Na tłusty czwartek zrób rurki faworkowe. O zwykłych pączkach szybko zapomnisz

W tłusty czwartek królują głównie pączki, ale jeśli szukasz pysznej alternatywy dla drożdżowych wypieków, sięgnij po faworkowe rurki z kremem śmietankowym. Są tak smaczne, że do przepisów będziesz wracać znacznie częściej niż raz w roku.

Rurki faworkoweRurki faworkowe
Źródło zdjęć: © Pyszności
Ewa MalinowskaDaria Rudny-Dul

Ten deser wygląda trochę jak owoc polsko-włoskiego romansu. Na pierwszy rzut oka pomylić je można z sycylijskim cannoli, ale bazą jest tutaj kruche ciasto faworkowe. Te słodkie rurki już na sam widok sprawiają, że ślinianki zaczynają mocniej pracować. Ich chrupanie to czysta przyjemność, a przygotowanie jest naprawdę proste.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Rurki faworkowe niczym włoskie cannoli - z pistacjami i czekoladą smakują obłędnie

Rurki faworkowe z kremem

Chrupiące ciasto, delikatny krem, czekolada i posiekane pistacje to najlepszy sposób na to, by uczcić tłusty czwartek lub zaskoczyć bliskich pysznym podwieczorkiem. Z jedzeniem lepiej jest się pospieszyć. Po pierwsze, najlepiej smakują na świeżo, bo po czasie ciasto namięka. Po drugie są tak smaczne, że ekspresowo znikają z talerza.

Składniki:

Ciasto:

  • 300 g mąki pszennej,
  • 2 łyżki cukru pudru,
  • 6 żółtek,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 łyżka spirytusu,
  • 50 g śmietany 18 proc.,
  • 15 g roztopionego masła.

Krem śmietankowy:

  • 300 g mascarpone,
  • 250 ml śmietanki 36 proc.,
  • 5 łyżek cukru pudru.

Dodatkowe składniki:

  • 100 g czekolady mlecznej,
  • 50 g posiekanych pistacji,
  • 1 l oleju roślinnego do smażenia,
  • cukier puder do posypania.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Do miski wsyp mąkę, dodaj cukier puder, proszek do pieczenia, żółtka, śmietanę oraz spirytus. Wyrób gładkie ciasto, stopniowo wlewając roztopione masło. Podziel je na cztery części. Dodatek spirytusu ograniczy wchłanianie tłuszczu przez ciasto.

Ciasto faworkowe
Ciasto faworkowe © Pyszności

Krok 2. Kawałki ciasta rozwałkuj i wytnij długie paski. Owiń je wokół foremki do rożków i włóż do garnka z rozgrzanym olejem. Smaż przez około 2-3 minuty z każdej strony. Żeby sprawdzić, czy olej jest już odpowiednio gorący, wrzuć kawałek ciasta.

Rurki z ciasta
Rurki z ciasta © Pyszności

Krok 3. Schłodzoną śmietankę przelej do miski i ubij wraz z cukrem pudrem. Przełóż bitą śmietanę do rękawa cukierniczego i wypełnij wnętrze usmażonych, wystudzonych rożków.

Napełnianie rurek
Napełnianie rurek © Pyszności

Krok 4. Zanurz szerszą końcówkę rurki w roztopionej czekoladzie i posiekanych orzechach pistacjowych. Oprósz całość cukrem pudrem. Smacznego!

Rurki faworkowe z kremem śmietankowym
Rurki faworkowe z kremem śmietankowym © Pyszności
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"