Cytrynowy karmelek osłodzi popołudnie. Co warstwa, to smaczniejsza
Ciasto Cytrynowy Karmelek to pyszny, warstwowy deser, który zaskoczy nawet cukierniczych wyjadaczy. Pięknie prezentuje się na talerzu, a już po pierwszym kęsie można rozpływać się z przyjemności.
Cytrynowy Karmelek to idealne połączenie kakaowego biszkoptu, słodkiej masy kajmakowej i lekko cytrynowej nuty, dodającej rześkości całemu deserowi. Chętnych na jego zjedzenie nigdy nie brakuje, a po rodzinnym spotkaniu zawsze spływają prośby o zdradzenie przepisu na to ciasto.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Cytrynowy karmelek osłodzi popołudnie. Co warstwa, to smaczniejsza
Ciasto Cytrynowy Karmelek
Jeśli szukasz alternatywy dla klasycznych ciast, a przejadły ci się już zwykłe biszkopty z bitą śmietaną i galaretką, ciasto Cytrynowy Karmelek powinno zagościć w twoim przepiśniku. To pyszne ciasto na urodziny, imieniny, rodzinne spotkania i imprezy. Na szczęście nie trzeba czekać na specjalne okazje i za jedzenie można zabrać się już dziś.
Składniki:
Biszkopt:
- 6 jajek,
- 1 szklanka mąki pszennej tortowej,
- 1 szklanka cukru,
- 2 łyżki kakao,
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 50 g gorzkiej czekolady.
Masa cytrynowa:
- 60 g śnieżki,
- 200 ml zimnego mleka,
- 1 galaretka cytrynowa,
- 1 szklanka gorącej wody.
Masa śmietankowa:
- 250 ml śmietanki 36 proc.,
- 5 łyżek cukru pudru,
- 1 śmietan-fix.
Pozostałe składniki:
- 250 g masy krówkowej,
- 100 g herbatników maślanych.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Białka ubij na sztywną pianę wraz z cukrem. Stopniowo dodawaj żółtka. Nastęnie dodaj przesianą mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia. Zmiksuj, dorzuć posiekaną czekoladę i wymieszaj.
Krok 2. Powstałą masę przelej do formy o wymiarach ok. 28 × 18 cm. Jej spód wyłóż wcześniej papierem do pieczenia. Wstaw biszkopt do piekarnika rozgrzanego do 175 stopni Celsjusza na 35 minut.
Krok 3. Galaretkę przesyp do miski i zalej gorącą wodą. Dobrze wymieszaj i odstaw, by wystygła. Do miski przesyp śnieżkę i zmiksuj ją z zimnym mlekiem. Następnie dolej wystudzoną galaretką i połącz przy pomocy miksera.
Krok 4. Wystudzony biszkopt przekrój na dwie części. Na pierwszy biszkopt wyłóż połowę masy cytrynowej, warstwę herbatników i kajmak.
Krok 5. Następnie dodaj kolejną warstwę herbatników, pozostałą masę cytrynowo-śmietankową i przykryj całość drugim biszkoptem. Na górze rozprowadź ubitą na sztywno śmietankę z cukrem pudrem oraz posyp startą czekoladą. Odstaw do chłodzenia najlepiej na całą noc. Smacznego!