Na tłusty czwartek nie smażę oponek i faworków. Numerem jeden są pączki wiedeńskie

W ten jeden dzień w roku wiele osób pozwala sobie na dyspensę od liczenia kalorii. Pracownicy cukierni przez całą noc wypiekają słodkości, aby były gotowe już do porannej kawy. Po godz. 12:00 półki świecą pustkami. Jednak w wielu domach tłusty czwartek obchodzony jest tradycyjnie. Pączki, oponki i faworki są przygotowywane według przepisów przekazywanych z pokolenia na pokolenie. Wśród nich wyjątkową pozycję zajmują pączki wiedeńskie, w Polsce znane jako gniazdka.

Pączki wiedeńskie to inaczej gniazdka lub pączki hiszpańskiePączki wiedeńskie to inaczej gniazdka lub pączki hiszpańskie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Pączki wiedeńskie, hiszpańskie lub gniazdka – to różne nazwy na pyszne karnawałowe słodkości z ciasta parzonego, które jest delikatne i przyjemnie wilgotne. W założeniu ciastka mają neutralny smak, stąd niewielki dodatek cukru na etapie przygotowywania masy. Dopiero lukier lub polewa nadają im wyraźny słodki charakter.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zakręcone pączki idealne na tłusty czwartek. Poznaj przepis na angielski przysmak

Pączki wiedeńskie z piekarnika

Jeśli chcesz zredukować ilość tłuszczu, możesz upiec gniazdka w piekarniku. Nie wyjdą aż tak chrupiące jak smażone, ale również będą bardzo smaczne. Przed wstawieniem do piekarnika warto posmarować je roztopionym masłem, aby nabrały ładnego rumianego koloru. W połowie pieczenia obróć je na drugą stronę i ponownie posmaruj masłem. Piecz przez ok. 25 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

Przepis na pączki wiedeńskie lub gniazdka poznańskie

Do przygotowania gniazdek potrzebujesz rękawa cukierniczego.

Składniki:

  • 250 ml wody,
  • 20 g cukru,
  • 125 g masła,
  • 225 g mąki pszennej,
  • pół łyżeczki soli,
  • 6 jajek,
  • 0,5 kg tłuszczu do smażenia,
  • lukier lub cukier puder do posypania gniazdek.

Przygotowanie:

  1. W garnku zagotuj wodę, wymieszaj z cukrem i masłem pokrojonym na kawałki.
  2. Gdy składniki się rozpuszczą, dodaj mąkę i szczyptę soli. Energicznie mieszaj drewnianą łyżką do momentu, aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek garnka.
  3. Przełóż ciasto z garnka do dużej miski i odstaw do ostygnięcia.
  4. Następnie dodawaj po kolei jajka, po każdym mieszając ciasto do uzyskania spójnej konsystencji.
  5. W garnku rozgrzej tłuszcz do smażenia – może być smalec lub olej rzepakowy.
  6. Z papieru do pieczenia wytnij kwadraty o boku ok. 10 cm. Na kwadraty wyciskaj ciasto przy pomocy rękawa cukierniczego, formując okręgi o średnicy ok. 6 cm.
  7. Gniazdka kładź na rozgrzany tłuszcz papierem do pieczenia do góry. Gdy zaczną się rumienić, ostrożnie zdejmij papier – najlepiej przy pomocy szczypiec. Obróć pączki na drugą stronę.
  8. Gdy będą rumiane z dwóch stron, wyjmij je na ręcznik papierowy, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu.

Po ostygnięciu polej je lukrem przygotowanym z cukru pudru i soku z cytryny.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"