PoradyMałgorzata Kożuchowska poleca wakacyjną sałatkę. Przepis przekazała jej mama

Małgorzata Kożuchowska poleca wakacyjną sałatkę. Przepis przekazała jej mama

Małgorzata Kożuchowska poleca przepis na sałatkę z jajkiem
Małgorzata Kożuchowska poleca przepis na sałatkę z jajkiem
Źródło zdjęć: © AKPA, Adobe Stock

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Kilka składników i sałatkowy efekt wow gotowy. Małgorzata Kożuchowska na lato poleca prosty i szybki przepis na sałatkę, która może być osobnym daniem albo dodatkiem do obiadu. Ważny jest dobór odpowiednich produktów - w tym głównego, czyli pomidorów.

Sierpień to najlepszy czas na zbieranie i jedzenie dojrzałych, soczystych i po prostu pysznych pomidorów. Szczególną popularnością cieszą się pomidory malinowe. Ich miąższ jest delikatnie słodki, a kusząca, różowa skóra nie za twarda i dodatkowo dostępne są w większości sklepów. Ich intensywny aromat podkreśla wyjątkowość tej odmiany.

Dlaczego warto jeść pomidory malinowe

Pomidory malinowe to prawdziwa skarbnica wartości odżywczych. Zawierają liczne witaminy i minerały, które korzystnie wpływają na nasze zdrowie. Są bogate w witaminę C, która wspiera układ odpornościowy i działa jako silny przeciwutleniacz, a także witaminę A, kluczową dla zdrowia skóry i oczu. Zawierają też błonnik, który wspomaga funkcjonowanie układu trawiennego. Regularnie jedzone dostarczają też potasu, który reguluje ciśnienie krwi i pracę serca.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sałatka wakacyjna Małgorzaty Kożuchowskiej

I sezonowości pomidorów wspomina w swoim przepisie w książce "Pamiętam ten smak" aktorka. Podkreśla, że właśnie w lecie smakują najlepiej.

Składniki:

  • 4 duże pomidory malinowe,
  • 4 jajka,
  • 1 średniej wielkości cebula,
  • 4 łyżki majonezu,
  • pieprz i sól do smaku.

Przygotowanie:

  1. Pomidory sparzyć i obrać ze skórki. Pokroić w kostkę.
  2. Jajka ugotować na twardo i pokroić. Cebulę posiekać nie za drobno.
  3. Wszystkie składniki wymieszać i dodać majonez.
  4. Posolić i popieprzyć do smaku. Sałatka najlepiej smakuje w okresie letnim kiedy możemy kupić dojrzałe prawdziwe pomidory. Smacznego!

Inne inspirujące przepisy znajdziecie w książce "Pamiętam ten smak. Ulubione przepisy i wspomnienia znanych osób". To wyjątkowa publikacja z inicjatywy i starań stowarzyszenia Krakowskiego Komitetu Zwalczania Raka. Zakup tej lektury przyczynia się do wsparcia osób chorych onkologicznie.

Pamiętam ten smak - okładka książki
Pamiętam ten smak - okładka książki© Materiały prasowe
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także