Słodko-pikantne skrzydełka z kurczaka. Adam Małysz ma najlepszy przepis
Przepyszna glazura, delikatne mięso i przepis od samego mistrza sportu. Takie danie z kurczaka można zrobić zarówno w piekarniku, jak i na grillu. Wystarczy trzymać się odpowiednich proporcji składników do słodko-pikantnej marynaty, która dosłownie obklei smakowicie każdy kawałek mięsa.
03.08.2024 06:37
Kurczak to jedno z najpopularniejszych rodzajów mięs - jest przystępne cenowo i łatwe do przygotowania. Może być podany w różnych wariantach smakowych, ale przypieczony, w pysznym sosie sprawdzi się naprawdę idealnie. Na azjatyckie nuty do drobiu zdecydował się w swoim popisowym przepisie Adam Małysz. W książce "Pamiętam ten smak" podpowiada, jak podzielić skrzydełka i przygotować odpowiednią marynatę.
Kurczak i słodkie dodatki
Wśród składników na marynatę znalazł się m.in. brązowy cukier. W trakcie obróbki termicznej razem z ketchupem stworzy gęsty, słodkawy sos. Nie jest to jednak smak deseru, bo masło, czosnek, a także intensywne przyprawy jak słodka papryka i chili, balansują całe danie.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Słodko-pikantne skrzydełka z kurczaka
Składniki:
- 1 kg skrzydełek z kurczaka,
- 30 g masła,
- 4 ząbki czosnku,
- 3 łyżki brązowego cukru,
- 3 łyżki ulubionego ketchupu,
- 1 łyżka słodkiej lub wędzonej papryki,
- 1 łyżeczka pieprzu cayenne lub chili,
- sól i pieprz do smaku,
- 2 łyżki majonezu,
- 1 łyżka jogurtu naturalnego.
Przygotowanie:
- Skrzydełka podzielić na trzy części. Ogonek (najmniejszą część) wyrzucić. Skrzydełka natrzeć solą i odłożyć.
- W rondelku rozpuścić masło z trzema ząbkami drobno pokrojonego czosnku. Gotować do całkowitego rozpuszczenia masła. Odstawić z ognia i włożyć pozostałe składniki (ketchup, cukier trzcinowy, słodką i ostrą paprykę, trochę soli, pieprz). Dobrze wymieszać.
- Skrzydełka obtoczyć w gotowanej marynacie. Piekarnik nagrzać do 180°C. Piec skrzydełka na blasze do pieczenia obłożonej papierem przez około godzinę (po 30 minutach obrócić).
- Z majonezu, jogurtu i pozostałego czosnku zrobić sos, mieszając wszystkie składniki ze sobą. Przepis z podanych proporcji wystarczy na obiad dla 3-4 osób.
Inne inspirujące przepisy znajdziecie w książce "Pamiętam ten smak. Ulubione przepisy i wspomnienia znanych osób". To wyjątkowa publikacja z inicjatywy i starań stowarzyszenia Krakowskiego Komitetu Zwalczania Raka. Zakup tej lektury przyczynia się do wsparcia osób chorych onkologicznie.