Te chrupiące, słone jajeczka zrobią furorę na każdej imprezie. Szybko znikną ze stołu

Nie masz pomysłu na imprezową przekąskę? Upiecz niezwykłe jajka z mąki, masła i śmietany, a zobaczysz rozanielone twarze swoich gości.

Chrupiące jajeczka idealne jako imprezowa przekąskaChrupiące jajeczka idealne jako imprezowa przekąska
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | minastefanovic

Kruche ciasteczka to klasyka domowych wypieków. Są znane z delikatnej struktury i maślanego smaku. Ich przygotowanie wymaga użycia mąki, masła, żółtek i śmietany, co nadaje im wyjątkową kruchość. Wiele przepisów zaleca schłodzenie ciasta przed pieczeniem, co ułatwia formowanie ciasteczek i zapobiega ich przyklejaniu się do blachy.

Tradycyjnie używa się amoniaku do spulchniania ciasta i posypuje cukrem. Dziś jednak przestawiam ci prostą, ale wytrawną wersję kultowych ciasteczek. To szybka i smaczna przekąska, która sprawdzi się na każdej imprezie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Domowe drożdżówki z serem i truskawkami – jak z cukierni!

Wytrawne ciasteczka w kształcie jajek

Te małe, niepozorne ciasteczka w kształcie jajek mogą być kulinarnym strzałem w dziesiątkę na niejednej imprezie. Nie potrzeba do nich ani drożdży, ani proszku do pieczenia. Są niezwykle łatwe w przygotowaniu.

Składniki:

  • 0,5 kg mąki pszennej,
  • 3 czubate łyżeczki soli,
  • 30 dag masła,
  • 2 łyżki śmietany 20 proc.,
  • 3 żółtka,
  • sezam, czarnuszka lub kminek (opcjonalnie).

Sposób przygotowania:

  1. Rozdrobnij masło (o temperaturze pokojowej, pokrojone w kostkę) z mąką.
  2. Ugniataj ciasto z pozostałymi składnikami. Trzeba to robić powoli, nie pozwalając jednak, żeby masło całkowicie się rozpuściło.
  3. Rozwałkuj gotowe już ciasto na posypanej mąką stolnicy lub blacie. Dość grubo - na ok. dwa centymetry.
  4. Z ciasta powycinaj owalne ciasteczka (najlepiej na kształt jajek).
  5. Wierzch ciasteczek możesz posypać sezamem, czarnuszką lub kminkiem.
  6. Piecz je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w temperaturze 180 stopni Celsjusza, używając programu do pieczenia góra-dół.
  7. Wyciągnij je po ok. 15 minutach, gdy zrobią się rumiane.
Źródło artykułu: Krzysztof Załuski
Wybrane dla Ciebie
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Prosty sposób. Otwarty koncentrat pomidorowy już nie spleśnieje
Prosty sposób. Otwarty koncentrat pomidorowy już nie spleśnieje
Podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Wszystkich Świętych zrobię cały gar
Podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Wszystkich Świętych zrobię cały gar
Najlepsza temperatura do pieczenia schabu. Wychodzi soczysty i miękki za każdym razem
Najlepsza temperatura do pieczenia schabu. Wychodzi soczysty i miękki za każdym razem
Tak przechowywali suszone grzyby przed wojną. Nie namakały, a pleśń i robaki trzymały się z daleka
Tak przechowywali suszone grzyby przed wojną. Nie namakały, a pleśń i robaki trzymały się z daleka
Dla jelit jest jak najwspanialszy balsam. Ale to na trzustkę i wątrobę działa najlepiej
Dla jelit jest jak najwspanialszy balsam. Ale to na trzustkę i wątrobę działa najlepiej
W Chinach się nim zachwycają. Mało kto wie, że ten nietypowy grzyb rośnie też w Polsce
W Chinach się nim zachwycają. Mało kto wie, że ten nietypowy grzyb rośnie też w Polsce