Ciasto na faworki posmaruj tym składnikiem. Bez głębokiego tłuszczu wyjdą idealnie

Przygotowanie lekkich, chrupiących i napowietrzonych faworków to sztuka wymagająca pasji, precyzji i znajomości tradycyjnych technik. Warto zadbać o szczegóły – w końcu faworki są jedną z najpopularniejszych słodkości karnawałowych, obok pączków i oponek. Znane również jako chrust charakteryzują się cienkim, kruchym ciastem z lekkimi bąbelkami, które podkreślają ich chrupkość. Niestety, nie zawsze takie wychodzą. Na szczęście jest na to sprawdzona metoda.

Chrupiące faworki – smażone czy z piekarnika?Chrupiące faworki – smażone czy z piekarnika?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Przygotowanie ciasta na faworki z bąbelkami to rytuał wymagający uważności i poszanowania tradycji. Z jednej strony przepis składa się z prostych i podstawowych składników. Z drugiej, zaskakuje złożonością końcowego efektu. Kluczem do uzyskania charakterystycznych bąbelków jest odpowiednia praca z ciastem, jego odpoczynek i kilkukrotne rozwałkowywanie. Wypracowanie odpowiedniej receptury trwa latami. O wiele łatwiej jest skorzystać ze sprawdzonych trików niż uczyć się na swoich błędach.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ryba smażona jak faworek. Idealna na karnawałowy obiad

Jak zrobić idealne ciasto na faworki?

Ewa Wachowicz podkreśla, że kluczem do udanych faworków jest odpowiednie przygotowanie ciasta. Powinno być ono dokładnie wyrabiane i cienko rozwałkowane, co zapewnia elastyczność i chrupkość po usmażeniu. Smażenie na dobrze rozgrzanym tłuszczu, najlepiej na maśle klarowanym lub smalcu, gwarantuje złocisty kolor i odpowiednią chrupkość.

Jeśli jednak chcesz, aby smażone faworki były jeszcze bardziej chrupiące, dodaj do ciasta odrobinę proszku do pieczenia (2-3 g). Sprawi, że będą jeszcze lżejsze i pełne atrakcyjnych bąbelków.

Trik na chrupiące faworki z piekarnika

Jeśli chcesz uniknąć smażenia, a przy tym nadal uzyskać lekkie i chrupiące faworki, pieczenie jest doskonałą alternatywą. Oczywiście, efekt będzie nieco inny – mniej bąbelków niż przy smażeniu, ale nadal chrust wyjdzie smaczny i chrupiący.

Wystarczy, że ułożysz przygotowane faworki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posmarujesz lekko roztopionym masłem lub mlekiem – w ten sposób zyskają pożądaną chrupkość oraz złoty kolor. Dodatkowo, przed włożeniem do piekarnika możesz skropić je odrobiną wody. Taki zabieg pomoże w wytworzeniu lekkiej wilgoci, która sprzyja tworzeniu się pęcherzyków.

Faworki wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na 10-12 minut. Jeśli korzystasz z funkcji termoobiegu, ustaw temperaturę na 170 stopni. Uważaj, by nie przyrumieniły się zbyt mocno.

Przepis na faworki z bąbelkami

Poniżej prosty przepis na chrupiące faworki – do usmażenia w tłuszczu lub upieczenia w piekarniku.

Składniki:

  • 250 g mąki typ 0,
  • 2 jajka w temperaturze pokojowej,
  • 30 g cukru puder,
  • 25 g stopionego masła,
  • 1 szczypta soli.
  • 30 ml alkoholu – może to być rum, grappa lub białe wino,
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego do smaku,
  • olej arachidowy do smaku,
  • cukier puder do posypania.

Wykonanie:

  1. Wymieszaj mąkę z cukrem i odrobiną soli.
  2. Dodaj jajka, roztopione masło i alkohol, zagnieć w kulę.
  3. Zawiń w folię i odstaw na 30 minut.
  4. Rozwałkuj ciasto na bardzo cienkie płaty, pokrój w paski, natnij i zawiń w charakterystyczne kokardki.
  5. Smaż w gorącym tłuszczu lub upiecz w piekarniku.
  6. Odsącz na papierze kuchennym i posyp cukrem pudrem.

Do ciasta możesz dodać jogurt naturalny zamiast masła, aby faworki były lżejsze i mniej tłuste, a przy tym zachowały chrupkość. Przy czym nie warto pomijać alkoholu, który zapobiega wchłanianiu tłuszczu podczas smażenia. Faworki na jogurcie to pyszny deser, który z pewnością przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom słodkości.

Wybrane dla Ciebie
Na Wszystkich Świętych robię moje popisowe flaczki. Przy tym przepisie nikt nie kręci nosem
Na Wszystkich Świętych robię moje popisowe flaczki. Przy tym przepisie nikt nie kręci nosem
Wrzucam do słoika z orzechami włoskimi. Dzięki temu nie pleśnieją i zachowują trwałość na dłużej
Wrzucam do słoika z orzechami włoskimi. Dzięki temu nie pleśnieją i zachowują trwałość na dłużej
Gęsta, rozgrzewająca i aromatyczna. Taka zupa starczy za cały obiad
Gęsta, rozgrzewająca i aromatyczna. Taka zupa starczy za cały obiad
Robert Makłowicz tak podkręca smak pomidorówki. Dla wielu gospodyń to nie do pomyślenia
Robert Makłowicz tak podkręca smak pomidorówki. Dla wielu gospodyń to nie do pomyślenia
Dasz się zaprosić do wspólnego stołu? Ikea ma na to praktyczny sposób
Dasz się zaprosić do wspólnego stołu? Ikea ma na to praktyczny sposób
Po niedzieli robię zawsze sałatkę rosołową. Przy niej nawet gyros może się schować
Po niedzieli robię zawsze sałatkę rosołową. Przy niej nawet gyros może się schować
W jakiej temperaturze piec pałki z kurczaka? Wtedy wyjdą soczyste, ale nie będą surowe
W jakiej temperaturze piec pałki z kurczaka? Wtedy wyjdą soczyste, ale nie będą surowe
Gotuję jajka i robię fińskie masło. To proste i pyszne smarowidło do chleba
Gotuję jajka i robię fińskie masło. To proste i pyszne smarowidło do chleba
Gdy nie mam czasu gotować wrzucam kilka produktów do piekarnika. Wychodzi najlepszy makaron
Gdy nie mam czasu gotować wrzucam kilka produktów do piekarnika. Wychodzi najlepszy makaron
Przygotowałem na śniadanie, gdy piekarnia była zamknięta. Rodzina zjadła do ostatniego okruszka
Przygotowałem na śniadanie, gdy piekarnia była zamknięta. Rodzina zjadła do ostatniego okruszka
Raz zraz i dla męża bitki z kompotem. Co jeszcze się jadało na obiad w PRL-u?
Raz zraz i dla męża bitki z kompotem. Co jeszcze się jadało na obiad w PRL-u?
Kupujesz ogórki szklarniowe? Oto jak wpływają na organizm i kto nie powinien ich jeść
Kupujesz ogórki szklarniowe? Oto jak wpływają na organizm i kto nie powinien ich jeść