Cytrynowy karmelek osłodzi popołudnie. Co warstwa, to smaczniejsza

Ciasto Cytrynowy Karmelek to pyszny, warstwowy deser, który zaskoczy nawet cukierniczych wyjadaczy. Pięknie prezentuje się na talerzu, a już po pierwszym kęsie można rozpływać się z przyjemności.

Cytrynowy KarmelekCytrynowy Karmelek
Źródło zdjęć: © Pyszności
Ewa MalinowskaDaria Rudny-Dul

Cytrynowy Karmelek to idealne połączenie kakaowego biszkoptu, słodkiej masy kajmakowej i lekko cytrynowej nuty, dodającej rześkości całemu deserowi. Chętnych na jego zjedzenie nigdy nie brakuje, a po rodzinnym spotkaniu zawsze spływają prośby o zdradzenie przepisu na to ciasto.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Cytrynowy karmelek osłodzi popołudnie. Co warstwa, to smaczniejsza

Ciasto Cytrynowy Karmelek

Jeśli szukasz alternatywy dla klasycznych ciast, a przejadły ci się już zwykłe biszkopty z bitą śmietaną i galaretką, ciasto Cytrynowy Karmelek powinno zagościć w twoim przepiśniku. To pyszne ciasto na urodziny, imieniny, rodzinne spotkania i imprezy. Na szczęście nie trzeba czekać na specjalne okazje i za jedzenie można zabrać się już dziś.

Składniki:

Biszkopt:

  • 6 jajek,
  • 1 szklanka mąki pszennej tortowej,
  • 1 szklanka cukru,
  • 2 łyżki kakao,
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 50 g gorzkiej czekolady.

Masa cytrynowa:

  • 60 g śnieżki,
  • 200 ml zimnego mleka,
  • 1 galaretka cytrynowa,
  • 1 szklanka gorącej wody.

Masa śmietankowa:

  • 250 ml śmietanki 36 proc.,
  • 5 łyżek cukru pudru,
  • 1 śmietan-fix.

Pozostałe składniki:

  • 250 g masy krówkowej,
  • 100 g herbatników maślanych.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Białka ubij na sztywną pianę wraz z cukrem. Stopniowo dodawaj żółtka. Nastęnie dodaj przesianą mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia. Zmiksuj, dorzuć posiekaną czekoladę i wymieszaj.

Masa biszkoptowa
Masa biszkoptowa © Pyszności

Krok 2. Powstałą masę przelej do formy o wymiarach ok. 28 × 18 cm. Jej spód wyłóż wcześniej papierem do pieczenia. Wstaw biszkopt do piekarnika rozgrzanego do 175 stopni Celsjusza na 35 minut.

Biszkopt
Biszkopt © Pyszności

Krok 3. Galaretkę przesyp do miski i zalej gorącą wodą. Dobrze wymieszaj i odstaw, by wystygła. Do miski przesyp śnieżkę i zmiksuj ją z zimnym mlekiem. Następnie dolej wystudzoną galaretką i połącz przy pomocy miksera.

Krem cytrynowy
Krem cytrynowy © Pyszności

Krok 4. Wystudzony biszkopt przekrój na dwie części. Na pierwszy biszkopt wyłóż połowę masy cytrynowej, warstwę herbatników i kajmak.

Ciasto z masą kajmakową
Ciasto z masą kajmakową © Pyszności

Krok 5. Następnie dodaj kolejną warstwę herbatników, pozostałą masę cytrynowo-śmietankową i przykryj całość drugim biszkoptem. Na górze rozprowadź ubitą na sztywno śmietankę z cukrem pudrem oraz posyp startą czekoladą. Odstaw do chłodzenia najlepiej na całą noc. Smacznego!

Ciasto Cytrynowy Karmelek
Ciasto Cytrynowy Karmelek © Pyszności
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Z zielonych bananów robię zupę. Lepsza niż pomidorowa
Z zielonych bananów robię zupę. Lepsza niż pomidorowa
Żadne pankejki czy racuchy. Na widok tego naleśnika rodzina aż piszczy z zachwytu
Żadne pankejki czy racuchy. Na widok tego naleśnika rodzina aż piszczy z zachwytu
Pod żadnym pozorem nie wlewaj tak śmietany. Cały trud gotowania pójdzie na marne
Pod żadnym pozorem nie wlewaj tak śmietany. Cały trud gotowania pójdzie na marne
Zawijam ziemniaki w ciasto. Pyszny strudel zbierze gromkie brawa
Zawijam ziemniaki w ciasto. Pyszny strudel zbierze gromkie brawa
Za komuny królował na stołach. Schabowy nawet się nie umywa
Za komuny królował na stołach. Schabowy nawet się nie umywa
Koreańczyk spróbował polskich pierogów z mięsem i skwarkami. Jego reakcja mówi wszystko
Koreańczyk spróbował polskich pierogów z mięsem i skwarkami. Jego reakcja mówi wszystko
Zupa bolońska to mój pewniak na Wszystkich Świętych. Rozgrzewa i syci lepiej niż bigos
Zupa bolońska to mój pewniak na Wszystkich Świętych. Rozgrzewa i syci lepiej niż bigos
Katy Perry spróbowała polskich cukierków. Smak dosłownie zwalił ją z nóg
Katy Perry spróbowała polskich cukierków. Smak dosłownie zwalił ją z nóg
Są malutkie, ale bardzo zdrowe. Żyją tylko w najczystszych wodach
Są malutkie, ale bardzo zdrowe. Żyją tylko w najczystszych wodach
Nawet doświadczeni kucharze nie mają pewności. Jak długo gotować bigos?
Nawet doświadczeni kucharze nie mają pewności. Jak długo gotować bigos?
Naturalny afrodyzjak. Mężczyźni powinni jeść na kilogramy
Naturalny afrodyzjak. Mężczyźni powinni jeść na kilogramy
Zrobiłam pomidorową z soku, żeby zaoszczędzić czas. Teraz robię ją tylko tak
Zrobiłam pomidorową z soku, żeby zaoszczędzić czas. Teraz robię ją tylko tak