Na tłusty czwartek zrób rurki faworkowe. O zwykłych pączkach szybko zapomnisz
W tłusty czwartek królują głównie pączki, ale jeśli szukasz pysznej alternatywy dla drożdżowych wypieków, sięgnij po faworkowe rurki z kremem śmietankowym. Są tak smaczne, że do przepisów będziesz wracać znacznie częściej niż raz w roku.
Ten deser wygląda trochę jak owoc polsko-włoskiego romansu. Na pierwszy rzut oka pomylić je można z sycylijskim cannoli, ale bazą jest tutaj kruche ciasto faworkowe. Te słodkie rurki już na sam widok sprawiają, że ślinianki zaczynają mocniej pracować. Ich chrupanie to czysta przyjemność, a przygotowanie jest naprawdę proste.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Rurki faworkowe niczym włoskie cannoli - z pistacjami i czekoladą smakują obłędnie
Rurki faworkowe z kremem
Chrupiące ciasto, delikatny krem, czekolada i posiekane pistacje to najlepszy sposób na to, by uczcić tłusty czwartek lub zaskoczyć bliskich pysznym podwieczorkiem. Z jedzeniem lepiej jest się pospieszyć. Po pierwsze, najlepiej smakują na świeżo, bo po czasie ciasto namięka. Po drugie są tak smaczne, że ekspresowo znikają z talerza.
Składniki:
Ciasto:
- 300 g mąki pszennej,
- 2 łyżki cukru pudru,
- 6 żółtek,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 łyżka spirytusu,
- 50 g śmietany 18 proc.,
- 15 g roztopionego masła.
Krem śmietankowy:
- 300 g mascarpone,
- 250 ml śmietanki 36 proc.,
- 5 łyżek cukru pudru.
Dodatkowe składniki:
- 100 g czekolady mlecznej,
- 50 g posiekanych pistacji,
- 1 l oleju roślinnego do smażenia,
- cukier puder do posypania.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Do miski wsyp mąkę, dodaj cukier puder, proszek do pieczenia, żółtka, śmietanę oraz spirytus. Wyrób gładkie ciasto, stopniowo wlewając roztopione masło. Podziel je na cztery części. Dodatek spirytusu ograniczy wchłanianie tłuszczu przez ciasto.
Krok 2. Kawałki ciasta rozwałkuj i wytnij długie paski. Owiń je wokół foremki do rożków i włóż do garnka z rozgrzanym olejem. Smaż przez około 2-3 minuty z każdej strony. Żeby sprawdzić, czy olej jest już odpowiednio gorący, wrzuć kawałek ciasta.
Krok 3. Schłodzoną śmietankę przelej do miski i ubij wraz z cukrem pudrem. Przeł óż bitą śmietanę do rękawa cukierniczego i wypełnij wnętrze usmażonych, wystudzonych rożków.
Krok 4. Zanurz szerszą końcówkę rurki w roztopionej czekoladzie i posiekanych orzechach pistacjowych. Oprósz całość cukrem pudrem. Smacznego!