Słodko-pikantne skrzydełka z kurczaka. Adam Małysz ma najlepszy przepis

Przepyszna glazura, delikatne mięso i przepis od samego mistrza sportu. Takie danie z kurczaka można zrobić zarówno w piekarniku, jak i na grillu. Wystarczy trzymać się odpowiednich proporcji składników do słodko-pikantnej marynaty, która dosłownie obklei smakowicie każdy kawałek mięsa.

Pikantne skrzydełka według przepisu Adama MałyszaPikantne skrzydełka według przepisu Adama Małysza
Źródło zdjęć: © AKPA, Adobe Stock

Kurczak to jedno z najpopularniejszych rodzajów mięs - jest przystępne cenowo i łatwe do przygotowania. Może być podany w różnych wariantach smakowych, ale przypieczony, w pysznym sosie sprawdzi się naprawdę idealnie. Na azjatyckie nuty do drobiu zdecydował się w swoim popisowym przepisie Adam Małysz. W książce "Pamiętam ten smak" podpowiada, jak podzielić skrzydełka i przygotować odpowiednią marynatę.

Kurczak i słodkie dodatki

Wśród składników na marynatę znalazł się m.in. brązowy cukier. W trakcie obróbki termicznej razem z ketchupem stworzy gęsty, słodkawy sos. Nie jest to jednak smak deseru, bo masło, czosnek, a także intensywne przyprawy jak słodka papryka i chili, balansują całe danie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zamiast zwykłych kotletów, zrób siekane z piekarnika. Pochwali nawet teściowa

Słodko-pikantne skrzydełka z kurczaka

Składniki:

  • 1 kg skrzydełek z kurczaka,
  • 30 g masła,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 3 łyżki brązowego cukru,
  • 3 łyżki ulubionego ketchupu,
  • 1 łyżka słodkiej lub wędzonej papryki,
  • 1 łyżeczka pieprzu cayenne lub chili,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 2 łyżki majonezu,
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego.

Przygotowanie:

  1. Skrzydełka podzielić na trzy części. Ogonek (najmniejszą część) wyrzucić. Skrzydełka natrzeć solą i odłożyć.
  2. W rondelku rozpuścić masło z trzema ząbkami drobno pokrojonego czosnku. Gotować do całkowitego rozpuszczenia masła. Odstawić z ognia i włożyć pozostałe składniki (ketchup, cukier trzcinowy, słodką i ostrą paprykę, trochę soli, pieprz). Dobrze wymieszać.
  3. Skrzydełka obtoczyć w gotowanej marynacie. Piekarnik nagrzać do 180°C. Piec skrzydełka na blasze do pieczenia obłożonej papierem przez około godzinę (po 30 minutach obrócić).
  4. Z majonezu, jogurtu i pozostałego czosnku zrobić sos, mieszając wszystkie składniki ze sobą. Przepis z podanych proporcji wystarczy na obiad dla 3-4 osób.

Inne inspirujące przepisy znajdziecie w książce "Pamiętam ten smak. Ulubione przepisy i wspomnienia znanych osób". To wyjątkowa publikacja z inicjatywy i starań stowarzyszenia Krakowskiego Komitetu Zwalczania Raka. Zakup tej lektury przyczynia się do wsparcia osób chorych onkologicznie.

Pamiętam ten smak - okładka książki
Pamiętam ten smak - okładka książki © Materiały prasowe
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej