Dodaj do faworków. Będą chrupały aż miło

Faworki to przysmak, którym zajadamy się w czasie karnawału i Tłustego Czwartku, ale zdecydowanie warto sięgać po nie jeszcze częściej. Idealne chrusty są chrupiące, kruche i cieniutkie. Babcinym trikiem jest dodawanie do ciasta jogurtu naturalnego.

Chrupiące faworki na jogurcieChrupiące faworki na jogurcie
Źródło zdjęć: © Pyszności
Ewa Malinowska

Kiedy na stole pojawia się porcja chrupiących, świeżo usmażonych faworków, szybko zostają po nich tylko ślady z cukru pudru. Dodatek jogurtu sprawia, że ssą lżejsze i mniej tłuste niż te przygotowywane na śmietanie. Wciąż pozostają jednak chrupiące i delikatne. Faworki na jogurcie to pyszny i łatwy deser, który z pewnością przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom słodkości.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Alfajores o niebo lepsze niż ciastka ze sklepu. Piekę je na okrągło

Faworki na jogurcie

Patrząc na ceny faworków w cukierniach, można złapać się za głowę. Tymczasem przygotowanie ich w domu nie jest trudne. Co prawda zajmuje trochę czasu, ale smak i zaoszczędzone pieniądze sprawiają, że domowe faworki smakują jeszcze lepiej.

Chrupiące faworki
Chrupiące faworki © Adobe Stock | Ildi Papp

Faworki na jogurcie to doskonały deser na Tłusty Czwartek lub na każdą inną okazję, gdy mamy ochotę na coś słodkiego i chrupiącego. Sekretem przepisu mojej babci jest jogurt naturalny. Zawsze były lekkie i kruche z małymi bąbelkami. Obsypane grubo cukrem pudrem wyglądały obłędnie.

Przygotuj nieco więcej mąki, bo przyda się później do podsypywania. Do tego kilka prostych składników i na talerzu ląduje cała sterta pysznych faworków. Dodatek spirytusu sprawia, że faworki nie piją tłuszczu podczas smażenia.

Składniki:

  • 2 szklanki mąki,
  • 4 żółtka,
  • 1 łyżka cukru,
  • szczypta soli,
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 250 g gęstego jogurtu naturalnego,
  • 3 łyżki spirytusu,
  • olej,
  • cukier puder.

Sposób przygotowania:

  1. Do miski przesyp mąkę. Dodaj żółtka, cukier, sól, jogurt oraz spirytus i wyrób gładkie ciasto. Jeśli masa jest za rzadka, dodaj więcej mąki. Gdy wychodzi za gęsta, zwilż kilka razy ręce i ponownie zagnieć ciasto.
  2. Podziel masę na dwie części i rozwałkuj na cienki prostokąt.
  3. Wykrawaj szerokie paski.
  4. Na środku zrób niewielkie nacięcie i przeciągnij przez nie jeden koniec ciasta.
  5. W garnku rozgrzej olej. Możesz sprawdzić, czy jest już gorący, wrzucając kawałek ciasta. Gdy zacznie skwierczeć i się smażyć, można dodawać faworki.
  6. Smaż faworki, aż się zarumienią.
  7. Odłóż na kawałek ręcznika papierowego, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Gotowe faworki udekoruj cukrem pudrem. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Hitowa nowość na jarmarkach bożonarodzeniowych. Kolejki ustawiają się, aby spróbować
Hitowa nowość na jarmarkach bożonarodzeniowych. Kolejki ustawiają się, aby spróbować
Straszą cenami na jarmarku. Sprawdziliśmy, ile wydasz w Gdańsku
Straszą cenami na jarmarku. Sprawdziliśmy, ile wydasz w Gdańsku
Placki ziemniaczane jak u babci. Są obłędnie chrupiące dzięki jednemu składnikowi i nie piją tłuszczu
Placki ziemniaczane jak u babci. Są obłędnie chrupiące dzięki jednemu składnikowi i nie piją tłuszczu
Magda Gessler tak smaży karpia na święta. Można jeść bez obaw, bo wcale nie ma ości
Magda Gessler tak smaży karpia na święta. Można jeść bez obaw, bo wcale nie ma ości
Zdrowsza od wieprzowiny i wołowiny. Ma dużo kolagenu i żelaza, a ja robię z niej pyszny gulasz
Zdrowsza od wieprzowiny i wołowiny. Ma dużo kolagenu i żelaza, a ja robię z niej pyszny gulasz
Lepsze niż pierniczki. Po tych ciasteczkach wszystkim lepią się palce
Lepsze niż pierniczki. Po tych ciasteczkach wszystkim lepią się palce
Moja babcia wlewała odrobinę do krupniku. Zupa miała lepszy i pełniejszy smak
Moja babcia wlewała odrobinę do krupniku. Zupa miała lepszy i pełniejszy smak
Dodaję do puree zamiast masła. Wychodzi gładkie i sto razy smaczniejsze
Dodaję do puree zamiast masła. Wychodzi gładkie i sto razy smaczniejsze
Zakwas na wigilijny barszcz. Sprawdź, kiedy go zrobić, by nie wyszedł kwaśny jak ocet
Zakwas na wigilijny barszcz. Sprawdź, kiedy go zrobić, by nie wyszedł kwaśny jak ocet
Mieszam w misce i zalewam warzywa. Tarta idealna na pożywne śniadanie
Mieszam w misce i zalewam warzywa. Tarta idealna na pożywne śniadanie
O wiele lepszy od karpia. Jest delikatny, prawie nie ma ości i żyje tylko najczystszych wodach
O wiele lepszy od karpia. Jest delikatny, prawie nie ma ości i żyje tylko najczystszych wodach
Koleżanka przyniosła na andrzejki marokańskie cygara. Na inne przekąski nikt nie spojrzał
Koleżanka przyniosła na andrzejki marokańskie cygara. Na inne przekąski nikt nie spojrzał
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀