Rzeżucha w domu. Jak ją uprawiać, by była gotowa na Wielkanoc?

Rzeżucha kojarzy się ze świętami wielkanocnymi, ponieważ jest symbolem wiosny i odrodzenia, co także symbolizuje zmartwychwstanie Jezusa Chrystusa. Wiele osób samodzielnie uprawia ją w domu przed świętami. Jak to zrobić?

ObrazekClose up of watercress sprouts, Brussels, Belgium
Patrycja Nowak

Czym jest rzeżucha?

Rzeżucha (Lepidium sativum) to jednoroczna roślina z rodziny kapustowatych (Brassicaceae), pochodząca z obszaru Azji Środkowej i Europy Wschodniej. Roślina ta jest popularnym warzywem, które jest często stosowane do przekąsek, sałatek i jako dodatek do innych potraw. Ma charakterystyczny, ostry smak, który pochodzi z jej zawartości gorzkiego olejku eterycznego. Liście rzeżuchy są niskokaloryczne i bogate w składniki odżywcze, takie jak między innymi witaminy (witamina C, witamina K, foliany), minerały (w tym wapń, żelazo i potas) oraz błonnik.

Jak uprawiać rzeżuchę w domu?

Czego potrzebujesz:

  • pojemnika lub płytkiego talerza
  • waty lub ziemi uniwersalnej
  • nasion rzeżuchy

Sposób uprawy:

  1. Jak rzeżucha może wyrosnąć w domu? Po pierwsze wybierz pojemnik — może to być doniczka lub płytki talerz. Ważne, aby miał otwory odpływowe, aby nadmiar wody mógł swobodnie odpłynąć.
  2. Wypełnij pojemnik ziemią — możesz użyć ziemi uniwersalnej lub specjalnej ziemi do sadzenia rzeżuchy.
  3. Rozsiej nasiona rzeżuchy — równomiernie rozłóż nasiona na powierzchni ziemi. Nie musisz ich przykrywać ziemią, ponieważ rzeżucha i tak wykiełkuje.
  4. Podlej rzeżuchę — woda powinna być dobrze rozproszona po całej powierzchni, ale nie powinna tworzyć kałuży.
  5. Ustaw pojemnik w miejscu z dobrym oświetleniem — rzeżucha potrzebuje dostępu do światła słonecznego, aby szybko kiełkować.
  6. Odpowiednio nawadniaj rzeżuchę — wilgotność powinna być utrzymywana na stałym poziomie, aby roślina mogła się prawidłowo rozwijać.
  7. Zbierz rzeżuchę, gdy jest gotowa — zwykle zajmuje to około 7-10 dni. Możesz zacząć zbierać rzeżuchę, gdy osiągnie wysokość około 2-5 cm.

Zobacz także wielki test chrzanów z supermarketów 2023. Który z nich jest najlepszy?

Wybrane dla Ciebie
Dodaję do pietruszki. W mig mam zdrową i smaczną surówkę
Dodaję do pietruszki. W mig mam zdrową i smaczną surówkę
Z tego warzywa robię kompot. Dzieci wypijają go prosto z garnka
Z tego warzywa robię kompot. Dzieci wypijają go prosto z garnka
Czym jest czerwona plamka na jajku? Wzbudza obrzydzenie, a nie każdy wie, co oznacza
Czym jest czerwona plamka na jajku? Wzbudza obrzydzenie, a nie każdy wie, co oznacza
Kobiety po 50-tce powinny używać. Reguluje hormony i spowalnia procesy starzenia
Kobiety po 50-tce powinny używać. Reguluje hormony i spowalnia procesy starzenia
Wielu ma ciarki na sam widok. Ja dodaję rodzynki i powidła, i zajadam ze smakiem
Wielu ma ciarki na sam widok. Ja dodaję rodzynki i powidła, i zajadam ze smakiem
Co roku na 11 listopada robię gęś faszerowaną po polsku. Goście są zachwyceni
Co roku na 11 listopada robię gęś faszerowaną po polsku. Goście są zachwyceni
Jak przyprawić gęś? To kluczowe składniki, aby była pyszna po upieczeniu
Jak przyprawić gęś? To kluczowe składniki, aby była pyszna po upieczeniu
Ryż gotuję w tym sosie. Senegalski przepis dodaje mu smaku
Ryż gotuję w tym sosie. Senegalski przepis dodaje mu smaku
Na obiad robię amerykańskie gołąbki. Prosty przepis zgarnia same komplementy
Na obiad robię amerykańskie gołąbki. Prosty przepis zgarnia same komplementy
Dodaję do ciasta na pierogi zamiast masła. Wychodzi delikatne i elastyczne
Dodaję do ciasta na pierogi zamiast masła. Wychodzi delikatne i elastyczne
Czy miód można mrozić? Słowa doświadczonego pszczelarza mogą niektórych zaskoczyć
Czy miód można mrozić? Słowa doświadczonego pszczelarza mogą niektórych zaskoczyć
Od wsparcia odporności i domowego komfortu, po nowe hity w kubku. Jesień  znakiem smaku i świadomości
Od wsparcia odporności i domowego komfortu, po nowe hity w kubku. Jesień znakiem smaku i świadomości