Teraz najprawdziwsze francuskie bagietki zrobisz sam. Przepis jest banalny

Chrupiąca, złocista i pachnąca tak, że trudno przejść obok niej obojętnie – francuska bagietka to nie tylko pieczywo, ale część narodowej dumy i codziennego rytuału Francuzów. Wyrabiana z prostych składników, stała się symbolem smaku, tradycji i stylu życia, który zachwyca cały świat.

Przepis na francuskie bagietkiPrzepis na francuskie bagietki
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

W czasie kulinarnej podróży po Francji warto sięgnąć po produkt dobra narodowego tego kraju wpisany na listę światowego dziedzictwa UNESCO, czyli słynną francuską bagietkę. Kilka lat temu prezydent Francji Emmanuel Macron stwierdził, że bagietka jest "kluczem do francuskiej tożsamości", którego zazdrości Francuzom cały świat. "250 gramów magii i doskonałości w naszym codziennym życiu" - dodał.

Domowe zapiekanki z pieczarkami. Już nigdy więcej nie kupisz ich na mieście

Skąd się wzięła francuska bagietka?

Niektórzy historycy twierdzą, że żołnierzom Napoleona łatwiej było ją nosić w plecaku niż chleb. Inni z kolei uważają, że bagietka powstała po to, aby robotnicy mogli się nią dzielić bez potrzeby używania noża. Ta nazwa powstała w 1920 r. Wówczas też określono, że bagietka powinna mieć 80 cm i ważyć dokładnie 250 g. Inne źródła podają, że to Austriacy jako pierwsi wymyślili podłużne pieczywo. Dzisiaj mamy do wyboru bagietki o różnych wymiarach i wadze.

Ciasto na trzy bagietki

Jednak klasyczny przepis jest najlepszy. Już dziś we własnym domu możesz upiec "oryginał".

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej,
  • 350 ml letniej wody,
  • 7 g drożdży suchych lub 14 g świeżych,
  • 10 g soli.

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy suche drożdże (jeśli świeże - to wcześniej trzeba zrobić zaczyn) i wodę.
  2. Wyrabiamy ciasto dłońmi lub mikserem przez ok. 7 minut; dodajemy sól i ponownie wyrabiamy przez kolejne 7 minut.
  3. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1-1,5 godz.
  4. Wyrośnięte ciasto dzielimy na trzy części. Każdą delikatnie rozciągamy dłońmi. Boki ciasta nakładamy jedną na drugą. Zlepiamy środek i końce. Rolujemy na długość formy do pieczenia. Przekładamy je na papier do pieczenia w dosyć dużych odstępach. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy jeszcze raz w ciepłe miejsce na 30 minut.
  5. Nacinamy bagietki ostrym nożem. W piekarniku – na najniższym poziomie - umieszczamy żaroodporny pojemnik wypełniony wodą. Pieczemy przez ok. 25-30 minut w temperaturze 250 st. C. Smacznego!
Źródło artykułu: Krzysztof Załuski
Wybrane dla Ciebie
Takie bułeczki piekła moja babcia. Pizza może się przy nich schować
Takie bułeczki piekła moja babcia. Pizza może się przy nich schować
W Pradze spróbowałam tradycyjnych knedli. Zwykłe odeszły w zapomnienie
W Pradze spróbowałam tradycyjnych knedli. Zwykłe odeszły w zapomnienie
Jesienią często robię zamiast samych ziemniaków. Ma więcej wartości i jest pyszna
Jesienią często robię zamiast samych ziemniaków. Ma więcej wartości i jest pyszna
Naleśniki farmerskie to obiadowy hit. Teść nie mógł się nachwalić tego farszu
Naleśniki farmerskie to obiadowy hit. Teść nie mógł się nachwalić tego farszu
Zapomniana zupa naszych babć, która syci i rozgrzewa. Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepszą
Zapomniana zupa naszych babć, która syci i rozgrzewa. Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepszą
Do ulubionej zupy dodaję 2 składniki. Dzięki temu jest jeszcze smaczniejsza
Do ulubionej zupy dodaję 2 składniki. Dzięki temu jest jeszcze smaczniejsza
Dzieciaki uwielbiają taką herbatkę. W domu robię zdrowszą, a cieszy tak samo
Dzieciaki uwielbiają taką herbatkę. W domu robię zdrowszą, a cieszy tak samo
Zawsze się udaje. Przepyszne ciacho do kawy
Zawsze się udaje. Przepyszne ciacho do kawy
Najlepsza sałatka dla sercowców. Ugotuj w tym płynie, a warzywo nie wyjdzie gorzkie
Najlepsza sałatka dla sercowców. Ugotuj w tym płynie, a warzywo nie wyjdzie gorzkie
Ciocia dodaje 1 łyżeczkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą 100 razy bardziej chrupiące i pulchne
Ciocia dodaje 1 łyżeczkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą 100 razy bardziej chrupiące i pulchne
Dla Niemców to rarytas od lat. Polacy chcieliby wyrzucić ten smak z pamięci
Dla Niemców to rarytas od lat. Polacy chcieliby wyrzucić ten smak z pamięci
Ta surówka najlepiej pasuje do gęsiny. Przepis podpatrzyłem w restauracji
Ta surówka najlepiej pasuje do gęsiny. Przepis podpatrzyłem w restauracji