WAŻNE
TERAZ

Rosyjskie drony naruszyły przestrzeń powietrzną Polski

Cytrynowy karmelek osłodzi popołudnie. Co warstwa, to smaczniejsza

Ciasto Cytrynowy Karmelek to pyszny, warstwowy deser, który zaskoczy nawet cukierniczych wyjadaczy. Pięknie prezentuje się na talerzu, a już po pierwszym kęsie można rozpływać się z przyjemności.

Cytrynowy KarmelekCytrynowy Karmelek
Źródło zdjęć: © Pyszności
Ewa MalinowskaDaria Rudny-Dul

Cytrynowy Karmelek to idealne połączenie kakaowego biszkoptu, słodkiej masy kajmakowej i lekko cytrynowej nuty, dodającej rześkości całemu deserowi. Chętnych na jego zjedzenie nigdy nie brakuje, a po rodzinnym spotkaniu zawsze spływają prośby o zdradzenie przepisu na to ciasto.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Cytrynowy karmelek osłodzi popołudnie. Co warstwa, to smaczniejsza

Ciasto Cytrynowy Karmelek

Jeśli szukasz alternatywy dla klasycznych ciast, a przejadły ci się już zwykłe biszkopty z bitą śmietaną i galaretką, ciasto Cytrynowy Karmelek powinno zagościć w twoim przepiśniku. To pyszne ciasto na urodziny, imieniny, rodzinne spotkania i imprezy. Na szczęście nie trzeba czekać na specjalne okazje i za jedzenie można zabrać się już dziś.

Składniki:

Biszkopt:

  • 6 jajek,
  • 1 szklanka mąki pszennej tortowej,
  • 1 szklanka cukru,
  • 2 łyżki kakao,
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 50 g gorzkiej czekolady.

Masa cytrynowa:

  • 60 g śnieżki,
  • 200 ml zimnego mleka,
  • 1 galaretka cytrynowa,
  • 1 szklanka gorącej wody.

Masa śmietankowa:

  • 250 ml śmietanki 36 proc.,
  • 5 łyżek cukru pudru,
  • 1 śmietan-fix.

Pozostałe składniki:

  • 250 g masy krówkowej,
  • 100 g herbatników maślanych.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Białka ubij na sztywną pianę wraz z cukrem. Stopniowo dodawaj żółtka. Nastęnie dodaj przesianą mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia. Zmiksuj, dorzuć posiekaną czekoladę i wymieszaj.

Masa biszkoptowa
Masa biszkoptowa © Pyszności

Krok 2. Powstałą masę przelej do formy o wymiarach ok. 28 × 18 cm. Jej spód wyłóż wcześniej papierem do pieczenia. Wstaw biszkopt do piekarnika rozgrzanego do 175 stopni Celsjusza na 35 minut.

Biszkopt
Biszkopt © Pyszności

Krok 3. Galaretkę przesyp do miski i zalej gorącą wodą. Dobrze wymieszaj i odstaw, by wystygła. Do miski przesyp śnieżkę i zmiksuj ją z zimnym mlekiem. Następnie dolej wystudzoną galaretką i połącz przy pomocy miksera.

Krem cytrynowy
Krem cytrynowy © Pyszności

Krok 4. Wystudzony biszkopt przekrój na dwie części. Na pierwszy biszkopt wyłóż połowę masy cytrynowej, warstwę herbatników i kajmak.

Ciasto z masą kajmakową
Ciasto z masą kajmakową © Pyszności

Krok 5. Następnie dodaj kolejną warstwę herbatników, pozostałą masę cytrynowo-śmietankową i przykryj całość drugim biszkoptem. Na górze rozprowadź ubitą na sztywno śmietankę z cukrem pudrem oraz posyp startą czekoladą. Odstaw do chłodzenia najlepiej na całą noc. Smacznego!

Ciasto Cytrynowy Karmelek
Ciasto Cytrynowy Karmelek © Pyszności
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Syp do kawy zamiast białego cukru. Będzie słodka, ale znacznie zdrowsza
Syp do kawy zamiast białego cukru. Będzie słodka, ale znacznie zdrowsza
Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
Wsyp na patelnię, zanim wlejesz olej. Nie będzie pryskać podczas smażenia
Wsyp na patelnię, zanim wlejesz olej. Nie będzie pryskać podczas smażenia
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Najlepszy przepis na kopytka. Dzięki odpowiedniej proporcji składników wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Najlepszy przepis na kopytka. Dzięki odpowiedniej proporcji składników wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Dodaję 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Dodaję 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Koleżanka z Włoch zrobiła peperonatę. Tak aromatycznego gulaszu dawno nie jadłam
Koleżanka z Włoch zrobiła peperonatę. Tak aromatycznego gulaszu dawno nie jadłam
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze