Polacy rzadko jedzą, chociaż jest w każdym sklepie. Pomaga obniżyć cholesterol
Pochodzi z rejonu Morza Śródziemnego, a coraz częściej gości na polskich stołach. Nadaje oryginalny smak wielu potrawom, a można go dodawać nawet do napojów. Fenkuł, znany także jako koper włoski to warzywo, które po prostu trzeba spróbować. Sprawdź dlaczego!
Fenkuł – jak wygląda i smakuje?
Fenkuł jest nazywany koprem włoskim ze względu na duże podobieństwo do kopru ogrodowego i przynależność do tej samej rodziny (selerowatych). Spożywa się głównie zgrubienie korzeniowe. Liście kopru włoskiego również są jadalne, ale rzadziej wykorzystuje się je w kuchni, a w częściej w ziołolecznictwie.
Warzywo osiąga ok. 70 cm wysokości. Z jasnozielonych bądź kremowych, nieregularnych, bulwiastych zgrubień wyrasta kilka mięsistych pędów z pierzastymi liśćmi. Fenkuł ma słodkawo-korzenny smak i anyżowy aromat. Jednocześnie ma chrupiącą konsystencję, ale nie jest twardy. Poddany obróbce termicznej staje się jeszcze bardziej miękki, a "anyż" jest słabiej wyczuwalny. Ma delikatny smak.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zamiast do zupy, kroję na sałatkę. Dietetyczne i zdrowe danie w 10 minut
Fenkuł – znaczenie w kuchniach świata
Ze względu na pochodzenie fenkuł ma największe znaczenie w kuchniach śródziemnomorskich. To popularny składnik sałatek i surówek. We Włoszech podaje się go... surowego jako przystawkę do dań gotowych, smażonych i pieczonych. W epoce renesansu uprawy rozpowszechniono we Francji i Niemczech. Do dziś w tych krajach często podaje się go z rybami.
Podczas grillowania ryby warto układać na pędach kopru, to poprawi aromat i w pewnym stopniu zniweluje zapach, który nie zawsze jest lubiany. W Indiach używa się nasion kopru włoskiego jako przyprawy. Z warzywa przyprawowego chętnie korzysta się również w kuchniach orientalnych i afrykańskich.
Jak wykorzystywać fenkuł w kuchni?
Fenkuł ma wszechstronne wykorzystanie, warto eksperymentować i wprowadzać to wyjątkowe warzywo do różnorodnych potraw. Poza sałatkami i surówkami często wykorzystuje się go jako składnik sosów, zapiekanek z makaronem i zup. Można z niego przyrządzać także gęstą zupę-krem, opartą na bazie bulionu warzywnego (blendowanego z włoszczyzną). Dobrze smakuje z mięsem (drób) w gęstych sosach "wzorowanych" na kuchni hinduskich, np. przyprawionych mieszankami curry i garam masala.
Harmonijnie komponuje się ze świeżym korzeniem imbiru oraz ząbkami czosnku. Takie dodatki warto dodawać do zup z fenkułu, dla wzmocnienia smaku. Zgrubienie fenkułu jest aromatycznym dodatkiem do napojów i koktajlów warzywno-ziołowo-owocowych.
Można spożywać je na surowo, gotować, piec, dusić i smażyć. Liście fenkułu wykorzystuje się podobnie jak liście kopru ogrodowego. Nadają się m.in. do dekoracji sałatek i surówek, a także jako składnik zup i sosów. Nasiona kopru włoskiego to aromatyczna przyprawa, którą najczęściej dodaje się do grillowanych i smażonych mięs, a także warzyw.
Fenkuł można przechowywać w lodówce przez kilka dni, później stopniowo traci aromat, wysycha i brązowieje.
Dlaczego warto jeść fenkuł?
Fenkuł to niskokaloryczne warzywo, 100 g zawiera 31 kcal i dlatego jest polecany osobom przebywającym na diecie. Zawiera dużo witaminy C, jedna średniej wielkości bulwka zapewnia dzienne zapotrzebowanie u dorosłego człowieka. Jest dobrym źródłem potasu i witamin z grupy B. Warzywo obniża poziom cholesterolu i poprawia odporność. Jak widać, spożywanie kopru włoskiego to same korzyści, dla zdrowia i dla podniebienia.
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.