Te chrupiące, słone jajeczka zrobią furorę na każdej imprezie. Szybko znikną ze stołu

Nie masz pomysłu na imprezową przekąskę? Upiecz niezwykłe jajka z mąki, masła i śmietany, a zobaczysz rozanielone twarze swoich gości.

Chrupiące jajeczka idealne jako imprezowa przekąskaChrupiące jajeczka idealne jako imprezowa przekąska
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | minastefanovic

Kruche ciasteczka to klasyka domowych wypieków. Są znane z delikatnej struktury i maślanego smaku. Ich przygotowanie wymaga użycia mąki, masła, żółtek i śmietany, co nadaje im wyjątkową kruchość. Wiele przepisów zaleca schłodzenie ciasta przed pieczeniem, co ułatwia formowanie ciasteczek i zapobiega ich przyklejaniu się do blachy.

Tradycyjnie używa się amoniaku do spulchniania ciasta i posypuje cukrem. Dziś jednak przestawiam ci prostą, ale wytrawną wersję kultowych ciasteczek. To szybka i smaczna przekąska, która sprawdzi się na każdej imprezie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Domowe drożdżówki z serem i truskawkami – jak z cukierni!

Wytrawne ciasteczka w kształcie jajek

Te małe, niepozorne ciasteczka w kształcie jajek mogą być kulinarnym strzałem w dziesiątkę na niejednej imprezie. Nie potrzeba do nich ani drożdży, ani proszku do pieczenia. Są niezwykle łatwe w przygotowaniu.

Składniki:

  • 0,5 kg mąki pszennej,
  • 3 czubate łyżeczki soli,
  • 30 dag masła,
  • 2 łyżki śmietany 20 proc.,
  • 3 żółtka,
  • sezam, czarnuszka lub kminek (opcjonalnie).

Sposób przygotowania:

  1. Rozdrobnij masło (o temperaturze pokojowej, pokrojone w kostkę) z mąką.
  2. Ugniataj ciasto z pozostałymi składnikami. Trzeba to robić powoli, nie pozwalając jednak, żeby masło całkowicie się rozpuściło.
  3. Rozwałkuj gotowe już ciasto na posypanej mąką stolnicy lub blacie. Dość grubo - na ok. dwa centymetry.
  4. Z ciasta powycinaj owalne ciasteczka (najlepiej na kształt jajek).
  5. Wierzch ciasteczek możesz posypać sezamem, czarnuszką lub kminkiem.
  6. Piecz je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w temperaturze 180 stopni Celsjusza, używając programu do pieczenia góra-dół.
  7. Wyciągnij je po ok. 15 minutach, gdy zrobią się rumiane.
Źródło artykułu: Krzysztof Załuski
Wybrane dla Ciebie
Nie dodawaj od razu tych dwóch składników. Sałatka jarzynowa szybciej się popsuje
Nie dodawaj od razu tych dwóch składników. Sałatka jarzynowa szybciej się popsuje
Nie dodawaj tej przyprawy w proszku. Wiele osób popełnia błąd i potem grzaniec robi się mętny
Nie dodawaj tej przyprawy w proszku. Wiele osób popełnia błąd i potem grzaniec robi się mętny
Na andrzejki robię włoskie kulki z mięsem. Więcej sycących przekąsek nie trzeba
Na andrzejki robię włoskie kulki z mięsem. Więcej sycących przekąsek nie trzeba
Gdy portfel świeci pustkami, gotuję jajka i serwuje je w sosie koperkowym. To tanie, ale smaczne danie
Gdy portfel świeci pustkami, gotuję jajka i serwuje je w sosie koperkowym. To tanie, ale smaczne danie
Skórki z pomarańczy odkładam na zapas. Robię z nich pyszny dodatek w lekkim syropie
Skórki z pomarańczy odkładam na zapas. Robię z nich pyszny dodatek w lekkim syropie
W chłodne dni często robię te sycącą zupę. Rozgrzewa i nie potrzeba przy niej dwóch dań
W chłodne dni często robię te sycącą zupę. Rozgrzewa i nie potrzeba przy niej dwóch dań
Polędwiczki z włoskimi dodatkami. Świetne do ryżu i makaronu
Polędwiczki z włoskimi dodatkami. Świetne do ryżu i makaronu
Ten deser robię na pierwszą niedzielę adwentu. Nie muszę odpalać piekarnika
Ten deser robię na pierwszą niedzielę adwentu. Nie muszę odpalać piekarnika
W mroźne wieczory smakuje idealnie. Ta zupa to mój pewniak w okresie jesienno-zimowym
W mroźne wieczory smakuje idealnie. Ta zupa to mój pewniak w okresie jesienno-zimowym
Jadłam ją na wigilii u cioci ze Śląska. Barszcz i grzybowa nie mają szans przy tej kremowej zupie
Jadłam ją na wigilii u cioci ze Śląska. Barszcz i grzybowa nie mają szans przy tej kremowej zupie
Dziurka w kluskach śląskich ma ważniejszą funkcję niż myślisz. To nie jest tylko ozdoba
Dziurka w kluskach śląskich ma ważniejszą funkcję niż myślisz. To nie jest tylko ozdoba
Ten schab piekę tylko 10 minut. Ma chrupiącą skórkę, a do tego soczysty delikatny środek
Ten schab piekę tylko 10 minut. Ma chrupiącą skórkę, a do tego soczysty delikatny środek
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇