Te chrupiące, słone jajeczka zrobią furorę na każdej imprezie. Szybko znikną ze stołu
Nie masz pomysłu na imprezową przekąskę? Upiecz niezwykłe jajka z mąki, masła i śmietany, a zobaczysz rozanielone twarze swoich gości.
Kruche ciasteczka to klasyka domowych wypieków. Są znane z delikatnej struktury i maślanego smaku. Ich przygotowanie wymaga użycia mąki, masła, żółtek i śmietany, co nadaje im wyjątkową kruchość. Wiele przepisów zaleca schłodzenie ciasta przed pieczeniem, co ułatwia formowanie ciasteczek i zapobiega ich przyklejaniu się do blachy.
Tradycyjnie używa się amoniaku do spulchniania ciasta i posypuje cukrem. Dziś jednak przestawiam ci prostą, ale wytrawną wersję kultowych ciasteczek. To szybka i smaczna przekąska, która sprawdzi się na każdej imprezie.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Domowe drożdżówki z serem i truskawkami – jak z cukierni!
Wytrawne ciasteczka w kształcie jajek
Te małe, niepozorne ciasteczka w kształcie jajek mogą być kulinarnym strzałem w dziesiątkę na niejednej imprezie. Nie potrzeba do nich ani drożdży, ani proszku do pieczenia. Są niezwykle łatwe w przygotowaniu.
Składniki:
- 0,5 kg mąki pszennej,
- 3 czubate łyżeczki soli,
- 30 dag masła,
- 2 łyżki śmietany 20 proc.,
- 3 żółtka,
- sezam, czarnuszka lub kminek (opcjonalnie).
Sposób przygotowania:
- Rozdrobnij masło (o temperaturze pokojowej, pokrojone w kostkę) z mąką.
- Ugniataj ciasto z pozostałymi składnikami. Trzeba to robić powoli, nie pozwalając jednak, żeby masło całkowicie się rozpuściło.
- Rozwałkuj gotowe już ciasto na posypanej mąką stolnicy lub blacie. Dość grubo - na ok. dwa centymetry.
- Z ciasta powycinaj owalne ciasteczka (najlepiej na kształt jajek).
- Wierzch ciasteczek możesz posypać sezamem, czarnuszką lub kminkiem.
- Piecz je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w temperaturze 180 stopni Celsjusza, używając programu do pieczenia góra-dół.
- Wyciągnij je po ok. 15 minutach, gdy zrobią się rumiane.