WAŻNE
TERAZ

Wszystko jasne. Znamy skład Polaków na Litwę

Ciasteczka warszawskie jak za dawnych lat. Pokochają nie tylko mieszkańcy stolicy

Ciasteczka warszawskie to idealny przepis na słodki podwieczorek. Proste połączenie smaków przypadnie do gustu każdemu miłośnikowi słodkości, bez względu na miejsce zamieszkania.

Ciasteczka warszawskieCiasteczka warszawskie
Źródło zdjęć: © Pyszności
Ewa MalinowskaDaria Rudny-Dul

Ciasteczka warszawskie to tradycyjne, kruche ciasteczka, które składają się z dwóch warstw ciasta przełożonych kremem. Najczęściej jest to marmolada różana, kojarzona na co dzień raczej z pączkami. W połączeniu ze słodkim ciastem, chrupiącą warstwą bezową i wiórkami kokosowymi sprawdzi się jeszcze lepiej niż w drożdżowym cieście.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasteczka warszawskie z marmoladką - rozpływają się w ustach

Ciasteczka warszawskie

Ciastka warszawskie nazywano także aspirynkami lub słoneczkami. Kiedyś kupić je można było na wagę, najczęściej w osiedlowych sklepikach. Dziś odeszły nieco w zapomnienie, ale warto odświeżyć sobie ten prosty i smaczny przepis. Kruche ciasteczka z dżemem i lukrem to sprawdzony patent na słodki podwieczorek, który przywróci wspomnienia z dzieciństwa.

Wersji było kilka. Jedni wypełniali je masą grysikową, inny budyniem, ale najprostsze w przygotowaniu są te z marmoladą. Zamiast różanej możesz użyć też wiśniowej czy wieloowocowej. Powinna być gęsta, by nie wypływała spomiędzy ciastek.

Składniki:

Ciasto:

  • 300 g mąki pszennej,
  • 250 g masła,
  • 3 żółtka,
  • 1 łyżka cukru pudru.

Lukier:

  • 1 białko,
  • 150 g cukru pudru,
  • 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej.

Dodatkowe składniki:

  • 250 g marmolady różanej,
  • 100 g wiórków kokosowych.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Do miski przesiej mąkę, dodaj cukier puder, żółtka oraz masło i zagnieć ciasto. Owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na godzinę.

Kruche ciasto
Kruche ciasto © Pyszności

Krok 2. Po tym czasie rozwałkuj ciasto na grubość ok. 3-4 cm, podsypując je w razie potrzeby mąką. Wytnij kółeczka i przełóż je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.

Kruche ciasteczka
Kruche ciasteczka © Pyszności

Krok 3. Białka ubij na sztywną pianę wraz z cukrem pudrem. Na koniec dodaj skrobię ziemniaczaną. Powstałą masą białkową posmaruj ciasteczka. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na 12 minut.

Ciastka z bezą
Ciastka z bezą © Pyszności

Krok 4. Upieczone i przestudzone ciasteczka posmaruj marmoladą i złóż. Obtocz boki w wiórkach kokosowych. Ciastka warszawskie są już gotowe do chrupania. Smacznego!

Ciasteczka warszawskie
Ciasteczka warszawskie © Pyszności
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Raz zraz i dla męża bitki z kompotem. Co jeszcze się jadało na obiad w PRL-u?
Raz zraz i dla męża bitki z kompotem. Co jeszcze się jadało na obiad w PRL-u?
Kupujesz ogórki szklarniowe? Oto jak wpływają na organizm i kto nie powinien ich jeść
Kupujesz ogórki szklarniowe? Oto jak wpływają na organizm i kto nie powinien ich jeść
W 20 minut mam gotowe cynamonki. Pachnie nimi w całym domu
W 20 minut mam gotowe cynamonki. Pachnie nimi w całym domu
O której należy wypić ostatnią kawę? Ekspertka wskazuje konkretną godzinę
O której należy wypić ostatnią kawę? Ekspertka wskazuje konkretną godzinę
Podałam na obiad placki ziemniaczane ze schabem zamiast kotletów. Miny gości były bezcenne
Podałam na obiad placki ziemniaczane ze schabem zamiast kotletów. Miny gości były bezcenne
Ubijesz raz-dwa i nie opadnie. To naturalny stabilizator śmietany
Ubijesz raz-dwa i nie opadnie. To naturalny stabilizator śmietany
Co oznaczają czarne kropki na kapuście pekińskiej? Każdy je widział, mało kto wie, czy można ją jeść
Co oznaczają czarne kropki na kapuście pekińskiej? Każdy je widział, mało kto wie, czy można ją jeść
Na obiad robię zupę perełkową. Zdrowa, pożywna, a dzieci ją kochają
Na obiad robię zupę perełkową. Zdrowa, pożywna, a dzieci ją kochają
Jak zrobić rosół, który ładnie pachnie? Kluczowa jest kolejność składników, jakie dodajesz
Jak zrobić rosół, który ładnie pachnie? Kluczowa jest kolejność składników, jakie dodajesz
Kotlety po bawarsku są chrupiące i pikantne. Tylko pamiętaj, aby wysmarować mięso z obu stron
Kotlety po bawarsku są chrupiące i pikantne. Tylko pamiętaj, aby wysmarować mięso z obu stron
Nie czekam do świąt. Sałatkę śledziową z takimi dodatkami robię na weekend
Nie czekam do świąt. Sałatkę śledziową z takimi dodatkami robię na weekend
Babcia dodaje szczyptę do pomidorów. Sałatka lepsza niż w restauracji
Babcia dodaje szczyptę do pomidorów. Sałatka lepsza niż w restauracji