Lewandowska zawsze podaje je na swoich obozach. Trzeba uważać, bo uzależnia
Ciasta nie kojarzą się ze zdrowymi deserami, ale Ania Lewandowska próbuje to odczarować. Jej fit Snickers cieszy się sporym uznaniem nie tylko wśród jej najbliższych. Po latach instagramowych zachwytów zdradziła przepis na kultowe ciasto.
Ania Lewandowska od lat zajmuje się promocją zdrowego stylu życia, a jej "kulki mocy" już śmiało można nazwać kultowymi. Zajmuje się także organizacją obozów sportowych dla swoich obserwatorek. Po wylaniu siódmych potów na treningach uczestniczki mogą uzupełnić straconą energię o zdrowe, zbilansowane posiłki. Nie brakuje tam również deserów, a jednym z najbardziej wyczekiwanych jest ciasto Snickers.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jeszcze lepszy niż zwykła kasza. Kuskus perłowy z warzywami po prostu zachwyca
Ciasto Snickers Anny Lewandowskiej
Niech nazwa cię nie zwiedzie — daleko temu deserowi do kultowego batonika. W roli spodu występują daktyle, wiórki kokosowe i pestki dyni, a krem powstaje na bazie kaszy jaglanej i kokosa. Żeby jednak dodać trochę słodyczy, na górze pojawia się orzechowa polewa na mleczku kokosowym. Jak na przepis spod ręki Anny Lewandowskiej przystało, nie ma tutaj również glutenu i nabiału.
Fanem fit ciasta Snickers jest mąż gwiazdy Robert Lewandowski oraz jej wieloletnia przyjaciółka Ola Dec. Okazuje się, że słodki deser może być też pożywny i zdrowy. Chociaż bliżej mu do popularnego batonika Bounty niż Snickers, to efekt końcowy prezentuje się naprawdę kusząco.
Składniki:
Spód
- 10 daktyli,
- 150 g pestek dyni,
- 2 szklanki wiórków kokosowych,
Masa
- 250 g ugotowanej kaszy jaglanej,
- 200 g pasty kokosowej,
- 1 szklankę mleka kokosowego,
- 3 łyżki erytrolu,
- 1 łyżka oleju kokosowego.
Polewa czekoladowa
- 4 łyżki masła orzechowego,
- 3 łyżki erytrolu,
- 250 ml mleka kokosowego.
Sposób przygotowania
- Daktyle sparz, przetnij na pół i wyjmij pestki i umieść w blenderze lub robocie kuchennym.
- Dorzuć pestki dyni, wiórki kokosowe i zblenduj.
- Masę przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia, formując spód. Wstaw do lodówki.
- W misie umieść kaszę jaglaną, pastę kokosową, erytrol, olej kokosowy i zblenduj całość na gładką masę.
- Masę przełóż do foremki z daktylowym spodem i wstaw na 30 minut do lodówki.
- Wszystkie składniki polewy wymieszaj i rozprowadź na cieście.
- Schładzaj w lodówce.
Fit Snickers Anny Lewandowskiej jest już gotowy. Podobno uzależnia, więc lepiej zachować ostrożność przy jedzeniu. Smacznego!