Ciasteczka warszawskie jak za dawnych lat. Pokochają nie tylko mieszkańcy stolicy

Ciasteczka warszawskie to idealny przepis na słodki podwieczorek. Proste połączenie smaków przypadnie do gustu każdemu miłośnikowi słodkości, bez względu na miejsce zamieszkania.

Ciasteczka warszawskieCiasteczka warszawskie
Źródło zdjęć: © Pyszności
Ewa MalinowskaDaria Rudny-Dul

Ciasteczka warszawskie to tradycyjne, kruche ciasteczka, które składają się z dwóch warstw ciasta przełożonych kremem. Najczęściej jest to marmolada różana, kojarzona na co dzień raczej z pączkami. W połączeniu ze słodkim ciastem, chrupiącą warstwą bezową i wiórkami kokosowymi sprawdzi się jeszcze lepiej niż w drożdżowym cieście.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasteczka warszawskie z marmoladką - rozpływają się w ustach

Ciasteczka warszawskie

Ciastka warszawskie nazywano także aspirynkami lub słoneczkami. Kiedyś kupić je można było na wagę, najczęściej w osiedlowych sklepikach. Dziś odeszły nieco w zapomnienie, ale warto odświeżyć sobie ten prosty i smaczny przepis. Kruche ciasteczka z dżemem i lukrem to sprawdzony patent na słodki podwieczorek, który przywróci wspomnienia z dzieciństwa.

Wersji było kilka. Jedni wypełniali je masą grysikową, inny budyniem, ale najprostsze w przygotowaniu są te z marmoladą. Zamiast różanej możesz użyć też wiśniowej czy wieloowocowej. Powinna być gęsta, by nie wypływała spomiędzy ciastek.

Składniki:

Ciasto:

  • 300 g mąki pszennej,
  • 250 g masła,
  • 3 żółtka,
  • 1 łyżka cukru pudru.

Lukier:

  • 1 białko,
  • 150 g cukru pudru,
  • 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej.

Dodatkowe składniki:

  • 250 g marmolady różanej,
  • 100 g wiórków kokosowych.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Do miski przesiej mąkę, dodaj cukier puder, żółtka oraz masło i zagnieć ciasto. Owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na godzinę.

Kruche ciasto
Kruche ciasto © Pyszności

Krok 2. Po tym czasie rozwałkuj ciasto na grubość ok. 3-4 cm, podsypując je w razie potrzeby mąką. Wytnij kółeczka i przełóż je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.

Kruche ciasteczka
Kruche ciasteczka © Pyszności

Krok 3. Białka ubij na sztywną pianę wraz z cukrem pudrem. Na koniec dodaj skrobię ziemniaczaną. Powstałą masą białkową posmaruj ciasteczka. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na 12 minut.

Ciastka z bezą
Ciastka z bezą © Pyszności

Krok 4. Upieczone i przestudzone ciasteczka posmaruj marmoladą i złóż. Obtocz boki w wiórkach kokosowych. Ciastka warszawskie są już gotowe do chrupania. Smacznego!

Ciasteczka warszawskie
Ciasteczka warszawskie © Pyszności
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Straszą cenami na jarmarku. Sprawdziliśmy, ile wydasz w Gdańsku
Straszą cenami na jarmarku. Sprawdziliśmy, ile wydasz w Gdańsku
Placki ziemniaczane jak u babci. Są obłędnie chrupiące dzięki jednemu składnikowi i nie piją tłuszczu
Placki ziemniaczane jak u babci. Są obłędnie chrupiące dzięki jednemu składnikowi i nie piją tłuszczu
Magda Gessler tak smaży karpia na święta. Można jeść bez obaw, bo wcale nie ma ości
Magda Gessler tak smaży karpia na święta. Można jeść bez obaw, bo wcale nie ma ości
Zdrowsza od wieprzowiny i wołowiny. Ma dużo kolagenu i żelaza, a ja robię z niej pyszny gulasz
Zdrowsza od wieprzowiny i wołowiny. Ma dużo kolagenu i żelaza, a ja robię z niej pyszny gulasz
Lepsze niż pierniczki. Po tych ciasteczkach wszystkim lepią się palce
Lepsze niż pierniczki. Po tych ciasteczkach wszystkim lepią się palce
Moja babcia wlewała odrobinę do krupniku. Zupa miała lepszy i pełniejszy smak
Moja babcia wlewała odrobinę do krupniku. Zupa miała lepszy i pełniejszy smak
Dodaję do puree zamiast masła. Wychodzi gładkie i sto razy smaczniejsze
Dodaję do puree zamiast masła. Wychodzi gładkie i sto razy smaczniejsze
Zakwas na wigilijny barszcz. Sprawdź, kiedy go zrobić, by nie wyszedł kwaśny jak ocet
Zakwas na wigilijny barszcz. Sprawdź, kiedy go zrobić, by nie wyszedł kwaśny jak ocet
Mieszam w misce i zalewam warzywa. Tarta idealna na pożywne śniadanie
Mieszam w misce i zalewam warzywa. Tarta idealna na pożywne śniadanie
O wiele lepszy od karpia. Jest delikatny, prawie nie ma ości i żyje tylko najczystszych wodach
O wiele lepszy od karpia. Jest delikatny, prawie nie ma ości i żyje tylko najczystszych wodach
Koleżanka przyniosła na andrzejki marokańskie cygara. Na inne przekąski nikt nie spojrzał
Koleżanka przyniosła na andrzejki marokańskie cygara. Na inne przekąski nikt nie spojrzał
Najlepsza surówka z czerwonej kapusty do obiadu. Smakuje jak w restauracji
Najlepsza surówka z czerwonej kapusty do obiadu. Smakuje jak w restauracji
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇