Ciasteczka warszawskie jak za dawnych lat. Pokochają nie tylko mieszkańcy stolicy
Ciasteczka warszawskie to idealny przepis na słodki podwieczorek. Proste połączenie smaków przypadnie do gustu każdemu miłośnikowi słodkości, bez względu na miejsce zamieszkania.
Ciasteczka warszawskie to tradycyjne, kruche ciasteczka, które składają się z dwóch warstw ciasta przełożonych kremem. Najczęściej jest to marmolada różana, kojarzona na co dzień raczej z pączkami. W połączeniu ze słodkim ciastem, chrupiącą warstwą bezową i wiórkami kokosowymi sprawdzi się jeszcze lepiej niż w drożdżowym cieście.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ciasteczka warszawskie z marmoladką - rozpływają się w ustach
Ciasteczka warszawskie
Ciastka warszawskie nazywano także aspirynkami lub słoneczkami. Kiedyś kupić je można było na wagę, najczęściej w osiedlowych sklepikach. Dziś odeszły nieco w zapomnienie, ale warto odświeżyć sobie ten prosty i smaczny przepis. Kruche ciasteczka z dżemem i lukrem to sprawdzony patent na słodki podwieczorek, który przywróci wspomnienia z dzieciństwa.
Wersji było kilka. Jedni wypełniali je masą grysikową, inny budyniem, ale najprostsze w przygotowaniu są te z marmoladą. Zamiast różanej możesz użyć też wiśniowej czy wieloowocowej. Powinna być gęsta, by nie wypływała spomiędzy ciastek.
Składniki:
Ciasto:
- 300 g mąki pszennej,
- 250 g masła,
- 3 żółtka,
- 1 łyżka cukru pudru.
Lukier:
- 1 białko,
- 150 g cukru pudru,
- 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej.
Dodatkowe składniki:
- 250 g marmolady różanej,
- 100 g wiórków kokosowych.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Do miski przesiej mąkę, dodaj cukier puder, żółtka oraz masło i zagnieć ciasto. Owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na godzinę.
Krok 2. Po tym czasie rozwałkuj ciasto na grubość ok. 3-4 cm, podsypując je w razie potrzeby mąką. Wytnij kółeczka i przełóż je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Krok 3. Białka ubij na sztywną pianę wraz z cukrem pudrem. Na koniec dodaj skrobię ziemniaczaną. Powstałą masą białkową posmaruj ciasteczka. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na 12 minut.
Krok 4. Upieczone i przestudzone ciasteczka posmaruj marmoladą i złóż. Obtocz boki w wiórkach kokosowych. Ciastka warszawskie są już gotowe do chrupania. Smacznego!