody
- 100 ml mleka
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka suszonych drożdży
- 0,5 łyżeczki soli
- 3 szklanki mąki
- 2 łyżki oleju
Sposób przygotowania
Ryż przepłucz na sitku pod bieżącą wodą. Przełóż do garnka i zalej wodą. Gotuj pod przykryciem na średnim ogniu, aż wchłonie całą wodę. Przełóż ugotowany ryż do miski i odstaw na 15 minut.
Do ciepłego mleka dodaj cukier oraz suszone drożdże i dokładnie wymieszaj. Powstały zaczyn wlej do ryżu, dodaj sól i przemieszaj. Przez sitko przesiej mąkę, aby nie powstały grudki i dodaj do ryżowej masy. Mąkę dodawaj stopniowo, cały czas mieszając. Na koniec zagnieć ciasto, dodając olej. Przykryj miskę czystą ściereczką lub folią spożywczą i odstaw ciasto na godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie wyrób ciasto i umieść w formie wyłożonej papierem do pieczenia. Odstaw do wyrośnięcia na 15 minut. Piecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 50-60 minut.
Po tym czasie nasz podkarpacki deser jest już gotowy. Poczekaj aż przestygnie i podziel go na kawałki. Smacznego!
Przepis na domowe chipsy bez grama tłuszczu znajdziesz na naszym kanale YouTube