W Brazylii nazywają je "snem". Malutkie pączusie robię w trymiga
Są małe, słodkie i bardzo proste w przygotowaniu. Brazylijskie pączusie sonhos świetnie sprawdzą się na podwieczorek nie tylko w tłusty czwartek.
Brazylijczycy się nimi zajadają, a i w Portugalii cieszą się sporą popularnością. Najczęściej serwuje się je w czasie świąt, rodzinnych spotkań, specjalnych uroczystości czy lokalnych festynów. U nas znakomicie sprawdzą się z kolei na tłusty czwartek oraz karnawał, gdy ogarnia nas pączkowe szaleństwo.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ciasteczka walentynkowe z miłosnym liścikiem
Brazylijskie pączki sonhos
Sonhos, co po portugalsku znaczy "sny", to pyszne, smażone ciastka, które przypominają pączki. Mają jednak bardziej chrupiącą skórkę i delikatne, kremowe wnętrze.
Sonho jest zawsze okrągły i wypełniony czymś słodkim i kremowym. Najczęściej spotykane są z kremem budyniowym lub bez nadzienia, ale istnieją również wersje z kremem czekoladowym, owocowym lub innymi słodkimi nadzieniami. Posypuje się je także mieszanką cukru i cynamonu, jak w przypadku churrosów.
W środku tych brazylijskich pączków często znaleźć można także dulce de leche. To popularny w Ameryce Łacińskiej i niektórych regionach Europy krem, który powstaje przez powolne gotowanie mleka z cukrem, aż do uzyskania gęstej, karmelowej konsystencji.
Składniki:
- 1 szklanka letniego mleka,
- 3,5 łyżeczki suchych drożdży instant,
- 4 łyżki cukru,
- 2 jaja,
- 2 żółtka,
- 2 łyżki roztopionego masła,
- 1 łyżeczka soli,
- skórka z 1 limonki (opcjonalnie),
- 4 szklanki mąki,
- olej roślinny do smażenia,
- dulce de leche, budyń lub krem czekoladowy do smażenia,
- cukier puder do posypania.
Sposób przygotowania:
- Do dużej miski wklej ciepłe mleko, dodaj cukier oraz drożdże i wymieszaj.
- Połącz jajka z żółtkami i dodaj do miski.
- Następnie wlej roztopione masło, sól, skórkę startą z limonki i wymieszaj do połączeni składników, stopniowo wsypując mąkę.
- Ugniataj ciasto, aż będzie gładkie. Możesz zrobić to ręczenie lub przy pomocy miksera z hakiem. Zajmuje to ok. 10 minut.
- Formy do muffinów posmaruj olejem.
- Odrywaj kawałki ciasta, formuj kulki i układaj w foremkach do muffinów.
- Przykryj luźno ściereczką lub folią spożywczą i odstaw do wyrośnięcia na godzinę.
- Rozgrzej olej do temperatury ok. 175 stopni Celsjusza.
- Smaż pączki partiami, aż sonhos nabiorą złocistobrązowego koloru.
- Po usmażeniu przenieś na talerz wyłożony ręcznikami papierowymi, aby odsączyć nadmiar oleju.
- Gdy ciastka będą ciepłe w dotyku, nadziej je wybranym nadzieniem. Możesz je również przekroić i posmarować kremem, by ułatwić sobie to zadanie.
- Posmaruj wybranym nadzieniem i posyp cukrem pudrem.
Brazylijskie pączki są już gotowe do jedzenia. Najlepiej smakują świeże, dopiero co usmażone. Smacznego!