W Brazylii nazywają je "snem". Malutkie pączusie robię w trymiga

Są małe, słodkie i bardzo proste w przygotowaniu. Brazylijskie pączusie sonhos świetnie sprawdzą się na podwieczorek nie tylko w tłusty czwartek.

Brazylijskie sonhosBrazylijskie sonhos
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Brazylijczycy się nimi zajadają, a i w Portugalii cieszą się sporą popularnością. Najczęściej serwuje się je w czasie świąt, rodzinnych spotkań, specjalnych uroczystości czy lokalnych festynów. U nas znakomicie sprawdzą się z kolei na tłusty czwartek oraz karnawał, gdy ogarnia nas pączkowe szaleństwo.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasteczka walentynkowe z miłosnym liścikiem

Brazylijskie pączki sonhos

Sonhos, co po portugalsku znaczy "sny", to pyszne, smażone ciastka, które przypominają pączki. Mają jednak bardziej chrupiącą skórkę i delikatne, kremowe wnętrze.

Brazylijskie sonhos
Brazylijskie sonhos © Adobe Stock

Sonho jest zawsze okrągły i wypełniony czymś słodkim i kremowym. Najczęściej spotykane są z kremem budyniowym lub bez nadzienia, ale istnieją również wersje z kremem czekoladowym, owocowym lub innymi słodkimi nadzieniami. Posypuje się je także mieszanką cukru i cynamonu, jak w przypadku churrosów.

W środku tych brazylijskich pączków często znaleźć można także dulce de leche. To popularny w Ameryce Łacińskiej i niektórych regionach Europy krem, który powstaje przez powolne gotowanie mleka z cukrem, aż do uzyskania gęstej, karmelowej konsystencji.

Składniki:

  • 1 szklanka letniego mleka,
  • 3,5 łyżeczki suchych drożdży instant,
  • 4 łyżki cukru,
  • 2 jaja,
  • 2 żółtka,
  • 2 łyżki roztopionego masła,
  • 1 łyżeczka soli,
  • skórka z 1 limonki (opcjonalnie),
  • 4 szklanki mąki,
  • olej roślinny do smażenia,
  • dulce de leche, budyń lub krem czekoladowy do smażenia,
  • cukier puder do posypania.

Sposób przygotowania:

  1. Do dużej miski wklej ciepłe mleko, dodaj cukier oraz drożdże i wymieszaj.
  2. Połącz jajka z żółtkami i dodaj do miski.
  3. Następnie wlej roztopione masło, sól, skórkę startą z limonki i wymieszaj do połączeni składników, stopniowo wsypując mąkę.
  4. Ugniataj ciasto, aż będzie gładkie. Możesz zrobić to ręczenie lub przy pomocy miksera z hakiem. Zajmuje to ok. 10 minut.
  5. Formy do muffinów posmaruj olejem.
  6. Odrywaj kawałki ciasta, formuj kulki i układaj w foremkach do muffinów.
  7. Przykryj luźno ściereczką lub folią spożywczą i odstaw do wyrośnięcia na godzinę.
  8. Rozgrzej olej do temperatury ok. 175 stopni Celsjusza.
  9. Smaż pączki partiami, aż sonhos nabiorą złocistobrązowego koloru.
  10. Po usmażeniu przenieś na talerz wyłożony ręcznikami papierowymi, aby odsączyć nadmiar oleju.
  11. Gdy ciastka będą ciepłe w dotyku, nadziej je wybranym nadzieniem. Możesz je również przekroić i posmarować kremem, by ułatwić sobie to zadanie.
  12. Posmaruj wybranym nadzieniem i posyp cukrem pudrem.

Brazylijskie pączki są już gotowe do jedzenia. Najlepiej smakują świeże, dopiero co usmażone. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"