Wyszedł na jaw przepis na czerwony barszcz z 1910 roku. Dzięki prostemu patentowi miał boski kolor

Jeśli chodzi o tradycję zup w Polsce, można by o tym napisać niejedną książkę. Są jednak dwie zupy, których historia jest zdecydowanie najdłuższa. Są to oczywiście barszcze. A ponieważ wielkimi krokami zbliżają się święta, podamy wam dzisiaj unikalny przepis na barszcz czerwony z 1910 r., którym zachwycicie całą rodzinę.

Barszcz czerwony z 1910 r.Barszcz czerwony z 1910 r. - Pyszności; Foto: Canva

Chociaż pierwsze wzmianki o barszczu czerwonym z grzybowym farszem jako potrawie wigilijnej pochodzą z XVI wieku, to sam barszcz sięga jeszcze wcześniejszych czasów.

Można się tego zresztą domyślić, biorąc pod uwagę nazwę tej zupy. Początkowo barszcz był bowiem przyrządzany właśnie z heracleum sphondylium, czyli barszczu zwyczajnego - rośliny z rodziny selerowatych.

Obrazek
Barszcz czerwony z 1910 r. - Pyszności; foto: Wikipedia

Dopiero później porzucono ten zwyczaj i zaczęto przyrządzać zakwas buraczany. I to właśnie ten składnik jest meritum barszczu czerwonego, a jego użycie jest coraz mniej popularne w XXI wieku. Jednak przepis na barszcz czerwony z 1910 r. - jak się domyślacie - go nie pomija. Jego użycie gwarantuje wspaniałe doznania smakowe, wizualne i oczywiście: pełen szacunek u każdej babci w rodzinie.

Barszcz czerwony z 1910 r.

Składniki:

  • 1 litr zakwasu z buraków
  • 2 litry wody
  • 3 buraki
  • 4 liście laurowe
  • 5 kuleczek ziela angielskiego
  • 7 ziarenek pieprzu
  • 15 sztuk suszonych grzybów
  • 2 cebuli
  • 1 seler
  • 3 pietruszki
  • 5 marchewek
  • sól, pieprz, cukier, majeranek

Sposób przygotowania:

Marchewkę, pietruszkę i selera obierz i pokrój w ćwiartki. Cebulę opal.

Teraz warzywa wrzuć do wody, dodaj ziele angielskie, liść laurowy, pieprz i suszone grzyby. Dwa buraki przekrój na pół i również dorzuć do garnka. Gotuj na średnim ogniu przez półtorej godziny.

Po tym czasie dolej do zupy zakwas buraczany. Zrób to na kilka razy i sprawdzaj kwaśność swojego barszczu - może postanowisz zredukować lub zwiększyć dawkę zakwasu. Pamiętaj, że od tego momentu nie powinnaś doprowadzać zupy do wrzenia.

Obrazek
Barszcz czerwony z 1910 r. - Pyszności; foto: Canva

Ostatniego buraka zetrzyj na średnich oczkach tarki i wrzuć do garnka. Dodanie go do zupy dopiero na tym etapie sprawi, że barszcz będzie miał piękny, czerwony kolor.

Dopraw solą, pieprzem, cukrem i majerankiem. Zdejmij z ognia i odłóż do schłodzenia - najlepiej na kilka godzin. Następnie przecedź.

Skoro był już tradycyjny barszcz czerwony, to może teraz żur? Przepis w tym filmiku z naszego kanału na YouTube.

Wybrane dla Ciebie
Podpatrzyłam u cioci z Białegostoku. Co roku wszyscy czekają na ten deser
Podpatrzyłam u cioci z Białegostoku. Co roku wszyscy czekają na ten deser
Dodaję do wody, w której moczą się śledzie. Stają się delikatniejsze, a ich zapach bardziej neutralny
Dodaję do wody, w której moczą się śledzie. Stają się delikatniejsze, a ich zapach bardziej neutralny
Może zastąpić jarzynową. Sprawdź, jak zrobić sałatkę milionera
Może zastąpić jarzynową. Sprawdź, jak zrobić sałatkę milionera
Zamiast barszczu czy grzybowej, gotuję postny rosół. Rodzina kręci nosem, ale po pierwszej łyżce każdy chwali
Zamiast barszczu czy grzybowej, gotuję postny rosół. Rodzina kręci nosem, ale po pierwszej łyżce każdy chwali
Zamiast gotować w kompocie, dodaję do pierogów. Dzieci zajadają jak szalone
Zamiast gotować w kompocie, dodaję do pierogów. Dzieci zajadają jak szalone
Spróbowałam we Włoszech. Zamiast sosu pomidorowego w środku czeka coś innego
Spróbowałam we Włoszech. Zamiast sosu pomidorowego w środku czeka coś innego
Mięciutki i aromatyczny boczek na święta. Sekretem jest specjalna marynata
Mięciutki i aromatyczny boczek na święta. Sekretem jest specjalna marynata
Nie lane i nie kładzione. Ciocia z Niemiec pokazała mi, jak zrobić szwabskie kluseczki do zupy i sosu
Nie lane i nie kładzione. Ciocia z Niemiec pokazała mi, jak zrobić szwabskie kluseczki do zupy i sosu
Każdy fan kurczaka zakocha się w tym przepisie. Aksamitny i pełen smaku sos robi robotę
Każdy fan kurczaka zakocha się w tym przepisie. Aksamitny i pełen smaku sos robi robotę
Większość nie wie, co oznacza sina obwódka wokół żółtka. Wyjaśnijmy raz na zawsze
Większość nie wie, co oznacza sina obwódka wokół żółtka. Wyjaśnijmy raz na zawsze
Tortillę zostawiam w szafce. Z tego placka robię najlepsze roladki
Tortillę zostawiam w szafce. Z tego placka robię najlepsze roladki
Niemiecki wynalazek nafaszerowany chemią i cukrem. Lepiej unikaj
Niemiecki wynalazek nafaszerowany chemią i cukrem. Lepiej unikaj
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟