PoradySłodko-pikantne skrzydełka z kurczaka. Adam Małysz ma najlepszy przepis

Słodko-pikantne skrzydełka z kurczaka. Adam Małysz ma najlepszy przepis

Pikantne skrzydełka według przepisu Adama Małysza
Pikantne skrzydełka według przepisu Adama Małysza
Źródło zdjęć: © AKPA, Adobe Stock

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Przepyszna glazura, delikatne mięso i przepis od samego mistrza sportu. Takie danie z kurczaka można zrobić zarówno w piekarniku, jak i na grillu. Wystarczy trzymać się odpowiednich proporcji składników do słodko-pikantnej marynaty, która dosłownie obklei smakowicie każdy kawałek mięsa.

Kurczak to jedno z najpopularniejszych rodzajów mięs - jest przystępne cenowo i łatwe do przygotowania. Może być podany w różnych wariantach smakowych, ale przypieczony, w pysznym sosie sprawdzi się naprawdę idealnie. Na azjatyckie nuty do drobiu zdecydował się w swoim popisowym przepisie Adam Małysz. W książce "Pamiętam ten smak" podpowiada, jak podzielić skrzydełka i przygotować odpowiednią marynatę.

Kurczak i słodkie dodatki

Wśród składników na marynatę znalazł się m.in. brązowy cukier. W trakcie obróbki termicznej razem z ketchupem stworzy gęsty, słodkawy sos. Nie jest to jednak smak deseru, bo masło, czosnek, a także intensywne przyprawy jak słodka papryka i chili, balansują całe danie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Słodko-pikantne skrzydełka z kurczaka

Składniki:

  • 1 kg skrzydełek z kurczaka,
  • 30 g masła,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 3 łyżki brązowego cukru,
  • 3 łyżki ulubionego ketchupu,
  • 1 łyżka słodkiej lub wędzonej papryki,
  • 1 łyżeczka pieprzu cayenne lub chili,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 2 łyżki majonezu,
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego.

Przygotowanie:

  1. Skrzydełka podzielić na trzy części. Ogonek (najmniejszą część) wyrzucić. Skrzydełka natrzeć solą i odłożyć.
  2. W rondelku rozpuścić masło z trzema ząbkami drobno pokrojonego czosnku. Gotować do całkowitego rozpuszczenia masła. Odstawić z ognia i włożyć pozostałe składniki (ketchup, cukier trzcinowy, słodką i ostrą paprykę, trochę soli, pieprz). Dobrze wymieszać.
  3. Skrzydełka obtoczyć w gotowanej marynacie. Piekarnik nagrzać do 180°C. Piec skrzydełka na blasze do pieczenia obłożonej papierem przez około godzinę (po 30 minutach obrócić).
  4. Z majonezu, jogurtu i pozostałego czosnku zrobić sos, mieszając wszystkie składniki ze sobą. Przepis z podanych proporcji wystarczy na obiad dla 3-4 osób.

Inne inspirujące przepisy znajdziecie w książce "Pamiętam ten smak. Ulubione przepisy i wspomnienia znanych osób". To wyjątkowa publikacja z inicjatywy i starań stowarzyszenia Krakowskiego Komitetu Zwalczania Raka. Zakup tej lektury przyczynia się do wsparcia osób chorych onkologicznie.

Pamiętam ten smak - okładka książki
Pamiętam ten smak - okładka książki© Materiały prasowe
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także