Przepis na podkarpacki ryziok. Ciasto z drożdży i ryżu jak za dawnych lat

Ryziok to podkarpackie, proste ciasto, które powstaje z połączenia drożdży, ryżu, cukru i mleka. Zapomniany przepis sprzed lat powoli wraca do łask.

ObrazekPyszności - Fot. Adobe Stock
Ewa

Kuchnia ze wschodu

Podkarpacka kuchnia kojarzy się nam z prostotą. Proziaki, fuczki, pieczone pstrągi czy też pierogi huculskie to dania, które część z nas kojarzy lub miała okazję ich nawet spróbować. Nieco mniej znane jest ryziok, czyli ciasto drożdżowe wypełnione ugotowanym wcześniej na pół twardo ryżem. Ten deser króluje głównie u Lasowiaków, mieszkańców południowo-wschodniej części Puszczy Sandomierskiej. Dawniej gospodynie domowe raz na kilka tygodni wypiekały domowy chleb. Korzystając z rozgrzanego pieca, tworzyły również inne drożdżowe wypieki. Jednym z nich było drożdżowo-ryżowe ciasto. Dziś mamy dla ciebie przepis, który w naszej rodzinie jest już od dziesiątek lat. To ciasto jest wilgotne i lekko słodkie, a znajdujący się w środku ryż pozostaje zwarty i jędrny.

 

Ryziok

Składniki:

  • niepełna szklanka ryżu
  • 3 szklanki wody
  • 100 ml mleka
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka suszonych drożdży
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 3 szklanki mąki
  • 2 łyżki oleju

Sposób przygotowania

Ryż przepłucz na sitku pod bieżącą wodą. Przełóż do garnka i zalej wodą. Gotuj pod przykryciem na średnim ogniu, aż wchłonie całą wodę. Przełóż ugotowany ryż do miski i odstaw na 15 minut.

Ryziok- Pyszności/ źródło: kadr z kanału einfach lecker
Ryziok- Pyszności/ źródło: kadr z kanału einfach lecker

Do ciepłego mleka dodaj cukier oraz suszone drożdże i dokładnie wymieszaj. Powstały zaczyn wlej do ryżu, dodaj sól i przemieszaj. Przez sitko przesiej mąkę, aby nie powstały grudki i dodaj do ryżowej masy. Mąkę dodawaj stopniowo, cały czas mieszając. Na koniec zagnieć ciasto, dodając olej. Przykryj miskę czystą ściereczką lub folią spożywczą i odstaw ciasto na godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie wyrób ciasto i umieść w formie wyłożonej papierem do pieczenia.  Odstaw do wyrośnięcia na 15 minut. Piecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 50-60 minut.

Ryziok- Pyszności/ źródło: kadr z kanału einfach lecker
Ryziok- Pyszności/ źródło: kadr z kanału einfach lecker

Po tym czasie nasz podkarpacki deser jest już gotowy. Poczekaj aż przestygnie i podziel go na kawałki. Smacznego!

Przepis na domowe chipsy bez grama tłuszczu znajdziesz na naszym kanale YouTube

Wybrane dla Ciebie
Dodaję do jesiennej owsianki. Mózg wskakuje na wyższe obroty, a jelita działają jak w zegarku
Dodaję do jesiennej owsianki. Mózg wskakuje na wyższe obroty, a jelita działają jak w zegarku
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
To jedna z najzdrowszych ryb. Ma dużo białka, delikatny smak i nie rozpada się na patelni
To jedna z najzdrowszych ryb. Ma dużo białka, delikatny smak i nie rozpada się na patelni
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
W PRL-u ten napój piły nawet dzieci. Wtedy jeszcze nikt nie miał świadomości, jak wpływa na organizm
W PRL-u ten napój piły nawet dzieci. Wtedy jeszcze nikt nie miał świadomości, jak wpływa na organizm
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem