Wyszedł na jaw przepis na czerwony barszcz z 1910 roku. Dzięki prostemu patentowi miał boski kolor

Jeśli chodzi o tradycję zup w Polsce, można by o tym napisać niejedną książkę. Są jednak dwie zupy, których historia jest zdecydowanie najdłuższa. Są to oczywiście barszcze. A ponieważ wielkimi krokami zbliżają się święta, podamy wam dzisiaj unikalny przepis na barszcz czerwony z 1910 r., którym zachwycicie całą rodzinę.

Barszcz czerwony z 1910 r.Barszcz czerwony z 1910 r. - Pyszności; Foto: Canva

Chociaż pierwsze wzmianki o barszczu czerwonym z grzybowym farszem jako potrawie wigilijnej pochodzą z XVI wieku, to sam barszcz sięga jeszcze wcześniejszych czasów.

Można się tego zresztą domyślić, biorąc pod uwagę nazwę tej zupy. Początkowo barszcz był bowiem przyrządzany właśnie z heracleum sphondylium, czyli barszczu zwyczajnego - rośliny z rodziny selerowatych.

Obrazek
Barszcz czerwony z 1910 r. - Pyszności; foto: Wikipedia

Dopiero później porzucono ten zwyczaj i zaczęto przyrządzać zakwas buraczany. I to właśnie ten składnik jest meritum barszczu czerwonego, a jego użycie jest coraz mniej popularne w XXI wieku. Jednak przepis na barszcz czerwony z 1910 r. - jak się domyślacie - go nie pomija. Jego użycie gwarantuje wspaniałe doznania smakowe, wizualne i oczywiście: pełen szacunek u każdej babci w rodzinie.

Barszcz czerwony z 1910 r.

Składniki:

  • 1 litr zakwasu z buraków
  • 2 litry wody
  • 3 buraki
  • 4 liście laurowe
  • 5 kuleczek ziela angielskiego
  • 7 ziarenek pieprzu
  • 15 sztuk suszonych grzybów
  • 2 cebuli
  • 1 seler
  • 3 pietruszki
  • 5 marchewek
  • sól, pieprz, cukier, majeranek

Sposób przygotowania:

Marchewkę, pietruszkę i selera obierz i pokrój w ćwiartki. Cebulę opal.

Teraz warzywa wrzuć do wody, dodaj ziele angielskie, liść laurowy, pieprz i suszone grzyby. Dwa buraki przekrój na pół i również dorzuć do garnka. Gotuj na średnim ogniu przez półtorej godziny.

Po tym czasie dolej do zupy zakwas buraczany. Zrób to na kilka razy i sprawdzaj kwaśność swojego barszczu - może postanowisz zredukować lub zwiększyć dawkę zakwasu. Pamiętaj, że od tego momentu nie powinnaś doprowadzać zupy do wrzenia.

Obrazek
Barszcz czerwony z 1910 r. - Pyszności; foto: Canva

Ostatniego buraka zetrzyj na średnich oczkach tarki i wrzuć do garnka. Dodanie go do zupy dopiero na tym etapie sprawi, że barszcz będzie miał piękny, czerwony kolor.

Dopraw solą, pieprzem, cukrem i majerankiem. Zdejmij z ognia i odłóż do schłodzenia - najlepiej na kilka godzin. Następnie przecedź.

Skoro był już tradycyjny barszcz czerwony, to może teraz żur? Przepis w tym filmiku z naszego kanału na YouTube.

Wybrane dla Ciebie
Na deser zrób charoset. Szybszy niż szarlotka, a pachnie na kilometr
Na deser zrób charoset. Szybszy niż szarlotka, a pachnie na kilometr
Wychodzą mięciutkie i pachną sernikiem. Wystarczy dodać do masy ten proszek
Wychodzą mięciutkie i pachną sernikiem. Wystarczy dodać do masy ten proszek
W piątki faszeruję ziemniaki. Pod serem skrywają pyszną niespodziankę
W piątki faszeruję ziemniaki. Pod serem skrywają pyszną niespodziankę
Tę sałatkę na pewno zrobię na Wszystkich Świętych. W imieniny zniknęła niemal od razu
Tę sałatkę na pewno zrobię na Wszystkich Świętych. W imieniny zniknęła niemal od razu
Dodaję do jesiennej owsianki. Mózg wskakuje na wyższe obroty, a jelita działają jak w zegarku
Dodaję do jesiennej owsianki. Mózg wskakuje na wyższe obroty, a jelita działają jak w zegarku
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
To jedna z najzdrowszych ryb. Ma dużo białka, delikatny smak i nie rozpada się na patelni
To jedna z najzdrowszych ryb. Ma dużo białka, delikatny smak i nie rozpada się na patelni
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji